REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
4
Kojų nagai (nuotr. fotolia)

Atšilus orams avime atvirus batelius, ir norisi, kad kojos atrodytų nepriekaištingai. Bet kai norisi verkti iš skausmo, tenka galvoti ne apie grožį, o apie tai, ką apsiauti…  

4

Atšilus orams avime atvirus batelius, ir norisi, kad kojos atrodytų nepriekaištingai. Bet kai norisi verkti iš skausmo, tenka galvoti ne apie grožį, o apie tai, ką apsiauti…  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Besikamuojančius nuo įaugusio į pirštą nago keliamo skausmo specialistai įspėja: lengviau bėdos išvengti, negu iš jos išsivaduoti.

REKLAMA

Įaugęs nagas – menki juokai

„Man įaugo kojos nagas. Kankinuosi jau apie pusę metų – negaliu ne tik sportuoti, skauda net kai vaikštau. Bandžiau iškirpti, bet vis tiek skauda, kraujuoja“, – guodėsi prie vieno gydytojo durų operacijos laukianti Irena S.

„Pirma kartą nagą man nuėmė prieš 15 metų, antrą kartą pernai. Bet nespėjo ataugti, ir vėl įaugo, tapo skausmingas“, – pasakojo Ieva K., sutikta kitoje gydymo įstaigoje. Nors buvo dar šaltoka, pas gydytoją vasarine avalyne atėjusi moteris pridūrė ilgokai kentėjusi, bet dabar skausmas pasidaręs nepakeliamas.

REKLAMA
REKLAMA

Įaugęs kojos piršto nagas arba onichokriptozė – nemaloni ir skausminga problema, nes skausmą neretai sukelia menkiausias spustelėjimas, – tvirtina visi, kuriems teko tai patirti. Dažniausiai ši bėda nutinka išoriniame nykščio krašte, bet gali būti ir abiejose didžiojo kojos piršto pusėse ir ant abiejų kojų pirštų. Vienos šeimos klinikos specialistų teigimu, maždaug penktadalis žmonių, kurie kreipiasi dėl pėdų problemų, kenčia būtent dėl skausmo ir uždegimo, kurį sukelia į minkštuosius didžiojo kojos piršto audinius įaugęs nago kampas ar kraštas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai ne tik neestetiška ir skausminga. Ilgainiui dėl netaisyklingai augančio nago kyla uždegimas, atveriamas kelias infekcijai. Plintant uždegimui gali atsirasti pūlių, pažeidžiami ir kiti audiniai. Visa tai pradeda trukdyti gyventi, nes dėl nuolat juntamo skausmo žmogus negali nei normaliai vaikščioti, nei vairuoti automobilį“, – sako daugiau kaip dešimtmetį tokių bėdų kamuojamiems žmonėms padedanti gydomojo pedikiūro specialistė podologė Zita Bacevičiūtė.

Vokietijoje mokslus baigusi moteris pataria nedelsti ir į specialistus kreiptis kuo anksčiau. „Jeigu pajutote spaudimą nago kampe, jeigu kyla noras iškirpti kampą, kad neskaudėtų, vadinasi, jau turite bėdą. Bet nepatarčiau iš jos vaduotis žirklėmis – nago kampą reikia pakelti, o ne iškirpti, nes iškirpus toje vietoje formuosis minkštieji audiniai, o pats nagas ir toliau augs koks augęs, ir tada jau sprausis į pirštą – tiesiai į „mėsą“. Ir jokiu būdu nelaukite kol nieko nelėsite apsiauti“, – sako Z. Bacevičiūtė.

REKLAMA

„Nežinojau, ko griebtis“

Būtent taip – viduržiemy avėdama vasarinėmis basutėmis pas Zitą atvažiavo Jurgita M. „Man įaugo abiejų kojų nykščių nagai iš abiejų pusių. Skaudėjo taip, kad nieko negalėjau apsiauti. Nežinojau, ko griebtis ir labai apsidžiaugiau, kai šeimos gydytoja davė siuntimą pas chirurgą. Jis išopervo vieną nagą. Gerai sutvarkė, jis daugiau neįauga, bet tai labai nemaloni procedūra ir gijo labai ilgai, tris mėnesius negalėjau paeiti – tik gulėjau namuose iškėlusi koją“, – pasakoja vilnietė.

REKLAMA

Pradėjusi ieškoti alternatyvų moteris sužinojo, kad įaugusį nagą ir Lietuvoje galima gydyti keliais būdais, kurie laikomi vienais pažangiausių pasaulyje. Tai vadinama „Surgitron“ technologija, kai į pieštuką panašiu prietaisu pašalinama tik įaugusi nago dalis, o ne visa nago plokštelė, arba sąsagomis, kai nereikia jokios chirurginės intervencijos.

„Kadangi dar vienos operacijos, kad ir kokia ji būtų, bijojau, atvažiavau pas Zitą. Nors sąsagomis tiesinti įaugusį nagą trunka gerokai ilgiau, nesigailiu: nereikia nieko pjaustyti, neskausminga. Jau po pirmos procedūros išejau šypsodamasi iki ausų, nes pirmą kartą per daug metų nejutau jokio skausmo“, – sako Jurgita M.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sąsagos – alternatyva operacijai

Ištiesinti kitos kojos nagą prireikė 8 mėnesių. Bet ir dabar Jurgita kas pusmetį važiuoja pas Zitą. „Ne visada patogi, ankštoka avalynė, pėdą šiek tiek suspaudžiančios elastinės kojinės po truputį vėl riečia nagą. Šiek tiek prisideda ir polinkis, todėl norint, kad jis vėl neįaugtų, kas pusmetį keturioms savaitėms uždedame kontrolinę sąsagą“, – aiškina Z. Bacevičiūtė.

Sąsaga – plokštelė, kuri veikia kaip spyruoklė, specialiais klijais pritvirtinama ant nago paviršiaus ir pamažu lengvai tempdama tiesia augantį nagą. Spyruoklė veikia 4 savaites, todėl maždaug kas mėnesį klijuojamos naujos sąsagos. „Kiek kartų tai reikės kartoti, priklauso nuo nago storio ir jo susisukimo – Jurgitai prireikė 8 sąsagų, bet kartais pakanka ir 5, o kai kada tai trunka visus metus“, – pasakoja jonaviškė Z. Bacevičiūtė. Ji – viena iš 13 Lietuvos specialistų, kurie pirmieji išvyko mokytis naujojo metodo pas jo kūrėją vokiečių mokslininką Berndą Štolcą (Bernd Stolz).

REKLAMA

„Pirmąsias sąsagas, kurios ir pavadintos jų kūrėjo vardu B/S, iš Vokietijos mes, B. Štolco mokiniai, į Lietuvą atsivežėme 2004 metais. Tiesa, iš pradžių dirbome tik su metalinėmis sąsagomis, kurias reikėdavo užkišti už nago krašto, o dabar jas naudojame tik tada, kai nagas labai smarkiai susisukęs. Kitais atvejais klijuojamas magnetines sąsagas, pagamintas iš plastiko, analogiško naudojamam kosminėje pramonėje, į kurias įlydytos trys stiklo pluošto juostos. Mums jas daug lengviau pritvirtinti prie nago, be to jos daug dailesnės, todėl ir pacientams patogiau“, – pasakoja jonaviškė.

REKLAMA

Bėdos galima išvengti

Pasak Z. Bacevičiūtės, įaugusių nagų gydymas sąsagomis Lietuvoje dar nėra labai populiarus. Nors šis metodas ne toks skausmingas ir labiau tausojantis, jei nagas labai susisukęs, jį ištiesinti trunka ilgai ir kainuoja nepigiai. Gal todėl žmonės dažniau renkasi operaciją, – svarsto ji.

„Yra dar vienas būdas. Jei kreipsitės anksti – kai nagas tik pradėjo riestis, gali pakakti jį paploninti, išimti jo kampą ir į nago guolį įdėti specialų tamponą, pagamintą iš šiek tiek išsipučiančios ir pakeliančios nago kampą medžiagos. Tada nagas turės kur augti, nes jo vietos guolyje neužims kiti audiniai. Tuomet gali padėti ir daugiau patirties turintys higieninio pedikiūro specialistai. Tačiau visiems jiems patarčiau įgyti bent minimalių medicinos žinių, nes jei teks dirbti su cukriniu diabetu sergančiu žmogumi, kurio pėdos nejautrios skausmui, net menkiausias pažeidimas gali baigtis komplikacija. Todėl visoms merginoms patariu klausti, ar žmogus neserga, o jei serga, bet jūs neturite specialių žinių, geriau atsisakykite tokio kliento, kad jam nepakenktumėte“, – aiškina Z. Bacevičiūtė.

Bet dar geriau, sako pašnekovė, išvengti bėdos. „Kai kada nago įaugimą lemia įgimti dalykai, kurių nepakeisime, ir net kai kurie medikamentai, kuriuos vartojame nepasitarę su gydytoju ar ne taip, kaip paskirta. Bet viena iš pagrindinių priežasčių – netaisyklingas kirpimas. Įtakos turi ir nuospaudos, dėl kurių imame netaisyklingai vaikščioti, per siaura, spaudžianti, nepatogi avalynė. Kojinės su elastanu taip pat spaudžia ir po truputį riečia nagą, – sako Zita ir priduria: – Jei vaikščiotume basi, nagai nė vienam tikriausiai neįaugtų“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų