REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Šiai dienai, galiu drąsiai pasakyti – darbai kalba patys už save. Džiaugiuosi visai neseniai pasirašytu memorandumu su Lietuvos Respublikos Vyriausybe, esu dėkinga premjerui Algirdui Butkevičiui už pasitikėjimą, to pasekoje, jaučiuosi įpareigota dirbti dar aktyviau, drąsiau ir veržliau.

REKLAMA
REKLAMA

Perimant organizacijos vairą, prieš gerus metus, daug kas man sakė, kad mums nepavyks, nes organizacija išsikvepia. Džiaugiuosi! – jie klydo! Mes ne tik sustiprėjome, tačiau pastaruoju metu kalbėdama su žurnalistais esu klausiama, kaip gyvuoja mūsų kitos iniciatyvos, su kuriomis startavome metų eigoje. Per gerus metus mūsų tinklas struktūriškai atsistatė, turime daugiau, kaip 1000 koordinatorių miestuose ir miesteliuose, paraleliai kuriam DAROM Patrulių tinklą ir aktyviai stengiamės bendradarbiauti su valstybiniu sektoriumi, kurio pagalba ir galime užtikrinti, kad viskas būtų laiku ir vietoje.

REKLAMA

Ne viskas taip paprasta, kaip atrodo

Šių metų akcentas - vanduo . Saugokime tai, ką turime - švarų vandenį. Tausokime jį, nes turime vieną unikaliausių išteklių Lietuvoje, o kitos pasaulio valstybės negali tuo pasigirti. Puoselėkime ir tausokime aplinką, nes joje mes patys gyvename, čia gyvens mūsų ateities kartos. O skeptikai, kurie sako, kad rinkti atliekų nereikia, nes jie nešiukšlina – atsakau, labai gerai, tačiau mūsų organizacija ir neskatina šiukšlinti, aplinkosauga yra tiesiog priemonė sąmoningumui, pilietiškumui ir savanorystei skatinti. Mūsų tikslas - sulaukti tos dienos, kai mes visi susirinksim į akciją DAROM ir rasime gražią, tvarkingą, švarią aplinką, o pati DAROM idėja taps tradicija ir bendruomeniškumo simboliu, susirinkti kiekvienų metų balandžio pabaigoje pasigrožėti mūsų visų pasiekimais. Ir viskas tik dėl to, kad galėtume mėgautis gražia ir švaria aplinka, organizuoti iškylas, bendrautume ir dalintumėmės šypsenomis su praeiviais.

REKLAMA
REKLAMA

Savanorystės ir pilietiškumo sindromas

Įgyvendinant tam tikras veiklas ir siekiant, kad sustabarėjusioje sistemoje atsirastų tam tikri teigiami pokyčiai yra labai svarbu įtraukti kuo platesnę visuomenės dalį į procesus per Nevyriausybines organizacijas. Darom organizacijos ir akcijos tikslas - atkreipti visuomenės dėmesį į aplinkos taršą per savanorystės prizmę. Kuo didesnei visuomenės daliai leisti prisiliesti prie to ir nepalikti su problema dorotis vien valstybiniam sektoriui, kuriam akivaizdu, kad tikrai ne viskas sekasi gerai. Viena mūsų ekspertė, Lina Budrienė yra pasakiusi: “Mes esame priekaištas savivaldybių bei gamintojų ir importuotojų kuriamoms atliekų tvarkymo sistemoms, nes akivaizdu, kad tikrai ne viskas yra tinkamai daroma ir akivaizdžiai pinigai nėra iki galo teisingai įsisavinami, lyginant su tuo, kad DAROM organizacijos savanoriai daug metų dirba iš idėjos, be jokio atlygio ir jau šiai dienai gali pasigirti įtaka bent kartą metuose Lietuvos sistemai”.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Savivaldų rinkimai paskatino sumaištį

Regis sistema organizuojant DAROM akcijas jau yra išdirbta, tačiau kiekvienais metais susiduriame su tam tikromis, kartais biurokratinėmis, o kartais emocinėmis problemomis iš mūsų partnerių įvairiose institucijose. Sudėtingiausia šiais metais yra ten, kur vyko esminės valdžios rotacijos. Kaip pavyzdys, naujiems merams nespėjus apšilti kojų, jų institucijose dirbantys specialistai bando išradinėti “dviračius” koreguodami veiksmus, taip mums sukeldami daugybę koordinacinių problemų. Šiai dienai yra savivaldybių, kurios sugebėjo pamiršti, kad jiems akcijos metu reiks maišų arba gavę maišus nesugebėjo iš kurjerio jų atsiimti, taip pat paaiškino, kad pas juos pasimetė raštas. Jau nekalbu apie kitas institucijas, kurios įvardina kad “neturi rankų” informacijai sukelti, atsiunčia raštus su daugtaškiais. Ir tai yra valstybinis sektorius, kuris vietoje to, kad tausotų valstybės pinigus, savivaliauja ir DAROM akcijas organizuoja jiems patiems (individuliai) priimtiniausiu metu ir būdu. Visi jaučiasi unikalūs ir pamiršta, kad yra tik maži sraigteliai visoje veikiančioje sistemoje. Norint suorganizuoti tokio mąsto renginį – svarbus susikalbėjimas ir įsiklausymas bei numatytų veiksmų laikymasis.

REKLAMA

Valstybinis sektorius verčia tapti biurokaratais, nors patys šios būsenos vengia

Pernai, lapkričio mėnesį, inicijavome Nacionalinį DAROM forumą LR Vyriausybėje. Renginio mintis buvo sukviesti visus interesantus, visas institucijas, kurios sąveikauja šiame procese ir padiskutuoti, priimti optimaliausius sprendimus dėl akcijos DAROM organizavimo, patvirtinti datą, formatą. Protokolą turime, viskas buvo visiems dalyviams išsiuntinėta, tačiau su protokolais ar be protokolų, kuriozų iš minėtų institucijų klausimas ar nepadaugėjo. Šiai dienai be abejonės renkame informaciją, kuri bus pristatyta šių metų Nacionalionio DAROM forumo metu, diskutuosime vėl ir ieškosime kompromisų ir sprendimų.

REKLAMA

Be abejonės esu dėkinga tiems, kurie eilę metų dirba savanoriškai ir padaro viską ne tik gerai, bet ir puikiai bei pasidalina patirtimis su mūsų organizacijos nariais. Lenkiuosi Jiems žemai!

Aplinkos ministerijos indėlis

Mano vienas iš tikslų buvo ir yra, kad DAROM organizacija pereitų į kitą bendradarbiavimo lygmenį su Aplinkos ministerija. Sujungiant NVO ir valstybinio sektoriaus patirtis imtis radikalesnių pokyčių aplinkos apsaugos sistemoje. Vienas iš jų, tai visuomenės švietimas visus metus, rūšiavimo ir kitais klausimais. Deja, sudėtingas procesas, ilgas procesas ir šiai dienai su Aplinkos ministerija galime diskutuoti tik atliekoms skirtų maišų klausimais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

DAROM organizacija skatina aplinkosaugą, savanorystę ir pilietiškumą. DAROM - pirmoji tokia masinė iniciatyva po Nepriklausomybės atkūrimo Lietuvoje. Pasaulinis judėjimas jungia daugiau nei 100 pasaulio valstybių ir yra pripažintas Jungtinių Tautų Organizacijos. Galutinis akcijos rezultatas priklauso nuo mūsų visų. Nuo mūsų noro ir indėlio į tai, kad ne tik savo kalbomis, bet ir veiksmais, visi kartu, vieningai, neieškodami kaltų kurtume pridėtinę vertę savo valstybei, mūsų Lietuvai. Ir noriu nuoširdžiai padėkoti visai savo komandai, kad nepaisanat įvairių kliūčių – mes vėl Pa‘DARĖME! Ačiū.

REKLAMA

Šių metų prelimenarūs rezultatai:

DAROM 2015 akcijoje dalyvavo apie 250 000 dalyvių

Surinkta apie 2 tūkst. t. atliekų

Įdomiausi radiniai vandenyje: pistoletai, padangos, šaldytuvai, buteliai, mašinų dalys, statybinės atliekos, batai ir kt.

Įdomiausi radiniai sausumoje: lovos, klozetai, durys, rankinės, čiužiniai ir kt.

Akcijoje dalyvavo LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė, LR Premjeras Algirdas Butkevičius, LR Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas, Vilniaus meras Remigijus Šimašius ir kiti žinomi politikai, visuomenės veikėjai.

Akcijos metu patruliavo: Artūras Zuokas, Gintarė Gurevičiūtė, Linas Jonauskas bei kiti DAROM Patruliai visoje šalyje. Kol kas akivaizdžių pažeidimų nepastebėta.

Išvalyta daugiau kaip 100 vandens telkinių visoje Lietuvoje.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų