REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Lietuviai yra laimingesni nei kaimyninių šalių gyventojai lenkai, latviai, estai, rusai ir lenkai, rodo neseniai paskelbta Pasaulinė laimės ataskaita.

 Lietuviai yra laimingesni nei kaimyninių šalių gyventojai lenkai, latviai, estai, rusai ir lenkai, rodo neseniai paskelbta Pasaulinė laimės ataskaita.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sąraše 158 pasaulio šalys išrikiuotos atsižvelgiant į tokius rodiklius kaip bendrasis vidaus produktas vienam gyventojui, socialinė parama, sveiko gyvenimo trukmė, korupcijos suvokimas, laisvė apsispręsti dėl gyvenimo pasirinkimų.

REKLAMA

Lietuva šiame sąraše yra 56–oje vietoje. Baltarusijai sąraše skirta 59 vieta, Lenkijai - 60, Rusijai – 64, Estijai – 73, Latvijai – 89. Lietuvos rodiklis, lyginant su 2005–2007 metų periodu, yra šiek tiek sumažėjęs.

Reitinge, kurį sudarė Tvarios plėtros sprendimų tinklas (angl. Sustainable Development Solutions Network), Lietuvos rodiklį augino BVP vienam gyventojui, sveiko gyvenimo kokybės rodikliai bei socialinės paramos veiksnys – lietuviai buvo linkę nurodyti, kad turėtų žmogų, į kurį galėtų kreiptis sunkiu gyvenimo momentu.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuviai, palyginus su kitomis tyrimo šalimis, rečiau nurodė esantys patenkinti savo apsisprendimo laisve. Tyrimo duomenimis, lietuviai, palyginti su kitomis šalimis, ypač retai aukoja labdarai. Taip pat lietuviai yra itin pesimistiškai nusiteikę korupcijos paplitimo laisve. Šie trys veiksniai neigiamai paveikė Lietuvos vertinimą.

Laimingiausia šalis, anot tyrimo, yra Šveicarija. Pirmajame laimingiausiųjų šalių dešimtuke rikiuojasi Šiaurės Europos šalys, taip pat – Kanada, Nyderlandai, Naujoji Zelandija ir Australija. Nelaimingiausios šalys – Togas, Burundis, Sirija, Beninas ir Ruanda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dešimt šalių, kuriuose vidutinis gyvenimo vertinimo kritimas buvo didžiausias, dažniausiai ištvėrė kokio nors pobūdžio ekonominį, politinį ar socialinį stresą“, – rašoma tyrime, kurio autoriai pastebi, kad tarp šių šalių esančios Graikija, Italija ir Ispanija buvo vienos iš skaudžiausiai krizės paveiktų eurozonos šalių.

Lenkai ir estai tapo šiek tiek laimingesniais, gerokai į viršų pasistūmėjo latviai.

Autoriai pastebi, kad dauguma šių vertinimų yra nuoseklūs ir su laiku keičiasi nežymiai. Autoriai pateikia „Laimės geografijos“ žemėlapį, kuriame matoma, kad laimingiausi yra Šiaurės ir Pietų Amerikos, Australijos ir dalies Europos gyventojai. Nelaimingiausi jaučiasi Afrikos žemyno gyventojai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų