REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnus pasiekė informacija, jog Raseiniuose gyvenantis 48 metų vyras, turintis silpnybę kolekcionuoti ginklus ir šaudmenis, savo namų pagalbinėse patalpose yra įrengęs jų ekspoziciją. Kriminalistai, baimindamiesi, kad tarp jo sukauptų eksponatų gali būti ir keliančių pavojų aplinkiniams, balandžio 23-iosios rytą nuvyko jos apžiūrėti. Čia jie rado visą arsenalą: 121 įvairaus kalibro šovinį, revolverį, pistoletą, rankinės granatos korpusą, 2 artilerijos sviedinius, 2 minosvaidžio minas, rankinės granatos sprogdiklio detalę ir minosvaidžio minos fragmentą.

REKLAMA
REKLAMA

Į įvykio vietą buvo iškviesti Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai, kurie konstatavo, jog tai - antrojo pasaulinio karo laikų sprogmenys, kurie yra be sprogstamųjų medžiagų ir be sprogdiklių, todėl pavojaus aplinkiniams nekelia. Dalis raseiniškio ekspozicijos buvo išvežta sunaikinti, kad nebūtų panaudota sprogmenų imitacijoms ar kitoms nusikalstamoms veikoms, o šoviniai, pistoletas ir revolveris perduoti ekspertams, kurie turės nustatyti, ar jie tinkami naudoti, ar ne. Jei jie bus pripažinti tinkamais naudoti, kolekcionieriui teks pagal Baudžiamąjį kodeksą atsakyti už neteisėtą disponavimą šaunamaisiais ginklais ir šaudmenimis. Dėl to pradėtas ikiteisminis tyrimas.

REKLAMA

Bėda ta, kad raseiniškis tiesiog prasilenkė su įstatymu, nes, norint kolekcionuoti ginklus, pirmiausia reikia gauti tam leidimą. Be to, kiekvienas ginklas turi turėti jo įsigijimo dokumentus, ginklai turi būti pripažinti netinkamais naudoti. Gi šis vyras iš pradžių prisirinko eksponatų, o tik po to ėmė rūpintis kolekcininkams privalomais leidimais.

Dėl tos pačios priežasties problemų yra turėję ir ginklų bei šaudmenų kolekcionieriai Šiauliuose bei Tauragėje.

REKLAMA
REKLAMA

2010 m. kovo 16-ąją į Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Licencijavimo poskyrį nešinas dviem graižtviniais šautuvais be buožių atėjo 53 metų šiaulietis ir pareiškė norintis juos legalizuoti bei gauti pažymą, kad ginklai visiškai netinkami naudoti. Kadangi Civilinėje apyvartoje esančių ginklų registre šio asmens pavardės darbuotojai nerado, nes jis, pasirodo, nebuvo įgijęs leidimo nei ginklams laikyti, nei jiems kolekcionuoti, tai dėl neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Vyro namuose buvo padaryta krata, kurios metu pareigūnai kambaryje ant sienų, dirbtuvėse rado dar daugiau įvairiausios amunicijos: pistoletą, keletą artilerijos sviedinių, daugkartinio paleidimo įrenginį, 60 šovinių, keturias metalines juostas, kuriose įdėta po 15 šovinių, kulkosvaidį, minosvaidžio minos korpusą, keletą granatų, 4 granatų sprogdiklius be detonatorių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taigi žmogus padarė tą pačią klaidą - surinko kolekciją, o tik po to sugalvojo ją įteisinti. Vyrui dėl neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Beje, tai buvo jau antrojo baudžiamoji byla dėl to paties. 2007 metais dėl neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais šiaulietis su teisėsauga jau buvo turėjęs reikalų, todėl ginklų kolekcionavimo tvarka jam turėjo būti žinoma. Nesuprantama, kodėl vyras ant to paties grėblio lipo antrą kartą.

2011 m. Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai nelegalų ginklų kolekcininką demaskavo Tauragėje.

REKLAMA

Kriminalistų dėmesį patraukė vienoje interneto svetainėje eksponuojamos nuotraukos. Šokiravo jose matomas vaizdas – dalis patalpos sienų buvo nukabinta antrojo pasaulinio karo šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis ir sprogmenimis. Kilo įtarimas, jog tai – nežinia kaip, nežinia iš kur ir nežinia kokiais tiklsais sukauptas didžiulis nelegalus ginklų arsenalas.

Pareigūnai nustatė, kad ši įspūdinga patalpa su ginklų ekspozicija gali būti vienoje Tauragės centrinių gatvių. Kriminalistai šoko į automobilį ir patraukė į šį miestą. Minėtoje gatvėje jie surado namą, kurio rūsyje išvydo nuotraukose matytą patalpą. Joje prie staklių darbavosi 52-jų metų tauragiškis. Ant patalpos sienos pareigūnai pamatė ir nuotraukoje regėtą ginklų ekspoziciją. Iš rūsio buvo paimta įvairių šautuvų, pistoletų, peilių, minų, kulkosvaidžio vamzdis, artilerijos sviedinio sprogdikliai, granatų dalys, reaktyvinė granata su paleidimo mechanizmu, šaudmenys ir t.t. Vyras teigė, kad šiuos daiktus jis tiesiog kolekcionavo. Deja, kolekcionuoti ginklus yra ne tas pats, kaip kolekcionuoti pašto ženklus. Pirmiausia tam reikia gauti leidimą, nes priešingu atveju kolekcija bus nelegali, o virš nelegalaus kolekcionieriaus Damoklo kardu kabo Baudžiamojo kodekso straipsnis, kuris už neteisėtą disponavimą šaunamaisiais ginklais ir šaudmenimis numato laisvės atėmimą nuo 4 iki 8 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų