REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Panašu, kad netolimoje ateityje apie savo sveikatos būklę turėsime galimybę sužinoti net ir valydamiesi dantis, o svarbiu diagnostiniu instrumentu taps paprasčiausias dantų šepetėlis.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, jis bus ne toks jau ir paprastas – su jame įdiegtais nanoporų jutikliais. Jie gali dekoduoti DNR į skaitmeninį pavidalą, o tokiuose duomenyse jau būtų galima ieškoti genetinių požymių apie vieną ar kitą ligą.

REKLAMA

Jutikliai tampa vis mažesni, todėl juos galima įdiegti į daugelį gaminių, kurie tiesiogiai kontaktuoja su žmogaus DNR, rašo „Times“.

Bendrovės „Oxford Nanopore“ technologijų direktorius Clive'as Brownas konferencijoje „Wired Health medical technology“ sakė, jog tokie nanojutikliai gali tapti labai paplitusia diagnostine technologija, sugebančia identifikuoti sveikatos būklę.

Nanoporų jutikliai buvo naudojami ebolo viruso testams Vakarų Afrikoje. Didelės perspektyvos jiems numatomos ir žemės ūkyje – nanojutikliai galėtų pasitarnauti stebint galvijų sveikatą, maistinių kultūrų auginimą.

DNR patenka į nanoskopinę jutiklio angą – jos apimtis yra 80 tūkst. kartų mažesnis už žmogaus plauko apimtį ir siekia tik 1,5 nanometro. Jutikliu teka elektros srovė. Ji matuoja atomų srautą ir generuoja elektrinį signalą, kuris užkoduojamas skaitmeniniu būdu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų