REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
13
Nepalas (nuotr. SCANPIX)

Nepalo siaubas: ligoninės perpildytos ir ima trūkti vietos mirusiųjų palaikams saugoti

Aukų skaičius jau viršijo 2400, žuvo Estijos pilietis

Tarptautinės pagalbos organizacijos ir pasaulio šalių vyriausybės sekmadienį suintensyvino pastangas į žemės drebėjimo sukrėstą Nepalą atsiųsti gelbėtojų ir būtiniausių pagalbos reikmenų, bet nutrauktos ryšių linijos ir žemių nuošliaužos šioje Himalajų šalyje gerokai apsunkino desperatiškas pagalbos pastangas.

13

Tarptautinės pagalbos organizacijos ir pasaulio šalių vyriausybės sekmadienį suintensyvino pastangas į žemės drebėjimo sukrėstą Nepalą atsiųsti gelbėtojų ir būtiniausių pagalbos reikmenų, bet nutrauktos ryšių linijos ir žemių nuošliaužos šioje Himalajų šalyje gerokai apsunkino desperatiškas pagalbos pastangas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aukų skaičiui perkopus 2 200, Jungtinės Valstijos kartu su keliomis Europos ir Azijos valstybėmis pasiuntė skubios pagalbos komandas, turinčias padėti žmonėms, kurie nuniokotoje sostinėje Katmandu ir provincijos rajonuose, atkirstuose dėl užverstų kelių ir trūkinėjančio telefono ryšio, mėgina rasti išgyvenusių žmonių.

REKLAMA

„Žinome, kad daugelyje vietovių, tiek provincijose, tiek kai kuriuose didesniuose miestuose, įvyko žemių nuošliaužų, atkirtusių kelius“, - sakė pagalbos organizacijos „Plan International“ regioninis ryšių vadovas Mike`as Bruce`as.

Nors sekmadienį iki popietės vidurio mobilusis ryšys buvo atkurtas, ryšio zona tebėra nestabili, teigė jis.

„Žmonės miega gatvėse ir daugumoje vietovių gamina maistą lauke. Kalbame apie labai, labai skurdžius Nepalo rajonus – rajonus, kurie jau smarkiai kenčia“, - sakė M. Bruce`as.

REKLAMA
REKLAMA

Kitos pagalbos organizacijos būgštavo, kad sparčiai senka būtiniausios maisto atsargos, ir kalbėjo apie bauginančias žemės drebėjimo pasekmes.

„Regėjome siaubingus sugriovimų vaizdus – evakuotos ligoninės, kurių pacientai gydomi ant žemės lauke, sugriuvę namai ir pastatai, didelės properšos kai kuriuose keliuose“, - sakė „Caritas Australia“ programų koordinatorė Nepalui Eleanor Trinchera, kuri valandą praleido už sostinės, kai prasidėjo žemės drebėjimas.

Elektros trūkumą netrukus komplikuos vandens stoka, teigė pagalbos organizacijos, ir pridūrė, kad sparčiai mažėja ir medikamentų. „Oxfam“ naujienų agentūrai AFP sakė, kad netrukus nebeliks vietų lavoninėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ryšių sistemos užkimštos, ligoninės perpildytos ir joms pradeda trūkti vietos mirusiųjų palaikams saugoti“, - AFP sakė šios labdaros organizacijos vadovė Australijai Helen Szoke.

Katmandu išgyvenę žmonės taip pat nakvojo lauke: būgštaudami, kad juos gali sutraiškyti griūvantys pastatų griuvėsiai, jie verčiau rinkosi šaltį.

(11.50) Naujas galingas požeminis smūgis supurtė Indiją ir Nepalą sekmadienį, sudrebindamas pastatus Delyje ir sukeldamas sniego lavinas Himalajuose.

Jungtinių Valstijų geologijos tarnyba nurodė, kad smūgio galingumas buvo 6,7 balo – mažesnis negu 7,9 balo žemės drebėjimas, kuris šeštadienį nusinešė daugiau kaip 2 tūkstančių žmonių gyvybių.

REKLAMA

Geologijos tarnyba pažymėjo, kad smūgio epicentras buvo į šiaurės rytus nuo Katmandu prie sienos su Kinija ir kad jo gylis siekė 10 km.

„Dar vienas, kaip tik dabar įvyko papildomas smūgis, tai šūdas“, – kalbėdamas telefonu su „Reuters“ šuktelėjo indų alpinistas Arjunas Vajpai iš priešakinės bazinės stovyklos Makalu kalne, esančiame už 20 km nuo Everesto.

Kalbant A.Vajpai telefone pasigirdo šūkiai ir sniego griūties ūžesys.

Everesto bazinėje stovykloje rumunų alpinistas Alexas Gavanas tekstine žinute pranešė, kad naujas smūgis sukėlė tris lavinas.

REKLAMA

Apie smūgį iš Pirmosios stovyklos (C1) Evereste pranešė ir alpinistas Jimas Davidsonas (Džimas Deividsonas).

„Ką tik C1 Evereste įvyko kol kas didžiausias mūsų papildomas smūgis. Mažesnis negu pirmasis drebėjimas, bet ledynai sudrebėjo ir lavinos“, – parašė jis savo „Tweeter“ paskyroje.

-------------

Nepale sekmadienį gelbėtojai, nepaisydami nuošliaužų ir ryšio sutrikimų, toliau tęsia desperatiškas išsigelbėjusiųjų paieškas po galingo žemės drebėjimo, kuris pareikalavo mažiausiai 2400 žmonių gyvybių ir sukėlė mirtiną laviną Everesto bazinėje stovykloje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuniokotos Katmandu sostinės gyventojus, kurių daugelis naktį praleido gatvėse ar atvirose vietose pasistatytose palapinėse, sekmadienį prikėlė nauji požeminiai smūgiai.

Savo pagalbą Nepalui pasiūlė vyriausybės iš viso pasaulio, o Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga pranešė siunčiančios kovos su nelaimių padariniais komandas. Indija savo įstrigusius piliečius ėmėsi išgabenti kariniais lėktuvais.

 

Galingo žemės drebėjimo, kuris šeštadienį supurtė Nepalą, aukų skaičius padidėjo iki daugiau kaip 2 400, pranešė pareigūnai šioje smarkiai nuniokotoje Himalajų šalyje ir su ja besiribojančiose Azijos valstybėse.

REKLAMA

Policijos atstovas Kamalas Singhas Banas nurodė, kad aukų skaičius Nepale padidėjo iki 2 352, iš jų mažiausiai 721 žuvo Katmandu.

Kaimyninės Indijos pareigūnai sakė, kad čia užregistruoti 67 žuvusieji.

Kinijos valstybinė žiniasklaida nurodė, kad jos valdomame Tibete žuvo 18 žmonių. Dar apie keturis žuvusiuosius buvo pranešta Bangladeše.

Be to, naujausiais duomenimis, sužeistųjų skaičius padidėjo iki 6 239 žmonių.

„Panaudojame visus išteklius išgelbėti žmones ir padėti perkeltiesiems“, – sakė Nepalo nacionalinės nelaimių likvidavimo padalinio vadovas Rameshworas Dangalas.

REKLAMA

Kinijos valstybinė žiniasklaida nurodė, kad 17 žmonių žuvo Tibete, o Pekinas pasiuntė 62 gelbėtojų komandą su specialiai treniruotais šunimis padėti Nepalo nepaprastųjų padėčių darbuotojams.

Nepale mobilusis ryšis veikia su pertrūkiais, o didelėje sostinės dalybe nėra elektros.

AFP korespondentai Katmandu pranešė, kad papildomi smūgiai sostinėje buvo juntami visą naktį, o paryčiais žemė supurtė vienas stiprus požeminis smūgis.

„Tai buvo bemiegė naktis, kaip galime miegoti? Visą naktį tęsėsi drebėjimas. Mes tik meldžiamės, kad tai baigtųsi ir galėtume grįžti namo“, – sakė 34 metų bankininkas Nina Shrestha, kuris praleido naktį su šimtais žmonių vienoje atviroje vietoje sostinės Tudikhelio rajone.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gelbėtojams naršant didžiules griuvėsių krūvas, ligoninės lūžtą nuo sužeistųjų, kurių daugelis patyrė daugybinius lūžius.

„Vakar į ligoninę atgabenau per 35 žmones, – AFP sakė rikša Dibeshas Gautamas. – Šįryt pradėjau dirbti nuo pusės šešių. Pats bijau, bet turime kažką daryti, kad padėtumėme kitiems.“

7,8 balo požeminis smūgis šeštadienį vidurdienį sugriovė šimtus namų, įskaitant biurų pastatus ir istorinį devynių aukštų bokštą, kuris 1832 metais buvo pastatytas Nepalo karalienei ir kuris buvo pripažintas UNESCO saugomo paveldo monumentu.

REKLAMA

Meteorologai pranešė, kad laukiamas lietingas oras, o jų prognozes patvirtina ir virš Katmandu besitelkiantys tamsūs debesys, kuri nežada nieko gera gyvenamosios vietos netekusiems išsigelbėjusiesiems.

Raudonasis Kryžius (IFRC) pranešė, kad jam ypač didelį susirūpinimą kelia kaimo gyvenviečių, kurios buvo arti epicentro į šiaurės vakarus nuo Katmandu, likimas.

„Žemės nuošliaužos sugadino ar užvertė kelius, o ryšių linijos buvo sutraukytos, todėl neturime kaip susisiekti su vietos Raudonojo Kryžiaus biurais, kad gautumėme tikslią informaciją“, sakė Raudonojo Kryžiaus Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono direktorius Jaganas Chapagainas.

REKLAMA

Mažiausiai tuzinas lavonų buvo ištraukta iš 60 metrų Dharaharos aukščio bokšto, sakė AFP fotografas, kuris pridūrė, kad panašių vietų, kur žuvo daug žmonių, Katmandu yra ne viena.

JAV tarptautinės plėtros agentūra sakė, kad kovos su nelaimėmis komandos išskrido į nepalą ir kad vyriausybė asignavo vieną milijoną dolerių „neatidėliotimos reikmėms“.

Didžioji Britanija, Vokietija, Norvegija, Ispanija ir Izraelis taip pat pažadėjo paramą, o tarptautinės pagalbos grupės, tarp jų Veikimas prieš badą (Action Against Hunger, ACF) ir Krikščionių pagalba (Christian Aid), sutelkė lėšų, taip pat gelbėtojų komandų, kurie galėtų būti nedelsiant pasiųsti į Nepalą.

REKLAMA
REKLAMA

Popiežius Pranciškus pareiškė esąs „giliai nuliūdintas“ šios tragedijos. Apie tai jis pranešė telegramoje, kurią pasiuntė jo valstybės sekretorius Pietro Parolinas Nepalo katalikų vyresnybei.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų