REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ukrainoje sulaikyti rusai Aleksandras Aleksandrovas ir Jevgenijus Jerofejevas interviu Rusijos leidiniui „Novaja Gazeta“ pripažino, kad nežino, kas ir kada juos atleido iš Rusijos ginkluotųjų pajėgų. Pokalbis buvo filmuojamas, praneša rbc.ru.

Ukrainoje sulaikyti rusai Aleksandras Aleksandrovas ir Jevgenijus Jerofejevas interviu Rusijos leidiniui „Novaja Gazeta“ pripažino, kad nežino, kas ir kada juos atleido iš Rusijos ginkluotųjų pajėgų. Pokalbis buvo filmuojamas, praneša rbc.ru.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Na, kiek man žinoma, pats aš neatsistatydinau, raportų jokių nerašiau“, – pareiškė A. Aleksandrovas atsakydamas į „Novaja Gazeta“ žurnalisto klausimą, ar jis šiuo metu yra Rusijos ginkluotųjų pajėgų karys. Į klausimą, ar jis girdėjo Rusijos gynybos ministerijos pareiškimą, anot kurio A. Aleksandrovas ir J. Jerofejevas nuo 2014-ųjų nebetarnauja kariuomenėje, A. Aleksandrovas atsakė, kad „pirmą sykį girdi“.

REKLAMA

Žurnalistas A. Aleksandrovui papasakojo, kad išvakarėse buvo paviešinta vaizdo medžiaga su jo žmona, kuriame ši patvirtino jo atsistatydinimo iš tarnybos praėjusių metų gruodį versiją. „Aš to nežinojau. Iš tiesų, jūs mane dabar šiek tiek šokiravote“, – atsakė jaunas vyras. Jis pridūrė, kad bandė susisiekti su žmona, tačiau jam nepavyko.

Jevgenijus Jerofejevas papasakojo, kad apie savo atleidimą sužinojo internete. „Naujienos pasiekia internetu, kad mūsų dabar tariamai atsisako, kad mes atleisti jau nuo Naujųjų“, – pažymėjo jis, pridūręs, kad pats „dar nepasitraukė iš tarnybos“.

REKLAMA
REKLAMA

J. Jerofejevas pažymėjo, kad ligoninėje, kur jis su A. Aleksandrovu gydosi nuo patirtų sužeidimų, juos aplankė JT, Raudonojo Kryžiaus, ESBO atstovai – „visi ėjo, išskyrus ambasadą (Rusijos)“. Jis pažymėjo, kad supranta, kad nuo jo „kaip nuo kariškio, atsiribojo“. „Tačiau aš kol kas esu savo šalies pilietis. Ir norėčiau pamatyti čia kokį nors jos atstovą“, – pridūrė jis. Bendravimas su abiem rusais yra nufilmuotas, o vaizdo medžiaga yra paviešinta „Novaja Gazeta“ tinklalapyje.

Rusijos valdžia daugybę kartų neigė informaciją dėl rusų karių dalyvavimo kare Ukrainoje.

Rusijos kariai negali patikėti tuo, kas apie juos kalbama Rusijoje

„Novaja Gazeta“ korespondentas Pavelas Kanyginas pažymi, kad abu rusų kariai, sutikę papasakoti savo istoriją korespondentui, šiuo metu yra laikomi nelaisvėje, ir tai gali daryti įtaką jų dėstomoms mintims.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Su sulaikytaisiais A. Aleksandrovu ir J. Jerofejevu žurnalistui leido kalbėti be pašalinių akių. Rusai yra paguldyti į kaimynines vienvietes palatas, šalia gydomi sužeistieji Ukrainos kariai. Abu užsienio šalies piliečius jau aplankė ESBO, Raudonojo Kryžiaus atstovai, psichologai ir advokatas. Iki šiol tik neatėjo oficialūs Rusijos atstovai – pagal tarptautinę teisę konsulato darbuotojai turi tokią teisę (ir – pareigas, – „Novaja Gazeta“ past.)

Dalis pokalbio su vyrais vyko jo neįrašinėjant. Abu klausinėja rusų žurnalisto apie reakciją jų šalyje. Nors abu jau buvo informuoti pokalbiuose su Ukrainos saugumiečiais apie tai, kad iš tarnybos jie buvo atleisti dar gruodį, žino, kad jų nepripažįsta kariais Rusijos gynybos ministerija, vadina juos „LLR liaudies milicininkais“. Tačiau iki galo negali tuo patikėti. Rusijos kariuomenės kapitonas J. Jerofejevas žurnalistą tikino, kad „visa tai yra SBU pinklės“. Ir, kaip pasirodė interviu autoriui, nepatikėjo net ir juo, kai kariui buvo patvirtinta informacija kad jų nepripažįsta.

REKLAMA

Pasak „Novaja Gazeta“ žurnalisto, jis buvo priverstas kelis kartus nutraukti interviu, nes negalėjo filmuoti tokių vaizdų. Pavyzdžiui, kai seržantas A. Aleksandrovas negalėjo sulaikyti ašarų, iš jo sužinojęs apie „Rossija-24“ parengtą siužetą, kuriame jo žmona pasakoja, kad Aleksandras buvo atleistas iš karinės tarnybos dar 2014-ųjų gruodį ir ji nieko nežinojo apie jo kelionę į Donbasą.

– Pasakyk man, kodėl taip? Aš juk tik įsakymą (vykdžiau – red. past.), aš ne teroristas… Buvo įsakymas! Aš juk Rusijoje priesaiką daviau! Aš juk važiavau… Sakyk, kiek tau metu? – klausia P. Kanygino A. Aleksandrovas.

REKLAMA

– Dvidešimt aštuoneri.

– Na, bendraamžiai, reiškia. Nežinau, tarnavai tu, ar netarnavai. Tačiau tu juk iš Rusijos taip pat, žemiečiai juk esame. Pasakyk, kaip tai galėjo išvis?… Kodėl jie atsisako mūsų?

– Aš nežinau, Saša.

– Užduotis juk buvo! O tas siužetas, tu pasakojai, per televiziją, ten kas išvis? Žmona ten ar tik jos fotografija?

– Mano manymu, ji ten apie jus pasakoja.

– Tačiau, galbūt ten tik jos fotografija?! – A. Aleksandrovas dengiasi veidą rankšluosčiu. – Kodėl ji tai pasakoja?!

– Saša, gali būti, kad tai nebūtinai ji.

– O kas?!

– Aš esu tikras, kad ji jus ir toliau myli, tačiau tikriausiai tai kalbėjo ne savo valia.

– Tačiau kodėl?! Aš juk priesaiką daviau!… Mes su ja kartu, viename dalinyje...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų