REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Miesto maratono“ organizatoriai pastebi, kad bėgimo trasoje kiekvienais metais daugėja bėgančių šeimų. Jos aplinkinius dažnai stebina savo tvirtu ryšiu tarp vaikų ir tėvų. Ar tikrai kartu sportuojančios ir varžybose dalyvaujančios šeimos sutaria geriau klausėme sporto psichologės Linos Vaisetaitės.

REKLAMA
REKLAMA

Kartu sportuojanti šeima, dažniausiai atrodo vieningesnė nei kitos šeimos, kodėl?

Kartu sportuojančių, bėgiojančių šeimų ryšys iš tikrųjų stiprėja ir jos gali atrodyti vieningesnės. Kartu praleistas laikas, bendri patyrimai ir prisiminimai, juokeliai ir pokalbiai apie bėgimą padeda stiprinti ryšį tarp tėvų ir vaikų. O šiuolaikinėje visuomenėje tai yra ypač svarbu. Visgi dėl didelio gyvenimo tempo, rūpesčių ir laiko stokos dažniausiai nukenčia artimiausi žmonės.

REKLAMA

Tokios šeimos visada turi apie ką kalbėtis. Žinoma reikia nepersistengti, kad kalbos apie sportą užgožtų kasdienius rūpesčius, bet kartu bėgiojančioje šeimoje bus ugdomos bendros vertybės. Gerai ir tai, kad sportuojant kartu, ne tik rasite laiko savo vaikams, bet ir galėsite pasirūpinti savo sveikata.

Kaip bėgti su mažais vaikais?

Nesivaržykite su jais, parodykite, kad ne greitis svarbu, o mėgautis pačiu bėgimu. Su vaikais bėkite trumpai ir lengvai, o jam augant, galėsite didinti atstumus ir bėgioti ilgiau. Bėgiojimas turėtų būti lengvas, praskaidrintas pasikalbėjimais ir pokštavimais. Tiesa, tėvams tokia treniruotė tikriausiai nepadės numesti svorio ar treniruotis varžyboms, bet laisvalaikio praleidimui, bendravimui ir ryšio stiprinimui su vaikais tokia treniruotė bus puiki. Vaikai ganėtinai nepastovūs, kaip juos sudominti bėgiojimu?

REKLAMA
REKLAMA

Vaikai mėgsta tai, kas įdomu. Tėvai gali bėgimus paįvairinti žaidimais, kliūčių ruožais, estafetėmis. Pavyzdžiui, nubėgti kuo greičiau iki medžio, dalį atkarpos bėgti atbulom ar panašiai. Į tokių užduočių galvojimą ir kitų sprendimų priėmimą įtraukite ir vaikus, leiskite jiems nuspręsti, kur bėgti. Taip jis jausis svarbiu komandos nariu ir norės dažniau bėgioti. Jei vaikui bus nuolat nurodinėjama, ką ir kaip jis turi daryti, noras bėgioti palaipsniui išblės. 

Labai svarbus ir tėvų pavyzdys. Galbūt ne taip akivaizdžiai, tačiau bet kurio amžiaus vaikai stebi ir mokosi iš tėvų. Aktyvių, bėgiojančių tėvų vaikai irgi bus labiau linkę bėgioti. Ypač, jei tėvai mėgausis bėgimu, pasakos, kaip jiems buvo smagu, kokius įdomius ar sudėtingus maršrutus pasirinko. Svarbu nesureikšminti varžymosi su kitais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kokia didžiausia nauda bėgiojančiam vaikui su tėvais?

Fizinis aktyvumas moko vaiką laikytis disciplinos, susikaupti ir siekti tikslų. Tai daro ir geras tėvų pavyzdys. Sportuojantis vaikas geriau supranta, kad visi pasiekimai priklauso nuo įdėtų pastangų ir atkaklumo. Tyrimai taip pat rodo, kad žmonės, kurie vaikystėje sportavo, ir suaugę bus labiau linkę į aktyvų gyvenimo būdą.

O mokėjimas aktyviai planuoti savo laisvalaikį, sugalvoti sau įdomių veiklų yra vienas iš prasmingiausių dalykų, kuriuos tėvai gali išmokyti savo vaikus. Jei vaikystėje išmokstame tik gulėti ant sofutės ir žaisti kompiuteriu, vėliau šiuos įpročius bus itin sunku pakeisti.

REKLAMA

Bėgimas visai šeimai Kaune

Birželio 14 dieną Kauno rotušės aikštėje vyks tradicinis, tarptautinis „Kauno maratonas“ (dar žinomas kaip „Miesto maratonas“). Sporto ir linksmybių fiestoje tikimasi sulaukti daugiau nei 5 tūkstančių dalyvių.

Sportininkai rungsis Kauno maratono, Švyturio Baltas nealkoholinis pusmaratonio, Tichė 10 km, Akademinės Kredito Unijos 5 km, PRISMA šeimų bėgimo 1,5 km ar 700 metrų paramos bėgimą „Už laimėtą gyvybę“ distancijose.

Į rotušės aikštę persikėlęs renginys dalyvius, žiūrovus ir miesto svečius stebins akrobatų pasirodymais, gyvo garso koncertais, šokiais ir įdomiomis bei netikėtomis rungtimis.

Daugiau informacijos – http://www.kaunasmarathon.lt/

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų