REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujoji Vilniaus valdžia keičia registravimosi į darželius tvarką

Vietą darželiuose lems ne loterija, o vaiko amžius

 Naujoji Vilniaus valdžia žada nuo rugsėjo įvesti 100 eurų krepšelį darželinukams, kurie lankys privačias įstaigas, ir keisti registravimo į darželius tvarką.

 Naujoji Vilniaus valdžia žada nuo rugsėjo įvesti 100 eurų krepšelį darželinukams, kurie lankys privačias įstaigas, ir keisti registravimo į darželius tvarką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes pasirinkome būdą, kuris yra tinkamiausias šioje vietoje, padėti tėvams, kurių vaikai nepatenka į savivaldybės darželius, skiriant 100 eurų krepšelį. Nuo rugsėjo 1-osios dienos visi, kas lanko nevalstybines ikimokyklinio ugdymo įstaigas, turėtų gauti tą krepšelį“, - spaudos konferencijoje pirmadienį sakė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

REKLAMA

Politikai skaičiuoja, kad tokie pakeitimai biudžetui šiemet kainuoti apie 1,6 mln. eurų, kuriuos būtų galima skirti perskirsčius investicijų programos lėšas.

Anot sostinės vadovo, išmokos turėtų būti skiriamos ne darželiams, o tėvams, taip pat bus įvedami saugikliai, kad pinigai nenukeliautų kitur. Permainoms, pasak mero, reikėtų bent pusės metų, tad nesitikima, jog jau rugsėjo 1-ąją privačiuose sostinės darželiuose bus pakankamai vietų.

REKLAMA
REKLAMA

„Tikimės, kad dalis jų visgi spės sureaguoti ir kad ne vienas šimtas vietų bus papildomai įsteigta naujose grupėse“, - sakė meras.

Pasak R.Šimašiaus , savivaldybės taryba dėl minėto krepšelio ir dėl kitų registracijos tvarkos pakeitimų galėtų apsispręsti jau gegužės mėnesį.

Vicemeras Valdas Benkunskas sakė, kad keisis ir vaikų registravimo tvarka. Jis priminė, kad dabar galiojanti tvarka strigo pastaruosius ketverius metus, tad jau šį trečiadienį tarybai bus siūloma atšaukti pakeitimus.

„Mes suspenduojame tos tvarkos paskutinius pakeitimus, kurie buvo padaryti nueinančiosios tarybos paskutiniame posėdyje, kuriame buvo pasakyta, kad registracija vyksta nuolat“, - sakė V.Benkunskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienu esminių prioritetų, leidžiančių gauti vietą darželyje, naujieji sostinės vadovai siūlo nustatyti vaiko amžių, t.y. pirmenybė būtų skiriama anksčiau gimusiems ir ilgiau jo negavusiems.

„Kai vaikas gimęs anksčiau (...), gal pirmenybė vietai darželyje galėtų atsirasti būtent tuo pagrindu“, - sakė V.Benkunskas.

Politikas taip pat žadėjo, kad bus siekiama skaidrumo registracijos eilėse, kuomet tėvai galės pamatyti, kaip ir dėl ko eilės pasikeitė.

„Vienas iš mūsų peržiūrimų objektų yra tie išimtiniai atvejai, kam vietos ikimokyklinio ugdymo įstaigose suteikiamos be eilės arba privilegijų tvarka. Tos privilegijos kai kuriais atvejais yra objektyvios, galbūt ir teisingos, bet tai turi būti daroma viešai ir sistema tai turi rodyti“, - sakė vicemeras.

REKLAMA

R. Šimašiaus teigimu, senoji registracijos tvarka bus stabdoma tik teikiant prašymus 2016-2017 metams, šiemet registracija toliau vyks „kaip numatyta“. Dėl visų tvarkos detalių dar esą bus diskutuojama ir pakeitimai tarybai bus pristatyti gegužės viduryje.

Meras patikino, kad statant naujus darželius bus siekiama tai daryti ne savivaldybės, o verslo lėšomis.

„Jei savivaldybei reikia pastatyti naują darželį arba iš esmės rekonstruoti ir pritaikyti patalpas kitas, tai yra keli milijonai eurų. Jei pažiūrime, kokiam skaičiui vaikų tai atitektų, tai mes ne tik po 100, bet kartais ir po 200 eurų galime skirti bent dešimt metų visam tam skaičiui vaikų. (...) Mūsų tikslas yra pasitelkti privatų sektorių - tai yra greičiau ir efektyviau“, - pareiškė meras.

REKLAMA

Tėvų atstovai sveikina sprendimą įvesti krepšelį, tuo metu registracijos tvarkos pakeitimus kol kas vertina atsargiai ir žada vertinti galutinius pasiūlymus.

„Tai labai geras sprendimas. Suprantu, kad tai - tik pirmas žingsnis ir kad ugdymo įstaigose ugdyti vaiką kainuoja ženkliai daugiau, nei šimtas eurų. Bet suprantant, kad Vilnius yra tokioje sunkioje situacijoje ir pakankamai stipriai praskolintas, tai, kad surandama ir šimtas eurų, tikrai sveikintinas žingsnis. Dėl registracijos tvarkos - pirmąkart išgirdau tokius pasiūlymus (...), tikiuosi, kad bendrai su mūsų ir su kitų organizacijų pagalba mums pavyks sukurti optimaliausią modelį“, - BNS sakė asociacijos „Lietuvos tėvų forumas” tarybos pirmininkas Audrius Murauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus savivaldybės duomenimis, privačius darželius šiuo metu lanko apie 3000 vaikų - anot R.Šimašiaus, kompensacijos „turėtų tekti visiems“.

Šiemet norintieji patekti į Vilniaus darželius užregistravo apie 8,3 tūkst. prašymų, 3 tūkst. vaikų laukė eilėje nuo praėjusių metų. Tuo metu savivaldybės darželiuose nuo rugsėjo 1-osios bus atlaisvinta tik apie 6 tūkst. vietų. Tačiau kiek vaikų iš tiesų nepateks, iki galo nėra žinoma.

R.Šimašius tikino nežinantis, kodėl anksčiau Vilniaus valdžia nurodydavo, jog nepatekusių į darželius yra tik apie 750. Švietimo, kultūros ir sporto departamento vadovas Gintaras Petronis paaiškino, kad tai - tik tais metais prašymus pateikusiųjų bet į darželius nepatekusiųjų skaičius, bei patvirtino, kad pridėjus eilėje nuo ankstesniųjų metų laukiančius vaikus, iš viso trūksta apie 3000 vietų.

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų