REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Kokios kokybės patiekalai tiekiami vaikams mokyklų ir darželių valgyklose, taip pat kokiomis sąlygomis gaminamas maistas, nuolat tikrina Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai. Kasmet 50 proc. patikrinimų nustatoma higienos, maisto saugos ar kokybės pažeidimų. Kaip spręsti jau tragiška tampančią situaciją?

 Kokios kokybės patiekalai tiekiami vaikams mokyklų ir darželių valgyklose, taip pat kokiomis sąlygomis gaminamas maistas, nuolat tikrina Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai. Kasmet 50 proc. patikrinimų nustatoma higienos, maisto saugos ar kokybės pažeidimų. Kaip spręsti jau tragiška tampančią situaciją?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baudos nepadeda

„Baudos valgyklų vadovams, patarimai ir rekomendacijos darbuotojams, deja, nepadeda. VMVT inspektoriai tikrina, nustato pažeidimus, tačiau vaikai ir toliau daugelyje valgyklų priversti valgyti neskanius bei menkaverčius patiekalus. Negalime ilgiau trypčioti vietoje, privalome imtis konkrečių ir griežtų veiksmų, nes problemos – rimtos visoje Lietuvoje“, - sako VMVT direktorius dr. Jonas Milius.

REKLAMA

Pastaruoju metu gana dažnai nustatoma, kad vaikams paruošiami mažesnio kaloringumo nei nurodyta valgiaraštyje, patiekalai. Štai šią savaitę Vilniaus VMVT inspektoriams patikrinus, kaip maitinami pradinių klasių (6 – 10 metų) moksleiviai Vilniaus mokyklose, paaiškėjo, kad K. Čiurlionio menų mokyklos (T.Kosciuškos g. 11) valgykloje vaikams siūlomas šnicelis su sviestu, ryžių koše ir salotomis turi 35 proc. mažiau kalorijų, nei deklaravo maisto gamintoja – UAB ,,Opera“ (Kęstučio g. 59, Vilnius). Vietoje nurodyto 230 kcal/100 g kaloringumo, rasta tik 150 kcal/100 g.

REKLAMA
REKLAMA

E. Pliaterytės progimnazijoje (Žirmūnų g. 119) ir Balsių pagrindinėje mokykloje (Bubilo g. 8), kurių moksleiviams maistą gamina VšĮ ,,Kretingos maistas“ (Palangos g. 30C, Kretinga), kalorijų kiekiai pietų patiekaluose taip pat neatitiko nurodytų technologiniuose aprašymuose.

Jeruzalės vidurinės mokyklos mokinius maitinančios G.Zinkevičienės personalinės įmonės (Mokyklos g. 9, Vilnius) virtuose varškėčiuose su sviesto ir grietinės padažu, vietoje deklaruotų 284 kcal/100 g, rasta tik 214 kcal/l00 g.

Spręsti kas maitins vaikus, turėtų tėvai ir ugdymo įstaigų vadovai

Kadangi situacija sudėtinga, VMVT vadovas pakvietė Sveikatos apsaugos ministerijos, savivaldybių, visuomeninių organizacijų, įmonių tiekiančių maistą vaikų ugdymo įstaigoms atstovus išsakyti pasiūlymus, kaip būtų galima spręsti neskanių ir nekokybiškų patiekalų problemą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VšĮ ,,Kretingos maisto“, kuris tiekia maistą 241 Lietuvos ugdymo bei gydymo įstaigai ir pernai 41 proc. jų patikrinimų buvo su pažeidimais, atstovai nemano, kad problemos rimtos. Jų teigimu, didžiausią atsakomybę dėl nekokybiškų patiekalų turėtų prisiimti valgyklų virėjos.

Lietuvos tėvų forumo tarybos primininko Audriaus Murausko nuomone, viena iš prasto vaikų maitinimo priežasčių, kad tos pačios įmonės aptarnauja po kelis šimtus įstaigų skirtinguose Lietuvos miestuose. „Greičiausiai todėl nesugeba suvaldyti situacijos. Kita priežastis, kodėl kai kuriose valgyklose apstu problemų, gali būti operatorių neūkiškumas. Neretai vaikomasi tik pelno, o svarbiausias dalykas – vaikų sveikata pamirštamas. Išeitis – sudaryti sąlygas mokykloms ir darželiams bet kada nutraukti sutartį su įmone, tiekiančia maistą. Itin svarbu, kad patys tėvai turėtų galimybę pasirinkti, kas maitins jų vaikus, o ne savivaldybių atstovai nuspręstų, kaip yra dabar“, - sako A.Murauskas.

REKLAMA

Tėvai galės vykti į patikrinimus

VMVT Maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė patvirtino, kad problemos bus pristatytos visų savivaldybių merams, kurių žodis renkantis maitinimo organizatorių šiandien yra svarbiausias. „Rekomenduosime, kad visi darželiai ir mokyklos internetiniuose portaluose nurodytų, kokia įmonė jiems tiekia maistą, įdėtų valgiaraščius. Kiekviena ugdymo įstaiga kiekvienais metais galėtų atlikti mokinių ir tėvų apklausų, kad žinotų ar vaikai patenkinti patiekalais“, - vardina A.Išarienė.

Maisto skyriaus vedėja priduria, kad nuo liepos 1 d. VMVT bus atsakinga už valgiaraščių derinimą, todėl bus parengtas pavyzdinis meniu darželiams ir mokykloms, rekomendacijos kaip sudaryti valgiaraščius, pasiūlymas vaikus maitinti ne tris, o penkis kartus per dieną.

VMVT direktorius J.Milius planuoja parengti įsakymą, kuriuo remiantis į mokyklų ir darželių patikrinimus kartu su inspektoriais galėtų vykti ir tėvų atstovai. Tikimasi, kad viešumas ir galimybė patiems tėvams pamatyti, kokia situacija yra valgyklose, kuriose valgo jų vaikai, drausmins neatsakingus maisto tiekėjus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų