REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 LRT Radijo laida „Ryto garsai“, LRT.lt

 LRT Radijo laida „Ryto garsai“, LRT.lt

REKLAMA

Konteinerinių aikštelių įrengimui taikomi detalūs reikalavimai, tačiau jie galioja tik nuo 2004 metų statytiems namams. Taip sako Aplinkos ministerijos Atliekų valdymo skyriaus vedėja Laura Zukė.

REKLAMA
REKLAMA

LRT Radijo klausytojas domisi, kokios taisyklės taikomos įrengiant atliekų surinkimo aikšteles.

„Esu Kauno miesto gyventojas. Prašau išsiaiškinti, pagal kokius dokumentus ar nuostatas įrenginėjamos atliekų surinkimo aikštelės daugiabučių kiemuose. Pagal tai, ką matau dabar, tai taisyklių nėra visai. Buitinių atliekų surinkimo konteineriai statomi bet kur: automobilių stovėjimo aikštelėse, sporto žaidimų aikštelėse ar ant žalios žolės.

REKLAMA

Esant prastoms oro sąlygoms, priėjimas prie konteinerių tragiškas, sunkiasvoriai atliekų surinkimo sunkvežimiai išvažinėja, lieka provėžos, susikaupia dumblas ir t. t. Mano nuomone, konteineriui turi būti paruoštos specialios vietos – išbetonuotos arba grįstos kieta danga bei aptvertos“, – tikina LRT Radijo klausytojas Deivydas.

Aplinkos ministerijos Atliekų valdymo skyriaus vedėja L. Zukė sako, kad konteinerinių aikštelių įrengimo tvarka yra nustatyta techniniame statybos reglamente, kuris reglamentuoja gyvenamųjų namų statybą ir galioja visoms statyboms, kurios vykdomos nuo 2004 metų.

REKLAMA
REKLAMA

„Tame reglamente nustatyta, kad vaikų žaidimo aikštelės turi būti projektuojamos ne arčiau kaip 10 metrų nuo buitinių atliekų ir antrinių žaliavų surinkimo konteinerinių aikštelių, automobilių stovėjimo aikštelių ir gatvių“, – tikina specialistė.

Taip pat reglamente yra detaliai aprašoma, kaip turi būti įrengta konteinerinė aikštelė. Ji turi būti išklota kieta danga. Konteineriai turi būti uždengiami nuo lietaus, sniego. Aikštelė turi būti aptverta iš trijų pusių, likusi dalis turi būto skirta prieiti prie konteinerių. Taip pat aikštelė turi būti įrengta ne arčiau kaip 10 metrų nuo daugiabučio pastato ir 3 metrai nuo vienbučio ar dvibučio namo langų bei 2–3 metrai nuo sklypo ribos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei kalbėtume apie senus namus, tai tokio reglamentavimo nebuvo. Iki 2004 metų galiojo sveikatos apsaugos ministro įsakymu patvirtintos sanitarinių apsaugos zonų ribos ir buvo nustatyta, kad tokios aikštelės turi būti statomos ne arčiau kaip 20 metrų nuo gyvenamųjų namų ir ne toliau kaip 50 metrų“, – aiškina L. Zukė.

Detalesnių reikalavimų seniems namams nėra, o naujas reglamentavimas jiems netaikomas. Jei prie namo konteinerinės aikštelės nėra, pašnekovė pataria kreiptis į savivaldybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų