REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarptautinę darbo dieną – protestas prieš kuriamą naują darbo modelį

Priminė, kad siūlomas socialinis modelis įteisins ne lankstesnius darbo santykius, o vergovę (Video)

Ieva Pupeikytė, Žinios.lt

Ieva Pupeikytė, Žinios.lt

REKLAMA

Didžiuosiuose šalies miestuose švenčiama Tarptautinė darbo diena – gegužės pirmoji. Tačiau šįmet vietoje tradicinės tūkstantinės eisenos Vilniuje surengta protesto akcija prieš socialdemokratus.

REKLAMA
REKLAMA

Profsąjungų atstovai priminė premjerui Algirdui Butkevičiui, kad siūlomas socialinis modelis įteisins ne lankstesnius darbo santykius, o vergovę. Darbo žmonės pasipiktinę , anot jų, numatomas naujasis kodeksas iš šalies privers emigruoti tūkstančius žmonių. Premjeras dirbančiuosius raminą – esą didės darbo užmokestis ir darbdaviai galės lengviau įdarbinti žmones.

REKLAMA

Tarptautinę darbo dieną profsąjungos pasitinka ne šventine nuotaika, o protesto akcijomis. Prieš pat socialdemokratų suvažiavimą profsąjungų atstovai surengė piketo akciją. Pasak protestuotojų, siekiama atkreipti dėmesį, kad naujas darbo kodeksas nėra priimtinas – esą nepalieka jokių socialinių garantijų darbuotojams.

Profsąjungų atstovai pro akis nepraleido nei vieno socialdemokrato ir šiems dalino skrajutes apie savo keliamus reikalavimus, kuriuose pirmiausia siekiama gerinti sąlygas dirbančiam žmogui.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes patyrėme didelį šoką, kai gavome 180 puslapių medžiagą, kurią turėjome išstudijuoti ir pareikšti savo pastabas. Tai yra visiškai nedemokratiška. Tai yra nuleidimas iš viršaus. Mes protestuosime, jau kreipėmės į tarptautinę darbo organizaciją, į tarptautines profsąjungas ir prašysime misijos, čia, Lietuvoje“, - sako profsąjungos „Solidarumas“ sekretorė Jovita Pretzch.

Kol profsąjungos piketuoja, socialdemokratai švenčia Tarptautinę darbo dieną ir renka partijos pirmininką. Premjeras Algirdas Butkevičius susirūpinusius darbuotojus ramina – esą naujasis darbo kodeksas yra reikalingas ne tik darbdaviams, bet ir darbuotojams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Darbdaviai prisitaiko prie įvairiausių darbo kodeksų ir prisitaikys. Šitas darbo kodeksas pirmiausia reikalingas didinti mūsų valstybės konkurencingumą, jei jisai didės, tai bus naujų darbo vietų. Didės darbo užmokestis ir lanksčiau darbdavys galės elgtis priimant žmones, kuriant naują pridedamąją vertę“, - įsitikinęs premjeras.

Tarptautinę darbo dieną protestuoti žadėjo ir statutiniai pareigūnai, kurie reikalauja nebevilkinti ir svarstyti pareigūnų Vidaus tarnybos statutą. Pasak profsąjungos, Vyriausybė pareigūnus išgirdo ir jau kitą savaitę žada svarstyti vidaus tarnybos statutą, kuris numato naują pareigūnų vertinimo tvarką ir ją susieja su darbo užmokesčiu.

REKLAMA

Anot pareigūnų, per anksti džiaugtis taip pat nereikėtų, nes politikai jau ne kartą yra nuvylę savo tuščiais pažadais. Jei aptartus veiksmus, politikai pamirš po savaitgalio, pareigūnai žada nebekalbėti apie įspėjamąsias akcijas – tiesiog sukviesti pareigūnus į masinius protestus prie Prezidentūros, Seimo ir Vyriausybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų