REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
18
Konferencija darželių tema (nuotr. Vilniaus miesto savivaldybės)

Privačius darželius rinktis priverstus tėvus gelbės kompensacijomis

Lietuvos Tėvų Forumo pirmiminkas: sveikintinas ketinimas

Šiemet į Vilniaus darželius užregistruota apie 8,3 tūkst. prašymų, apytikriai 3000 laukė eilėje darželių nuo praėjusių metų. Iš darželių į mokyklas nuo rudens išeis apie 6000 vaikų, kurie atlaisvins vietas, tačiau maždaug dar 3000 vaikų vietų darželiuose neužteks.

18

Šiemet į Vilniaus darželius užregistruota apie 8,3 tūkst. prašymų, apytikriai 3000 laukė eilėje darželių nuo praėjusių metų. Iš darželių į mokyklas nuo rudens išeis apie 6000 vaikų, kurie atlaisvins vietas, tačiau maždaug dar 3000 vaikų vietų darželiuose neužteks.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienio konferencijos metu meras Remigijus Šimašius tikino nežinantis, kodėl anksčiau Vilniaus valdžia nurodydavo, jog nepatekusių į darželius yra tik apie 750. Švietimo, kultūros ir sporto departamento vadovas Gintaras Petronis paaiškino, kad tai – tik tais metais prašymus pateikusiųjų bet į darželius nepatekusiųjų skaičius, bei patvirtino, kad pridėjus eilėje nuo ankstesniųjų metų laukiančius vaikus, iš viso trūksta apie 3000 vietų.

REKLAMA

Lietuvos Tėvų Forumo (LTF) tarybos pirmininko Audriaus Murausko nuomone vaikų, kurie nelanko darželių yra žymiai daugiau nei rodo oficialūs skaičiai.

„Oficialiai trūksta tiek vietų, kiek skelbia savivaldybė, t.y. apie 3 tūkstančius, bet, mano manymu, vietų darželiuose trūksta ženkliai daugiau, nes dalis tėvų net nebando registruoti, matydami, kiek tų vietų trūksta, kai kurie nemato ugdymo kokybės ir dėl kitų įvairiausių priežasčių. Nelankančių ugdymo įstaigas vaikų yra ženkliai daugiau nei šiuo metu trūksta vietų“, tikino Audrius Murauskas.

REKLAMA
REKLAMA

100 eurų kompensacija

Vilniaus savivaldybės duomenimis, privačius darželius sostinėje lanko apie 3 000 vaikų. Nutarus iš dalies kompensuoti tėvų išlaidas, privačiuose darželiuose vaikų daugės. Spėjama, kad kompensacijoms šiemet prireiks apie 1,6 mln. eurų. Lėšų atsirado iš naujo įvertinus investicijų programos lėšas.

Vilniaus privačių darželių kainos svyruoja maždaug nuo 203 iki 435 eurų, tad 100 eurų kompensacija, kurią tėvams siūlo savivaldybė, – būtų išeitis tiems, kurie nepakliuvo į valstybinį darželį, o privataus kaina kanda kišenę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes pasirinkome būdą, kuris yra tinkamiausias šioje vietoje, padėti tėvams, kurių vaikai nepatenka į savivaldybės darželius, skiriant 100 eurų krepšelį. Nuo rugsėjo 1-osios dienos visi, kas lanko nevalstybines ikimokyklinio ugdymo įstaigas, turėtų gauti tą krepšelį“, sakė Vilniaus meras R. Šimašius.

Anot sostinės vadovo, išmokos turėtų būti skiriamos ne darželiams, o tėvams, taip pat bus įvedami saugikliai, kad pinigai nenukeliautų kitur. Permainoms, pasak mero, reikėtų bent pusės metų, tad nesitikima, jog jau rugsėjo 1-ąją privačiuose sostinės darželiuose bus pakankamai vietų.

REKLAMA

„Tikimės, kad dalis jų visgi spės sureaguoti ir kad ne vienas šimtas vietų bus papildomai įsteigta naujose grupėse“, spaudos konferencijos metu kalbėjo meras. Pasak R. Šimašiaus, savivaldybės taryba dėl minėto krepšelio ir dėl kitų registracijos tvarkos pakeitimų galėtų apsispręsti jau gegužės mėnesį.

LTF tarybos pirmininko A. Murauskas po konferencijos pasakojo, kad „Lietuvos tėvų forumo iniciatyva buvo sukurta darbo grupė savivaldybėje vadovaujant merui A. Zuokui, deja, meras Zuokas neatsižvelgė į darbo grupės sprendimų planą – nei į trumpalaikį, nei į ilgalaikį. Aš labai tikiuosi, kad tas įdirbis nenueis veltui ir šitos kadencijos tarybos nariai pasigilins į tos darbo grupės priimtus sprendimus, ir tikrai galės išnaudoti. Vienas iš variantų šiandien jau buvo pristatytas – tai nevalstybinių ugdymo įstaigų lankymo kompensacijos tėvams. Būtent tai, kad ketinama kompensuoti tėvams 100 eurų – tai yra sveikintina.

REKLAMA

Suprantu, kad tai yra tik pirmas žingsnis, nes vaiką išlaikyti ugdymo įstaigoje kainuoja ženkliai daugiau nei 100 eurų, net ir valstybinio ugdymo įstaigoje. Tačiau suprasdamas, kiek šiandien yra praskolintas Vilnius, džiaugiuosi, kad ir 100 eurų savivaldybė bando surasti tėvams. Ir džiaugiuosi, kad tie pirmieji žingsniai yra žengiami“.

Kalbinti tėvai, kurių vaikai vis dar laukia eilėje į darželius, tikino, kad 100 eurų kompensacijos labai palengvintų jiems gyvenimą.

Naujas registracijos modelis

Konferencijos metu vicemeras Valdas Benkunskas sakė, kad keisis ir registravimo tvarka, nes dabartinė strigo pastaruosius ketverius metus, tad jau šį trečiadienį tarybai bus siūloma atšaukti pakeitimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes suspenduojame tos tvarkos paskutinius pakeitimus, kurie buvo padaryti nueinančiosios tarybos paskutiniame posėdyje, kuriame buvo pasakyta, kad registracija vyksta nuolat“, informavo V. Benkunskas.

Vienu esminių prioritetų, leidžiančių gauti vietą darželyje, naujieji sostinės vadovai siūlo nustatyti vaiko amžių, t.y. pirmenybė būtų skiriama anksčiau gimusiems ir ilgiau jo negavusiems.

R. Šimašiaus teigimu, senoji registracijos tvarka bus stabdoma tik teikiant prašymus 2016-2017 metams, šiemet registracija toliau vyks „kaip numatyta“. Dėl visų tvarkos detalių dar esą bus diskutuojama ir pakeitimai tarybai bus pristatyti gegužės viduryje.

REKLAMA

LTF tarybos pirmininkui A. Murauskui naujos registracijos modelis taip pat buvo naujiena, tačiau jis išreiškė džiugesį dėl to, kad problemą imtasi spręsti.

„Džiugu, kad apskritai imasi ryžtingai spręsti trūkumo vietų darželyje ir registracijos tvarkos. Nesu įsigilinęs į tą modelį, kurį šiandien pristatė, bet džiugu, kad mus jau šiandieną pakvietė būtent tobulinti gaires kūrimo tų tvarkų, tad tikrai galėsime kartu padirbėti ir labiau pasigilinę pasiūlyti pačius geriausius sprendimus“, sakė A. Murauskas.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų