REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos opozicijos atstovai svarsto papildyti ataskaitą apie šalies dalyvavimą kariniuose veiksmuose Ukrainoje ir ją platinti ne tik Rusijoje, bet ir Lietuvoje.

Rusijos opozicijos atstovai svarsto papildyti ataskaitą apie šalies dalyvavimą kariniuose veiksmuose Ukrainoje ir ją platinti ne tik Rusijoje, bet ir Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nužudyto opozicijos veikėjo Boriso Nemcovo bendražygis Ilja Jašinas žurnalistams Vilniuje sakė, kad renkami pinigai 65 puslapių ataskaitos „Putinas. Karas“ perleidimui didesniu tiražu.

REKLAMA

Ją birželį planuojama platinti pirmiausia Rusijoje. Dokumente pateikiami daugiausia B.Nemcovo surinkti faktai apie Rusijos karių dalyvavimą kariniuose veiksmuose Rytų Ukrainoje bei aneksuojant Krymą. Tai prieštarauja oficialiai Rusijos pozicijai.

„Dabar formuojama iniciatyvinė grupė, kuriuos daugiausia sudaro Demokratinės koalicijos aktyvistai ir savanoriai, jie pasirengę šiam darbui. Centrinėje Rusijoje, Maskvoje, berods, Sankt Peterburge, Sibire, Tolimuosiuose Rytuose jau suformuotos iniciatyvinės grupės. Mes specialiai apmokysime šiuos žmones, parengsime šiam darbui. Ir kai tik tiražas bus perduotas šiems miestams, mes pradėsime platinimą“, - sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje kaip politinis pabėgėlis dvejus metus besiglaudžiantis aktyvistas Michailas Maglovas, dėl kurio visuomeninės veiklos bei dalyvavimo protestuose Rusijoje pradėtas ikiteisminis tyrimas, sakė, jog birželį svarstoma platinti ataskaitą Lietuvoje.

Jis teigė, kad Rusijos propagandai prieštaraujanti informacija būtų geresnis žingsnis nei Lietuvos sprendimams drausti propagandą transliuojančius rusiškus kanalus.

„Kol kas tai yra idėja, mes dar nesiėmėme praktinių žingsnių, bet manau, kad verta tai padaryti. Faktas tai, kad Lietuvoje rodomi rusiški televizijos kanalai, aišku, kad Rusijos kanalai su visa propaganda, kuri ten rodoma - ją žiūri ne tik rusakalbiai, bet ir lietuviai, kurie pasiduoda tai propagandai. Aš pats nemanau, kad kanalų draudimai yra teisinga taktika. Manau, kad efektyviau veikia priešinimasis tai propagandai. Šios ataskaitos platinimas, manau, yra būtinas tarp rusakalbių Lietuvos piliečių“, - sakė M.Maglovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis BNS sakė, kad ataskaita gali būti platinama Visagine, Vilniaus apylinkėse.

„Greičiausiai tai darysime, tik dar neaptarėme detalių. Pats gyvenu čia, Lietuvoje - yra Visaginas, Naujoji Vilnia (...). Net ir pats protingiausias žmogus, jei jis nuolat žiūrės tai, jis išeis iš proto“, - neabejojo M.Maglovas

I.Jašino teigimu, tiek atspausdinti, tiek platinti ataskaitą bus ypač sunki užduotis, nes vien gegužės pradžioje atspausdinti dokumentą 2000 egzempliorių tiražu atsisakė 14 Rusijos spaustuvių.

„Tik penkiolikta spaustuvė sutiko tai daryti. Todėl mes šiuo metu rūpinamės ataskaitos spausdinimu, pristatymu į Rusijos miestus, kad tiražas nebūtų paimtas specialiųjų tarnybų“ - sakė jis.

REKLAMA

Ataskaitoje pateikiami Rusijos karių, buvusių Ukrainoje, taip pat artimųjų liudijimai, surinkti įrodymai apie mokėtas algas, kurios galėjo siekti apie 690 tūkst. rublių (12,54 tūkst. eurų), bei iki 3 mln. rublių (52 tūkst. eurų) kompensacijas žuvusiųjų artimiesiems.

Teigiama, kad kompensacijos mokėtos tik „pirmosios bangos“ kariams, kurie Ukrainoje dislokuoti 2014-ųjų rugpjūtį. Tuo metu 2015 metais žuvusiųjų artimiesiems kompensacijos nemokėtos - tai esą ir privertė artimuosius kreiptis į teisininkus, nurodoma ataskaitoje.

REKLAMA

„Tie teisininkai susisiekė su B.Nemcovu, jis pasiekė, kad žuvusiųjų artimieji viešai išsakytų, kas nutiko. Tačiau problema buvo tai, kad iš visų artimųjų buvo surinkti parašai apie draudimą, kad jie jokiu būdu viešai apie nieką nekalbėtų. Jie buvo siaubingai įbauginti“, - sakė I.Jašinas.

Taip pat ataskaitoje pateikiamos užfiksuotos karinės technikos fotografijos.

Anot jo, tiek separatistai, tiek Ukrainos kariuomenė kovoja su sovietmečio technika, dėl to kai kuriais atvejais ypatingai buvo sunku įrodyti, kad technika yra būtent Rusijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

I.Jašinas sakė, kad ataskaitoje pateikiamos rusiškų artimojo - vidutinio nuotolio raketų „Pancir-S1“ nuotraukos prie stendo su „Naujosios Rusijos“ politinėmis agitacijomis.

Taip pat ataskaitoje užfiksuota Rytų Ukrainoje naudojama rusiška raketų paleidimo sistema „Tornado“, kuri, pasak I.Jašino, niekada nebuvo skirta eksportui.

„Mes manome, kad mums pavyko surinkti pakankamai informacijos, kad Ukrainoje yra rusiška karinė technika“, - sakė jis.

Rusija iki šiol oficialiai neigia teikianti paramą separatistams Ukrainos rytuose.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų