REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kuo pavojingas seksas, kai mylimasis nejaučia ypatingo noro? Ar verta leistis į kompromisą su partneriu, prieštaraujant savo fiziologijai? Tai klausimai, į kuriuos atsakymus turėtų žinoti daugybė moterų, vis dar manančių, jog geriau seksas be noro nei jokio sekso apskritai.

Kuo pavojingas seksas, kai mylimasis nejaučia ypatingo noro? Ar verta leistis į kompromisą su partneriu, prieštaraujant savo fiziologijai? Tai klausimai, į kuriuos atsakymus turėtų žinoti daugybė moterų, vis dar manančių, jog geriau seksas be noro nei jokio sekso apskritai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kodėl skauda galvą?

„Mielasis, ne šiandien – labai skauda galvą“. Kaip dažnai vyrams tenka išgirsti ši frazę iš mylimosios lūpų, arba kaip dažnai moteris sako tai savo gyvenimo vyrui? Pasak statistikos, maždaug trečdalis vyrų ir pusė moterų kartais patiria nesėkmių lovoje. Dėl to gali būti kalti hormonų svyravimai, stresas darbe, problemos santykiuose – visa tai savaip pakoreguoja moters seksualinį aktyvumą.

REKLAMA

Kitaip nei vyrams, kuriems sekso problemos dažniausiai pasireiškia erekcijos disfunkcija, moterims hipoaktyvus seksualinis potraukis gali pasireikšti tiek fiziškai, tiek psichologiškai. Sumažėjęs geismas gali būti pirminis, kai moteris niekada ir nejautė seksualinio potraukio, arba antrinis, dėl kurio moteriai kartkartėmis nuslopsta libido.

Kartais nenoras mylėtis yra tiesiogiai susijęs su sekso partneriu – tada moteris ne apskritai nenori sekso, bet nenori sekso su konkrečiu žmogumi. Tokiu atveju problema išsprendžiama arba pakeitus lytinį partnerį, arba iš esmės pakoregavus tarpusavio santykius.

REKLAMA
REKLAMA

Seksas pasiaukojant

Kyla klausimas: kodėl moteris vis dėlto sutinka mylėtis, net jei sekso visai nenori? Pasak psichologų, to priežastis – kompleksinė. Viena vertus, daugelis moterų seksą vertina kaip pareigą, kurią privalu atlikti bent keletą kartų per savaitę. Bet koks nukrypimas nuo įsivaizduojamo „teisingo“ grafiko sukelia stresą. Kartais moterys sekso griebiasi kaip būdo išsaugoti santykius: nesvarbu, nori ar ne – mylisi tam, kad partneriui nekiltų noro ieškoti kitų moterų seksualiniam apetitui numalšinti.

Kai tokios „aukos“ prisireikia tik epizodiškai, vos keletą kartų per pakankamai ilgą periodą – pavyzdžiui, metus, – nieko baisaus. Tačiau jei toks nepageidaujamas seksas tampa sistemingas, santykiai ilgai netruks. Įprasta tendencija – kad taip sau prieštaraujančią moterį apniks depresija, o susidomėjimas partneriu neišvengiamai mažės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos bėdos

O dabar paanalizuokime, kokias grėsmes moters sveikatai kelia seksas, kurio ji visai nenori, bet su kuriuo sutinka.

Visų pirma toks seksas gali traumuoti – tiek moterį, tiek vyrą. Kai mylimasi nesusijaudinus, sumažėja natūrali lubrikacija, arba jos gali apskritai nebūti. Toks seksas gali baigtis traumomis ir infekcijomis, kurios patenka į lytinius organus per mikroįtrūkimus ir gleivinės pažeidimus.

Seksas be geismo gali išprovokuoti ir daugelį ginekologinių ligų. Lytinių santykių metu į lytinius organus priplūsta daugiau kraujo. Jei kulminacija neįvyksta, blokuojamas kraujo ištekėjimas iš šios srities. Ir jei jis sistemingai užsistovi mažajame dubenyje, ilgainiui gali sukelti gimdos ir kiaušidžių ligas.

REKLAMA

Kai lytiniai santykiai vyksta to norint abiems, į abiejų partnerių kraują patenka daugybė endorfinų – laimės hormonų. Jei seksas vyksta priverstinai (šiuo atveju kalbama ne apie smurtą, o apie situacijas, kai moteris pati prisiverčia santykiauti), endorfinų beveik neišsiskiria, dėl ko pakenkiama širdies ir kraujagyslių sistemai. Anksčiau ar vėliau moteris pasijus sugniuždyta. Jei nėra emocinio pasitenkinimo, toks savęs prievartavimas gali baigtis neuroze arba depresija.

Seksualinio geismo sutrikimas – tai problema, kurią reikia gydyti. Priklausomai nuo priežasties, dėl kurios nesinori sekso, gali būti taikomos įvairios terapijos.

REKLAMA

Be abejo, galima kreiptis į gydytojus seksologus, psichoterapeutus, tačiau iš pradžių moteris turėtų pati suvokti galima priežastį, kodėl taip yra, ir spręsti kilusias problemas. Jei ji myli savo partnerį, priežastis išties gali būti psichofiziologinė. Tokiu atveju, kai svarbiausia nenoro priežastis – partneris, būtina arba keisti santykių pobūdį, arba ieškoti naujo partnerio. Nes seksas „pagal pareikalavimą“ – tai ne būdas išlaikyti sveikus, meile ir pasitikėjimu grįstus santykius, o tik bėgimas nuo problemos, kuri vėliau vis tiek užguls visu sunkumu.

Suaugusiems.lt - Erotinės prekės

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų