REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Už sukčiavimą ir apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą kalėti nuteistas Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas tikina, kad „juodosios buhalterijos“ byloje atliktos ekspertizės yra jam palankios.

Už sukčiavimą ir apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą kalėti nuteistas Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas tikina, kad „juodosios buhalterijos“ byloje atliktos ekspertizės yra jam palankios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Visiškai paneigtas aktas dėl visų tų 20 milijonų - beveik pusė nubraukta, dėl likusių parašyta: „galimai“, „abejotinai“, galima pripažinti, ar negalima. Yra labai rimtas aktas ir, ačiū Dievui, ir Apeliaciniam teismui, kad jie vis tik nutarė kreiptis“, - žurnalistams pirmadienį po posėdžio sakė V.Uspaskichas.

REKLAMA

Pasak jo, ekspertai esą nustatė, kad tirtuose dokumentuose yra ne jo parašai, esą ekspertizė nuginčijo liudytojos teiginius. Pagrindinė bylos liudytoja Nijolė Steponavičiūtė teismui yra kelis kartus pasakojusi apie partijoje egzistavusią dvigubą buhalteriją, kas už ją buvo atsakingas, kokie buvo grynųjų pinigų srautai ir t.t.

Prokuroras yra skelbęs, kad 2004-2006 metais partijos dokumentuose nefiksuota apie 25 mln. litų (7,24 mln. eurų) pajamų ir apie 23 mln. (6,6 mln. eurų) išlaidų, susijusių su turtu, įsipareigojimais ar struktūros pasikeitimais.

REKLAMA
REKLAMA

„Nuosprendyje konstatuota, iš ko susideda sumos. (..). Reikia papildomai aiškintis ir skirti naują ekspertizę“, - skiriant ekspertizę yra sakiusi teisėja Violeta Ražinskaitė.

Valstybės kaltintojas Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas žurnalistams ekspertizių išvadų nekomentavo, kadangi jos dar nėra paskelbtos ir jų nepradėjo tirti teismas.

„Iš pradžių turi būti paviešinti teismo posėdyje, tada galėsime komentuoti“, - sakė prokuroras.

Darbo partijos byloje Lietuvos apeliacinis teismas yra paskyręs naujas finansinę, rašysenos bei informacinių technologijų ekspertizes. Jų rezultatai turėtų paaiškėti teismo posėdžiuose. Gynėjai taip pat turės raštu pateikti klausimus ekspertizes atlikusiems specialistams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo narė Vitalija Vonžutaitė pirmadienį neatvyko į Lietuvos apeliacinio teismo posėdį Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ byloje. Moteris raštu teismui pranešė, kad yra nedarbinga, o jos advokatas Arūnas Petrauskas pateikė medikų pažymą.

Teismas nusprendė kreiptis į gydymo įstaigą dėl jos ligos. Pažymą išdavusių medikų prašoma paaiškinti, ar dėl sveikatos būklės nuteistoji gali dalyvauti kituose teismo posėdžiuose.

„Jeigu bus duomenų, kad V.Vonžutaitės liga gali užtrukti pakankamai ilgą laiką, aišku, tokia galimybė (dėl V.Vonžutaitės bylos atskyrimo į atskirą - BNS), manau, gali būti svarstoma“, - sakė prokuroras.

REKLAMA

Kitas posėdis byloje buvo numatytas gegužės 27 dieną. Atsižvelgiant į tai, kad V.Vonžutaitė iki tos dienos yra nedarbinga, jis perkeltas į gegužės 28 dieną.

Teismas V.Vonžutaitės prašymą nagrinėjo uždarame posėdyje.

Teismas beveik po metų pertraukos pirmadienį grįžo prie Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ bylos.

Ši baudžiamoji byla nebuvo nagrinėjama nuo praėjusių metų birželio, kai Darbo partijos įkūrėjas ir šioje byloje dėl sukčiavimo nuteistas V.Uspaskichas buvo išrinktas Europos Parlamento nariu ir įgijo teisinę neliečiamybę.

REKLAMA

Kovo 25 dieną Europos Parlamentas panaikino V.Uspaskicho teisinę neliečiamybę.

2013 metų liepą Vilniaus apygardos teismas už sukčiavimą ir apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą V.Uspaskichui skyrė ketverių metų laisvės atėmimo bausmę, kartu nuteistai parlamentarei V.Vonžutaitei skirta trejų metų laisvės atėmimo bausmė. Seimo nariui Vytautui Gapšiui skirta 35 tūkst. litų (per 10 tūkst. eurų) bauda, buvusi partijos finansininkė Marina Liutkevičienė nuteista vienų metų laisvės atėmimo bausme.

Byla Darbo partijos atžvilgiu nutraukta teismui paskelbus, kad partija kaip juridinis asmuo veiklą baigė įvykdžius reorganizaciją.

V.Uspaskichas savo kaltę neigia ir vadina procesą politiškai motyvuotu.

Nuosprendis įsigalioja tik po apeliacinės instancijos teismo sprendimo.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų