REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Kauno mokslo ir technologijų parkas „Technopolis“, pasinaudojęs Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų parama ir įsitvirtinęs mūsų šalies rinkoje, jau žengia tvirtus žingsnius užsienyje.

Kauno mokslo ir technologijų parkas „Technopolis“, pasinaudojęs Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų parama ir įsitvirtinęs mūsų šalies rinkoje, jau žengia tvirtus žingsnius užsienyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarp artimiausių šio Parko tikslų – populiarinti jau pradėtas teikti paslaugas, ypač komercinių intelektualinių paslaugų teikimą klientams, stiprinti komandą bei pozicijas tarptautinėje rinkoje, skatinant prototipų, technologijų kūrimą bei plėtoti eksperimentinę gamybą, taip pat aktyvinti partnerystę su kitais inovacijų ekosistemos dalyviais. Prie tokios sparčios šio Parko plėtros ženkliai prisidėjo Ūkio ministerijos (ŪM) administruojamos 2007 – 2013 metų ES paramos priemonės.

REKLAMA

Pagal vieną iš šių priemonių – „Inogeb LT-1“, buvo įgyvendintas projektas „Kauno miesto inovacijų sistemos stiprinimas plėtojant verslo, mokslo ir savivaldos bendradarbiavimą bei tobulinant žinių ir technologijų sklaidos terpę (InoKaunas)“, kuriam skirta virš 416 tūkst. eurų ES paramos. Projekto metu parama tikslingai suteikta galutiniams naudos gavėjams – įmonėms.

Iš viso Lietuvoje veikiantiems mokslo ir technologijų parkams bei slėniams pagal „Inogeb LT-1“ priemonę ŪM skyrė 6,4 mln. eurų ES paramos.

REKLAMA
REKLAMA

Veikla orientuota į technologijų kūrimą

„Technopolis“ (toliau – Parkas) vykdo mokslo ir technologijų parko veiklą, o čia veikiančios įmonės investuoja į inovatyvių produktų, paslaugų ir technologijų kūrimą.

„Mūsų Parke veikiančios įmonės yra informuojamos ir apie galimybes daugiau investuoti į inovatyvaus produkto, technologijos ar paslaugos sukūrimą pritraukiant ES finansavimą. Mes konsultuojame ir padedame įmonėms generuoti projektus, skirtus įmonės plėtrai, produktų portfeliui didinti“, − tvirtina laikinai einanti Parko „Technopolis“ direktorės pareigas Ligita Valalytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

L. Valalytės teigimu, čia veikiančios įmonės pačios atlieka eksperimentinius tyrimus. Kai kurios iš jų yra įsirengusios verslo laboratorijas, kur gamina produktų prototipus, kuria naujus produktus, kurie diegiami rinkoje. TTai joms leidžia būti konkurencingoms ne tik Lietuvos, bet ir užsienio rinkose. Laboratorijų neturinčios įmonės tyrimus atlieka Kauno technologijos universiteto mokslo centre, taip pat bendradarbiaujama su kitais Lietuvos ir užsienio universitetų mokslo centrais.

Viena iš pagrindinių šio Parko strateginių krypčių artimiausiems penkeriems metams yra tarptautiškumo didinimas. Tuo tikslu bendradarbiaujama su daugeliu mokslo ir technologijų parkų Lietuvoje bei užsienyje, pavyzdžiui, su Estijos, Suomijos, Latvijos, Lenkijos, Vokietijos, JAV, Armėnijos mokslo ir technologijų parkais. Su partneriais iš JAV ir Lenkijos dirbama ypatingai aktyviai dėl bendrų verslumo skatinimo programų startuoliams.

REKLAMA

Kuriami modernūs produktai

Viena iš Parko narių yra bendrovė „Simbiotecha“, kurianti ir gaminanti pramoninę ryšių, duomenų perdavimo ir matavimo elektroninę įrangą. Ji nuolat investuoja į naujų inovatyvių produktų kūrimą, o įmonės kuriamą produkciją naudoja JAV ir Europos automobilių gamintojai.

Čia įsikūrusios kitos įmonės „Agmis“ direktorius Saulius Kaukėnas akcentavo, kad jo komandos sukurti pažangūs technologiniai produktai yra skirti verslui, vartotojams ir palengvina daugelį procesų. Pavyzdžiui, mobilūs sprendimai padeda įmonėms mažinti veiklos sąnaudas ar net rasti naujų duomenų panaudojimo galimybių ir iš to generuoti pajamas.

REKLAMA

„Toks produktas buvo pasiūlytas vienai telekomunikacijų bendrovių – sukurta speciali programėle, kuri klientų aptarnavimą pagreitino net penkis kartus. Iki tol darbuotojai klientams rankiniu būdu įdiegdavo norimas programėles į telefonus, tačiau esant didesniam aplikacijų skaičiui, naujo telefono konfigūravimas užtrukdavo net iki pusvalandžio. Dabar telefonas klientui užpildomas per kelias minutes“, - sako S. Kaukėnas.

Startuolio „Insidewarehouse“ vadovas Tadas Deksnys pasakoja savo verslo sėkmę, kuomet dirbant su Parku „Technopolis“ jo komanda sukurė startuolį (angl. start-up), kuris prisijungė prie tarptautinės startuolių bendruomenės ir tapo Silicio Slėnio, Kalifornijoje, JAV dalimi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sukūrėme naują elektroninės prekybos būdą, kuris leidžia prekes internetu parduoti be tarpininkų − iš tiekėjo tiesiai pirkėjui. Netrukus sulaukėme investuotojų dėmesio. Taip mūsų veikla išplėsta į JAV, o mūsų kompanija - pirmoji iš Lietuvos − pateko į vieną garsiausių JAV B2B akceliaratorių (Alchemist accelerator) ir toliau plečia veiklą dirbdama su didžiausiomis kompanijomis pasaulyje“, − teigia T. Deksnys.

Skatinamas verslumas

Jau kuris laikas „Technopolis“ vykdo verslumo skatinimo ir verslumo kultūros kūrimo iniciatyvą, kuriai startą davė ŪM administruojamos ES paramos priemonės, o šiuo metu ji jau finansuojama paties Parko lėšomis. Tradiciškai kasmet organizuojamas konkursas „Idėja mano ateities miestui“, kuris kaskart orientuojamas į skirtingas tikslines grupes, tačiau jo tikslas išlieka tas pats – skatinti technologijomis grįstų verslų kūrimąsi. Šiemet vyksta jau šeštasis konkursas.

REKLAMA

L. Valalytės teigimu, parkas „Technopolis“ atsakingai vertina ES fondų investicijas ir sieja tai su galimybe susikurti stiprų pamatą veikloms ateityje, kai tokios paramos nebus. Tad šis Parkas yra vienintelis iš Lietuvoje veikiančių mokslo ir technologijų parkų, kuris pradėjo investuoti į tam tikrų procesų ir modelių patentavimą, planuojant perkelti „know-how“ ir generuoti iš to pajamas netolimoje ateityje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų