REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
27
Vilniuje atidengta Johno Lennono skulptūra (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

 Vilniuje įamžintas legendinio garsaus britų muzikanto, dainų kūrėjo Johno Lennono atminimas.

27

 Vilniuje įamžintas legendinio garsaus britų muzikanto, dainų kūrėjo Johno Lennono atminimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kuo mūsų Vilnius gražus ir tampa dar žavesnis? Kai jame gimsta visai neįtikėtini ir netikėti, net nesusiję su mumis ar mūsų miestu, tačiau drąsūs projektai. Kad ir Franko Zappos skulptūra nieko bendro su mumis neturi, tačiau netrukdo jai būti vienam iš labiausiai lankomų vietų, garsinančių Vilnių. Turime pripažinti, kad Johnas Lennonas nebuvo lietuvis, nesilankė Vilniuje, nedainavo apie jį, neturėjo merginos lietuvaitės ir net gi su Oslu neturėjo nieko bendra. Tačiau kaip miesto meras ir kaip vilnietis džiaugiuosi, kad pasaulinio garso atlikėjo skulptūra atsirado mūsų mieste, dėkoju, kurie savo energiją nukreipė tam, kad gimtų ši patraukli erdvė, kuri neabejoju, taps nauja daugybės Lietuvos ir užsienio turistų traukos vieta“, – sakė Vilniaus meras, svarbiausiam idėjos autoriui Sauliui Paukščiui įteikdamas specialius šiai progai gamintus marškinėlius.

REKLAMA

Ant granitinės kolonos stovinti bronzinė skulptūra vaizduoja J. Lennono veidą – vieną akį dengia gėlės žiedas. Iš bronzos išlieta britų muzikanto galva sveria apie 100 kilogramų. Ji pritvirtinta ant pusantro metro aukščio granitinės kolonos, sveriančios 300 kilogramų. Pajuokavę menininkai, kad palietus dainininko akį dengiančią gėlę, pildosi norai, šiandieninio renginio svečius privertė liesti gėlę.

REKLAMA
REKLAMA

Skulptūra taiką ir harmoniją propagavusiam legendinės roko grupės „The Beatles“ lyderiui J. Lennonui iškilo aktyvių vilniečių iniciatyva.

Pagrindinis ir svarbiausias idėjos autorius fotomenininkas Saulius Paukštys šiandien džiaugėsi, kad pagaliau išsipildė ilgametė svajonė, dėkojo visiems, kas palaikė, prisidėjo prie šio projekto gimimo ir įgyvendinimo.

„Ši skulptūra – ne tik pagarbos ženklas menininkui, kuris savo kūryba propagavo taiką ir harmoniją. Tikiu, kad ši skulptūra padarys mūsų miestą ir gražesnį, ir taikesnį“, – sakė Saulius Paukštys. J. Lennono garbei iškilo ne tik skulptūra – jo vardu pavadintas ir pats skveras „Oslo namų“ kvartale.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Neabejojame, kad šią vietą beveik pačiame sostinės centre atras ne tik miesto gyventojai, bet ir Vilniaus svečiai – J. Lennono skulptūra tikrai bus įtraukta į jų maršrutus“, – sakė bendrovės „Selvaag“, vystančios „Oslo namų“ projektą, vadovas Egidijus Damulis.

Tiek J. Lennonas, tiek jo žmona, žymi menininkė Yoko Ono, prisidėjo prie „Fluxus“ meno judėjimo, kurio pradininkas buvo lietuvių kilmės menininkas Jurgis Mačiūnas. Dėl šios priežasties „Oslo namų“ meno erdvėje atidaryta „Fluxus“ ir Vytenio Jankūno darbų paroda. Joje vilniečiai ir sostinės svečiai galės ne tik susipažinti su „Fluxus“ meno judėjimo kūriniais, bet ir J. Lennono fotografijomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų