REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jautiena – viena populiariausių pasaulyje. Ir ne be reikalo. Šviežia, geros kokybės ji maistinga ir naudinga dirbantiesiems fizinį darbą, aktyviai sportuojantiesiems. Be to, ypač vertinga vyrams, mat gerina potenciją. Tad orams po truputį šylant ir artėjant kepsninių sezonui viskas apie jautieną.

Jautiena – viena populiariausių pasaulyje. Ir ne be reikalo. Šviežia, geros kokybės ji maistinga ir naudinga dirbantiesiems fizinį darbą, aktyviai sportuojantiesiems. Be to, ypač vertinga vyrams, mat gerina potenciją. Tad orams po truputį šylant ir artėjant kepsninių sezonui viskas apie jautieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jautienoje gausu nepakeičiamų aminorūgščių, o porcija (200 g jautienos) gali pakeisti visą litrą pieno. Jautiena teigiamai veikia virškinimo sistemą ir žarnyną, neutralizuoja dirginančius fermentus, kurių yra skrandžio sultyse, normalizuoja rūgštingumą. Riebalų šioje mėsoje mažiau nei vištienoje: 100 g jautienos yra 218 kcal.

REKLAMA

Tam tikroms žmonių grupėms raudonos mėsos vartojimas itin svarbus, nes jie turi didesnę anemijos riziką: kūdikiai, mergaitės, vaisingo amžiaus moterys, kai kurie suaugę žmonės, vyresni nei šešiasdešimt penkerių metų senjorai. Jautienoje gausu organizmui reikiamų B grupės ir kt. vitaminų, cinko ir geležies – ypač moters organizmui vertingų mineralų.

Specialistai rekomenduoja keturiasdešimtmečiams ir vyresniems vyrams nors retkarčiais suvalgyti jautienos patiekalų. Mat jų valgant, kraujyje daugėja vyriškojo hormono testosterono, gerinančio potenciją.

REKLAMA
REKLAMA

Komentaras Dietologė Kristina Jasmontienė:

- Jautiena – puikus baltymų šaltinis. Visuomet kalbant apie vegetarizmo naudą ir žalą akcentuojama, kad vegetarai negauna pakankamai gyvulinės kilmės geležies su maistu. Ypač tiems, kurie serga geležies deficito anemija, gydytojai pataria valgyti jautieną. Ji nurodoma kaip daugiau geležies turtinga mėsa lyginant su kitomis mėsos rūšimis. Jautiena taip pat mažiau kaloringa, neriebi, turi mažiau cholesterolio, nei, pavyzdžiui, veršiena. Tad turintiems problemų dėl padidėjusio cholesterolio kiekio kraujyje reikėtų rinktis jautieną,

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kadangi geležis geriausiai pasisavinama, kai vartojama su produktais, turtingais vitamino C, tad jautieną geriausia valgyti su šviežiomis daržovėmis. Geležies turintys produktai neturėtų būti vartojami su kava ar arbata. Jautiena taip pat turėtų būti teisingai ruošiama: kepta kepsninėje ar orkaitėje, troškinta.

Sveikam žmogui kartą per savaitę valgant jautieną būtų patenkinti visi organizmo poreikiai dėl geležies gavimo.

Receptai Jautienos troškinys

Reikės: 500 g jautienos nugarinės, 100 g karštai rūkyto kumpio, 6 šviežių bulvių, 2 baltųjų svogūnų, 3 česnako skiltelių, skardinės pupelių su pomidorų padažu, 1 šaukšto sviesto, dviejų stiklinių jautienos sultinio, 100 ml sauso raudonojo vyno, 1 šaukštelio rozmarino, 2 lauro lapelių, šviežiai maltų juodųjų pipirų ir druskos.

REKLAMA

Nuplaukite mėsą, nusausinkite. Jei mėsa turi riebalų, juos pašalinkite Įtrinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Supjaustykite kubeliais. Apkepinkite keptuvėje.

Susmulkinkite svogūną ir česnaką. Troškintuve įkaitinkite gabalėlį sviesto ir į jį suberkite svogūnus su česnaku. Apkepkite ir sudėkite jautieną.

Supilkite sultinį. Įmeskite lauro lapelių, uždėkite ant viršaus kumpio juosteles. Pabarstykite rozmarinu, kmynais, pipirais (druskos nenaudokite, jei sultinys buvo pasūdytas). Troškinkite valandą. Nuplaukite ir švariai nuskuskite bulves, supjaustykite. Sudėkite į troškintuvą. Dar valandą troškinkite ant silpnesnės ugnies, kol bulvės ir mėsa suminkštės. Jei skystis per greitai išgaruos, galite dar įpilti vyno ar sultinio. Prieš troškinimo pabaigą sudėkite pupeles pomidorų padaže ir leiskite joms sušilti. Skanaus!

REKLAMA

Jautienos didkepsnis su vyno padažu

Reikės: 200 g nugarinės išpjovos, 1 šaukšto šviežiai maltų pipirų, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus kepimui, 100 ml raudonojo vyno, pusės stiklinės vandens, 1 žiupsnelio druskos.

Mėsą aptepkite aliejumi ir pavoliokite pipiruose. Keptuvę taip pat patepkite aliejumi, gerai įkaitinkite. Dėkite mėsą ir kepkite apie 6 minutes (jei kepsnio storis apie 1,5-2 cm). Tiek kepamas kepsnys bus vidutiniškai iškeptas.

Ištraukite mėsą. Tada sumažinkite liepsną ir į keptuvę lėtai supilkite vyną ir vandenį. Įkaitinkite iki virimo ir nuolat maišydami virkite apie keturias minutes. Įberkite druskos pagal skonį ir užpilkite padažą ant keptos mėsos. Patiekite su žaliomis daržovėmis ar salotomis su žirnių ir saulėgrąžų daigais. Skanaus!

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų