REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Startuoja nuo 2012 m. Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) mokslininkų kartu su partneriais iš Kauno technologijos universiteto (KTU) kurta lietuvių kalbos sintaksinės-semantinės analizės sistema. Viešai ji bus pasiekiama internete: www.semantika.lt, www.rastija.lt ir per e-valdžios vartus, pranešė VDU atstovai.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jų, universitetai įgyvendino projektą „Lietuvių kalbos sintaksinės-semantinės analizės sistema tekstynui, lietuviškam internetui ir viešojo sektoriaus taikymams“(VP2-3.1-IVPK-12-K-01-007). Projektas finansuojamas Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir Lietuvos Respublikos biudžeto lėšomis.

REKLAMA

Skelbiama, kad ši informacinė sistema sudarys geresnes sąlygas išsaugoti lietuvių kalbą elektroninėje erdvėje, kaupti ir saugoti lietuvių rašytinės kalbos ir kultūros elektroninius išteklius, interneto vartotojams ir organizacijoms vartoti lietuvių rašytinę kalbą virtualioje erdvėje, pasinaudojant naujausiais kalbos ir semantinių technologijų sprendimais. Tai padėjo įgyvendinti mokslininkų sukurtos interaktyvios elektroninės rašytinės lietuvių kalbos ir semantikos paslaugos, ištekliai ir juos apjungianti informacinė sistema.

REKLAMA
REKLAMA

Interneto vartotojams viešai prieinama Lietuvių kalbos sintaksinės-semantinės analizės informacinė sistema (LSSSAIS) leis atpažinti interneto žiniasklaidoje atsirandančias rašytinės kalbos naujoves, surasti ir koreguoti gramatines klaidas, atlikti sintaksinę-semantinę analizę bei paiešką tekstuose. Tai ne tik padidins taisyklingą lietuvių kalbos vartojimą elektroninėje erdvėje, bet ir palengvins reikiamos lietuvių kalba išreikštos informacijos suradimą. Efektyvesnė informacijos paieška leis viešajam ir privačiam sektoriui taupyti darbo mokos lėšas, didins darbuotojų efektyvumą ir paslaugų, ypač susijusių su informacijos teikimu ir jos produktais, kokybę. Tai ypač aktualu viešojo sektoriaus atstovams, kurie, pavyzdžiui, savivaldybės, gyventojams teikia paslaugas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Su rašytinės kalbos sintaksine-semantine analize ir paieška susiję sprendimai sudaro sąlygas toliau vystyti naujus kalbos ir semantinių technologijų sprendimus bei jų taikymus (pvz. automatinės spaudos stebėsenos sistemos, socialinių tyrimų sistemos, automatinių tekstų santraukų sudarymas, virtualių asistentų taikymas). Tai, savo ruožtu, sudarys geresnes sąlygas verslo ir valstybinėms organizacijoms gauti ir apdoroti informaciją savo veiklos sprendimams priimti.

Pasak projekto vykdytojų, sukurti kalbos ir semantinių technologijų sprendimai leido priartėti prie ES vidutinio lygio. LSSSAIS sistemosstandartai ir formatai suderinta su europine mokslinių tyrimų infrastruktūra taip sudarant galimybes sukurtą lietuvių kalbos išteklių ir įrankių infrastruktūrą įjungti į europinius kalbos technologijų infrastruktūros tinklus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų