REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Švėkšnos psichiatrijos departamente uždaromas Ribinių būklių skyrius, atleidžiami visi jo darbuotojai. Klaipėdos jūrininkų ligoninės vadovo Jono Sąlygos teigimu, neefektyvaus skyriaus „situacija tapo dar blogesnė, nei buvo prieš metus“. Savo ruožtu uždaromo skyriaus vedėja Jelena Feigelson LRT.lt pateikia ataskaitas, kurios atskleidžia, kad skyriaus profilį atitinkantys ligoniai metus buvo siunčiami į kitus skyrius.

 Švėkšnos psichiatrijos departamente uždaromas Ribinių būklių skyrius, atleidžiami visi jo darbuotojai. Klaipėdos jūrininkų ligoninės vadovo Jono Sąlygos teigimu, neefektyvaus skyriaus „situacija tapo dar blogesnė, nei buvo prieš metus“. Savo ruožtu uždaromo skyriaus vedėja Jelena Feigelson LRT.lt pateikia ataskaitas, kurios atskleidžia, kad skyriaus profilį atitinkantys ligoniai metus buvo siunčiami į kitus skyrius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ataskaitiniame susirinkime buvo kalbama, kad gal bus mažinamas lovų skaičius, apie skyriaus likvidavimą kalbama nebuvo. Sakydavau, kad skyrius dirba neefektyviai, [Artūrui] Mažrimui (departamentui vadovui, – LRT.lt) nešdavau [ataskaitas], jis kiekvieną dieną gaudavo žinias apie ligonių judėjimą – mūsų profilio ligoniai buvo guldomi į kitus uždarus skyrius“, – LRT.lt sako J. Feigelson.

REKLAMA

Ligoninės vadovas: skyrius buvo neefektyvus

Ribinių būklių skyrius neatitiko LR Vyriausybės patvirtinto stacionaro lovų funkcionavimo rodiklių. Klaipėdos jūrininkų ligoninės direktoriaus teigimu, skyrius nepakankamai efektyviai dirbo jau nuo 2013 metų, po metų situacija tapo dar blogesnė. Apie tai, A. Sąlygos teigimu, buvo informuoti ir A. Mažrimas, ir J. Feigelson. Jų buvo paprašyta atkreipti dėmesį ir įvertinti situaciją, pateikti siūlymus, kaip ją keisti.

REKLAMA
REKLAMA

„2014 m. lovos funkcionavimo rodiklis tesiekė tik 223 dienas, skyriuje panaudota tik 60 proc. lovų. [...] Be to, buvo pabrėžta, kad Departamento (viso departamento, o ne tik Ribinių būklių skyriaus, – LRT.lt) finansinės veiklos rezultatas už 2014 metus yra neigiamas – 891 030,20 Lt“, – LRT.lt tvirtina J. Sąlyga.

Remiantis J. Feigelson rengtomis ataskaitomis, Ribinių būklių skyriaus profilį atitinkantys ligoniai buvo guldomi į kitus skyrius, nors uždaromas skyrius būdavo pustuštis. Vien 2014 m. rugpjūčio, rugsėjo ir spalio mėnesiais į kitus skyrius buvo paguldytas 71 vienas Ribinių būklių skyriaus profilio ligonis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

J. Feigelson ruošta ataskaita, kurioje nurodoma, kiek Ribinių būklių skyriaus ligonių buvo paguldyta į kitus skyrius 2014 m. rugpjūčio–spalio mėn.

Tai, kad ligoniai buvo nukreipiami į kitus skyrius, nemaža dalimi galėjo lemti skyriaus neefektyvumą. Darbuotojų įsitikinimu, skyrius neefektyvus iš dalies tapo dėl dirbtinai sukeltų priežasčių.

Vedėja: pacientams sakydavo, kad skyriuje nėra vietų

Uždaromo Ribinių būklių skyriaus vedėja J. Feigelson teigia pati ne kartą informavusi departamento vedėją A. Mažrimą apie tai, kad Ribinių būklių skyriaus profilį atitinkantys ligoniai buvo siunčiami į kitus skyrius.

REKLAMA

„Ne kartą sakiau, kad pas mus mažai ligonių, ir žinome, kodėl – mūsų profilio ligonius guldo į kitus uždarus skyrius.

Buvau pranešusi ir apie tai, kad į mus kreipėsi uždaruose skyriuose besigydantys ligoniai, norintys gydytis mūsų skyriuje, bet kai juos guldė, jiems buvo pasakyta, kad vietų nėra. O mūsų skyrius tuo metu būdavo pustuštis“, – pasakoja J. Feigelson.

Pašnekovė teigia pradėjusi rengti skyriaus profilio ligonių judėjimo į kitus skyrius suvestines, kai pamatė, kad reikalai – visai prasti. Anot J. Feigelson, ji prašė duomenis įtraukti į pasitarimų protokolus, tačiau tai daroma nebuvo.

REKLAMA

Departamento vadovas A. Mažrimas LRT.lt tvirtina, kad sprendimą, kur guldyti ligonius, priima budintis Priėmimo skyriaus psichiatras arba pats ligonis. Atsakymo į klausimą, kodėl administracijai metus nerūpėjo, jog neefektyviai veikiantis skyrius yra tuščias, nors jo profilių ligonių Departamente netrūksta, LRT.lt nesulaukė.

Sprendimą kritikuoja kitų įstaigų gydytojai

Kad Švėkšnos psichiatrijos departamento Ribinių būklių skyrius buvo uždarytas nelaiku, mano ir Švėkšnos pirminės sveikatos priežiūros centro šeimos gydytoja Alvyda Urniežiūtė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sprendimas uždaryti skyrių buvo tarsi perkūnas iš giedro dangaus. Kaip suprantu, iš anksto apie galimą tokį sprendimą personalas nebuvo informuotas.

Ši liga [depresija] yra be galo aktuali. Turime vieną kaimą, iš kurio keturi žmonės baigė gyvenimą tragiškai. Problema tikrai labai didelė, ir šis skyrius tikrai yra labai reikalingas. Ne laiku jis yra uždaromas. Kokios priežastys, turi atsakyti ligoninės vadovybė. O tų ligonių tikrai yra, ir nemanau, kad jų greitai sumažės“, – kalba gydytoja.

 

Ribinių būklių skyriaus ligonių prašymas Sveikatos apsaugos ministerijai

Darbuotojai atleidžiami

Buvo atleistas 21 darbuotojas. Kol kas nė vienam iš jų nebuvo pasiūlytas jų kvalifikaciją atitinkantis darbas.

REKLAMA

Departamento administracijos vadovas LRT.lt buvo paprašytas pakomentuoti, kodėl darbuotojai buvo atleidžiami neatsižvelgiant į jų darbo stažą, kvalifikaciją. Pasak A. Mažrimo, „dėl nuostolingos veiklos keičiama departamento struktūra, naikinant skyrių, kurio veiklos rodikliai pastaruosius keletą metų blogiausi, todėl visiems skyriaus darbuotojams įteikti pranešimai dėl darbo sutarties nutraukimo remiantis Darbo kodekso 129 straipsniu“.

Tačiau personalas tokio sprendimo teigia nesuprantantis, nes jie yra Jūrininkų ligoninės, o ne jo skyriaus darbuotojai. „Mums būdavo nuolat kartojama, kad esame ne skyriaus, o visos ligoninės darbuotojai. Ir paskyrimus gavome ne į konkretų skyrių, o į visą Departamentą. Tai kodėl buvome atleisti tik mes – suprasti negalime“, – LRT.lt tvirtina skyriuje 30 metų dirbanti slaugytoja (pavardė redakcijai žinoma).

LRT.lt praėjusią savaitę susisiekė su Sveikatos apsaugos ministerija. Ši atsakė visai neseniai gavusi žinių apie susidariusią situaciją Psichiatrijos departamente Švėkšnoje, kurią aiškinasi. Ministerija pateiks savo komentarą po to, kai išsiaiškins padėtį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų