REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
26
Požeminių smūgių Nepale išvarginti žmonės: tai košmaras, kada vis tai liausis? (nuotr. SCANPIX)

Galingo žemės drebėjimo, kuris šeštadienį supurtė Nepalą, aukų skaičius padidėjo iki daugiau kaip 3 700, pranešė pareigūnai šioje smarkiai nuniokotoje Himalajų šalyje ir su ja besiribojančiose Azijos valstybėse.

26

Galingo žemės drebėjimo, kuris šeštadienį supurtė Nepalą, aukų skaičius padidėjo iki daugiau kaip 3 700, pranešė pareigūnai šioje smarkiai nuniokotoje Himalajų šalyje ir su ja besiribojančiose Azijos valstybėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Policijos atstovas Kamalas Singhas Banas nurodė, kad aukų skaičius Nepale padidėjo iki 3 617, iš jų mažiausiai 1 302 žuvo Katmandu slėnyje.

REKLAMA

Į šį aukų skaičių neįtraukti 18 alpinistų, kurie žuvo per sniego laviną Evereste.

Kaimyninės Indijos pareigūnai sakė, kad čia užregistruoti 67 žuvusieji.

Kinijos valstybinė žiniasklaida nurodė, kad jos valdomame Tibete žuvo 20 žmonių. Dar apie keturis žuvusiuosius buvo pranešta Bangladeše.

Sužeistųjų skaičius siekia 6 515 žmonių.

Nepale dešimtys tūkstančių žmonių desperatiškai laukia pagalbos

Dešimtys tūkstančių nepaliečių, kuriuos baimė suvarė į šimtus palapinių, pirmadienį, praėjus dviem dienoms po drebėjimo, pareikalavusio daugiau kaip 3 200 žmonių gyvybių, desperatiškai laukia pagalbos, o tarptautinės gelbėtojų komandos su treniruotais šunimis tebeieško griuvėsiuose išsigelbėjusiųjų.

REKLAMA
REKLAMA

Gelbėtojų su sunkiąja pjaustymo įranga ir gelbėjimo reikmenimis būriai kiaurą parą leidžiasi šalies vieninteliame tarptautiniame oro uoste prie sostinės Katmandu, kuri buvo nuniokota per šeštadienį smogusį 7,8 balo žemės drebėjimą

Pareigūnai nurodo, kad jau yra žinoma daugiau negu 3 300 katastrofos aukų. Pačiame Nepale stichija pareikalavo 3 218 žmonių gyvybių, tapdama didžiausia gaivaline nelaime šioje drebėti linkusioje Himalajų šalyje per pastaruosius 80 metų.

Namų netekusios šeimos, ligoniai ir pagyvenę žmonės susispietė parkuose ir kitose atvirose vietose Katmandu, o tie, kurių būstai atlaikė šeštadienio drebėjimą, nesiryžta grįžti namo dėl pakartotinių požeminių smūgių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai košmaras, kada liausis šis pakartotiniai smūgiai?“, – sėdėdama po brezentu klausė 70 metų Sanu Ranjitkar (Sanu Randžitkar). Ant veido ji buvo užsidėjusį deguonies kaukę, o glėbyje laikė suspaudusi savo šunį.

Nuo šalčio ir lietaus galėdami saugotis tik plastiko plėvelėmis daugelis sakė, kad jie desperatiškai laukia pagalbos ir informacijos, ką daryti toliau.

„Yra tiek daug baimės ir pasimetimo“, – sakė Bijayus Sreshthas (Bidžajus Šrešthas), atidžiai klausydamasis, ar per radiją nebus paskelbta kokių nors vyriausybės pranešimų.

REKLAMA

„Mes nežinome, ką daryti toliau ar kiek ilgai čia būsime“, – pridūrė B.Sreshthas, kuris po žemės drebėjimo atbėgo į parką ieškoti prieglobsčio su trimis vaikais, žmona ir motina.

Vyriausybės pareigūnai sakė, kad išsigelbėjusiems reikia tonų švaraus vandens ir kitų būtinų atsargų.

Jie taip pat nurodė, kad būtina suaktyvinti paieškos ir gelbėjimo pastangas toliau nuo sostinės esančiuose rajonuose.

„Mums reikia daugiau sraigtasparnių gelbėjimo operacijoms kaimo vietovėse“, – AFP sakė Vidaus reikalų ministerijos atstovas Laxmi Prasadas Dhakalas (Lakšmi Prasadas Dakalas).

REKLAMA

„Mums taip pat reikia būtinų atsargų, tokių kaip maistas ir švarus vanduo, padėti išsigelbėjusiesiems“, – sakė jis.

Per šeštadienio drebėjimą dar maždaug 90 žmonių žuvo aplinkinėse šalyse, įskaitant mažiausiai 67 Indijoje ir 20 Tibete.

Požeminis smūgis sukėlė sniego laviną Evereste, aukščiausiame pasaulio kalne, kuri palaidojo dalis bazinės stovyklos ir pareikalavo mažiausiai 18 žmonių gyvybių.

Pakartotiniai požeminiai smūgiai sekmadienį toliau drebino žemę, keldami naujas sniego griūtis ir sėdami dar didesnę paniką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip nurodė verslo tyrimo firmos IHS Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono vyriausiasis ekonomistas Rajivas Biswasas (Radživas Bisvasas), atstatymo darbai skurdžiam Nepalui atsieis daugiau kaip 5 mlrd. dolerių, arba maždaug 20 proc. šalies bendrojo vidaus produkto (BVP).

Griuvėsiais virto didžiuma sostinės Katmandu istorinio centro. Išsigelbėjusiųjų padėtį apsunkina elektros tiekimo sutrikimai ir trūkinėjantis mobilusis ryšys.

„Nežinau, kodėl dievai nori, kad mes taip kentėtume“, – sakė pakelėje sėdėjęs 34 metų krautuvininkas Rabi Shrestha (Rabis Šreštha).

REKLAMA

Pranešdamas naujausią informaciją apie aukas šalies vyriausiasis kovos su nelaimių padariniais pareigūnas sakė, kad gelbėtojų komandos taip pat turi suintesyvinti žmonių, kuriuos užvertė sugriūvusių pastatų nuolaužos, paieškas.

„Mūsų pastangos šiandien taip pat bus sutelktos į išsigelbėjusiųjų tose vietose, kur sugriuvo dideli pastatai, paieškas“, – sakė Rameshworas Dangalas (Ramešoras Dangalas), vadovaujantis Vidaus reikalų ministerijos nacionalinių nelaimių padarinių likvidavimo departamentui.

Istorinis devynaukštis Dharaharos bokštas, kuris buvo viena iš dažniausiai turistų lankomų vietų, tapo vienu iš pastatų, kurie šeštadienį buvo sulyginti su žeme.

REKLAMA

Policija, remdamasi informacija apie parduotus bilietus, nurodė, kad maždaug apie 150 žmonių galėjo būti šiame 60 metrų aukščio bokšte, kai ėmė drebėti žemė.

„Jau buvo ištraukta 30 lavonų. Nežinome išgelbėtųjų skaičiaus, tačiau pagala buvo suteikta daugiau kaip 20 sužeistųjų“, – nurodė vietos policijos pareigūnas Bishwa Rajas Pokharelis (Bišva Radžas Pokharelis).

Vidaus reikalų ministerijos atstovas L.P.Dhakalas sakė, kad vyriausybė suaktyvino ir pastangas padėti atokiems rajonams, esantiems netoli žemės drebėjimo epicentro.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gurkų rajono, esančio netoli drebėjimo centro rajono vyresnysis pareigūnas Prakashas Subedi (Prakašas Subedis) sakė, kad gelbėtojams kalnų keliais pasiekti tuos, kuriems reikia pagalbos, trukdo nuošliaužos ir griūtys.

Pagalbos grupės „World Vision“ narys Mattas Darvasas (Matas Darvasas) nurodė manąs, kad daug tokių atokių bendruomenių yra pasiekiamos tik sraigtasparniu.

„Tokie kaimai dažnai būna nukentėję nuo nuošliaužų, ir visai neretenybė, kai ištisi kaimai su 200, 300 ar net iki tūkstančio gyventojų yra visiškai palaidoti krentančių uolų“, – sakė jis.

REKLAMA

Nepale drebėjimo padariniai gresia beveik milijonui vaikų, praneša UNICEF

Nepale, kurį šeštadienį sukrėtė galingas žemės drebėjimas, nusinešęs jau daugiau kaip 3 600 gyvybių, beveik milijonui vaikų yra skubiai reikalinga pagalba, pirmadienį pranešė JT vaikų agentūra.

UNICEF perspėjo, kad tūkstančiams vaikų, kurių namai sugriuvo ir kurie rado prieglobstį atvirose vietose sostinėje Katmandu, gresia ligos.

„Mažiausiai 940 tūkstančių vaikų, kurie gyvena rajonuose, smarkiai nuniokotuose žemės drebėjimo Nepale, reikalinga skubi humanitarinė pagalba“, – sakoma pranešime.

REKLAMA

„Ribota prieiga prie vandens ir sanitarijos kelia vaikams didelį vandeniu platinamų ligų pavojų, ypač jog kai kurie vaikai gali būti atskirti nuo savo šeimų“, – sakoma jame.

UNICEF nurodė, kad ji mobilizuoja savo darbuotojus ir siunčia du krovininius lėktuvus su 120 tonų humanitarinių atsargų, įskaitant gydymo ir ligoninės atsargas, palapines bei apklotus.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų