REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nyderlandų pilietė augs Lietuvoje

 Lietuvos apeliacinis teismas atmetė mažametės mergaitės tėvo, Nyderlandų gyventojo Mohameto Tazulo Islamo (51 m.), prašymą išduoti leidimą grąžinti nepilnametę dukrą, kurios mama tragiškai žuvo Lietuvoje, į kilmės šalį – Nyderlandus.

 Lietuvos apeliacinis teismas atmetė mažametės mergaitės tėvo, Nyderlandų gyventojo Mohameto Tazulo Islamo (51 m.), prašymą išduoti leidimą grąžinti nepilnametę dukrą, kurios mama tragiškai žuvo Lietuvoje, į kilmės šalį – Nyderlandus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo dukrą susigrąžinti siekęs M. T. Islamas Lietuvoje pralaimėjo kelis teismus. Dar prieš šį teismą Klaipėdos apylinkės teismas nusprendė, kad tėvas be teismo leidimo negalės vaiko išvežti iš Lietuvos. Jis taip pat kas mėnesį savo dukters išlaikymui privalės skirti po 145 eurus.

REKLAMA

Prieš pradedant aprašinėti teismų nuosprendžius, kad būtų viskas suprantamiau, reikėtų grįžti prie pernai liepos 28-ąją įvykusios nelaimės.

Sudegė automobilis

Olandijoje septynerius metus gyvenusi Lina Š. (25 m.) su draugu Mišeliu (45 m.) savo automobiliu „Ford Mondeo“ atvyko paviešėti pas Šilalės rajone, Laukuvos seniūnijoje, Gatautiškės kaime gyvenančius tėvus. Aplankyti senelių kartu atsivežė ir Linos penkiametę dukrą Fatimą. Pora planavo Lietuvos kaime praleisti trejetą savaičių, tačiau prabuvo tik tris dienas.

REKLAMA
REKLAMA

Jau antroji jų atostogų diena vos nesibaigė nelaime. Tiesa, ne Linai, o jos seseriai Dovilei. Sekmadienį Lina su Mišeliu ir dukra bei Dovilė su vyru dviem automobiliais buvo nuvažiavę į Klaipėdoje vykusią Jūros šventę. Grįžtant namo greitkeliu Klaipėda-Kaunas Lina su Mišeliu važiavo Dovilei iš paskos. Mišelis pastebėjo, kad iš priekyje važiuojančio automobilio rūksta dūmai ir paskambinęs jiems liepė kuo greičiau sustoti.

Šie iššoko, griebė gesintuvą, tačiau mašiną greitai apėmė liepsna. Buvo iškviesti gaisrininkai, bet vis vien iš automobilio liko tik griaučiai. 40 kilometrų nuo Klaipėdos užsiliepsnojęs „Renault Escape“ sekmadienio vakarą tapo judraus eismo greitkelyje trukdžiu – autostradoje susidarė didžiulės automobilių spūstys. Apie jas pranešė visi interneto portalai, vakare parodė ir televizijos. O jau kitą dieną visos televizijos rodė reportažą apie daug didesnę šią šeimą ištikusią nelaimę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gelbėjo vienas kitą

Kai išgirdo kažką pokšint ir pajuto degėsių kvapą, Mišelis su Lina ir Dovile statė palapinę, kad vaikai karštą vasaros dieną turėtų kur pasislėpti nuo saulės. Abi jaunos moterys puolė už namo į miškelį pažiūrėti, kas nutiko. Pamačiusios elektros laidą, kuris buvo nukritęs ant elektrinio piemens, ir aplink išdegusią žolę, Lina su Dovile pasuko atgal. Dovilė dar iš toli ėmė šaukti, kad reikia kviesti elektrikus. Įsibėgėjusi aukšta mergina stryktelėjo per elektrinio piemenio laidą.

Lina bandė pralisti po apačią ir nugara kliudė laidą. Tuo metu juo jau tekėjo aukštos įtampos elektros srovė, kuri merginą ėmė krėsti. Tai pamatęs jos draugas puolė į pagalbą ir irgi papuolė į elektros pinkles – pats krito ant laidų. Jau beveik ištrūkusi iš elektros srovės gniaužtų mergina bandė patraukti ir vyro ranką, tačiau buvo nutrenkta. Atvykę pareigūnai ir medikai porai jau niekuo negalėjo padėti – abu buvo nebegyvi.

REKLAMA

Lina (25 m. ) buvo palaidota Požerės kaimo kapinėse, o jos draugo palaikai išvežti į Olandiją. Šioje šalyje Lina gyveno septynerius metus. Ji išmoko anglų ir olandų kalbas, dirbo pardavėja. Našlaite liko jos duktė, kuri buvo sugyventa ne su Mišeliu, bet su M. T. Islamu.

Kaip tik pas šį, dvigubai už ją vyresnį vyrą, Lina iš Šilalės ir išvyko į Nyderlandus. Poros santykiai nebuvo geri ir iš pradžių, o gimus dukrelei – pašlijo dar labiau. Pakistanietis skriaudė lietuvaitę, buvo pakėlęs prieš ją net ranką, tad pora išsiskyrė. Po kurio laiko jauna moteris susipažino su Mišeliu, kuris pamilo ir ją, ir jos dukrą. Tačiau laimingas gyvenimas užsibaigė Gatautiškės kaimo laukuose.

REKLAMA

Apsireiškė tėvas

Linos dukra liko Lietuvoje, ją ėmė globoti teta Dovilė. Pradžia buvo sunki, nes mergaitė kalbėjo tik olandiškai. Tačiau vaikai kalbas išmoksta lengviau nei suaugusieji, tad ir mažoji Nyderlandų pilietė netrukus jau kalbėjo lietuviškai. Ir čia kur buvęs, kur nebuvęs apsireiškė mergaitės tėvas, turintis Nyderlandų pilietybę M. T. Islamas. Jis pareiškė išsivešiąs savo dukrelę į Nyderlandus ir auginsiąs kartu su naująja žmona, irgi lietuvaite Dalia P. Pora jau augina kelių mėnesių dukrelę, o Mohametas ankstesnėje santuokoje turi dar du vaikus. 14-metis berniukas ir 15-metė dukra su mama gyvena Vokietijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beje, po Linos žūties jis savo šalyje laiku nesikreipė dėl vaiko globos, todėl šias teises pagal Hagos konvenciją perėmė Nyderlandų tarnybos. Po trijų mėnesių šie apribojimai baigėsi, o kadangi vaikas tuo metu buvo Lietuvoje, tai taip viskas ir liko.

Lietuvoje – geriau

Dovilė jai labai artima tapusios mergaitės nesiruošė atiduoti, tad pakistanietis kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą (VAT) prašydamas išduoti leidimą grąžinti vaiką į jo kilmės šalį – Nyderlandus. Šis teismas nusprendė, kad mergaitės grąžinimas ir apgyvendinimas kartu su tėvu neatitinka vaiko interesų. Šį sprendimą M.T. Islamas apskundė, tačiau ir Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija, įvertinusi visas bylos aplinkybes ir iš Lietuvos bei Nyderlandų oficialių institucijų gautą informaciją apie dabartinę vaiko gyvenamąją aplinką ir aplinką, į kurią vaiką siekiama sugrąžinti, paliko galioti VAT sprendimą. Apeliacinis teismas pabrėžė, kad vaiko tolesnis gyvenimas jam jau žinomoje, socialiai saugioje aplinkoje labiausiai atitinka vaiko interesus, mergaitė dabar jau nuolatinės globėjos (savo tetos) šeimoje yra puikiai prisitaikiusi, globėją vadina mama, lanko darželį, kalba lietuviškai ir puikiai jaučiasi.

REKLAMA

Apeliacinio teismo nuomone, mergaitę grąžinus į Nyderlandus, jai reikėtų iš naujo adaptuotis ne tik prie fizinės, bet ir kalbinės aplinkos, nors mergaitės tėvas teigia, kad mergaitė greitai prisimintų olandų kalbą. Teismas pažymėjo, kad tėvui būnant Lietuvoje jam nėra daroma jokių kliūčių bendrauti su vaiku, o jį grąžinus, mergaitė prarastų naujai sukurtą emocinį ryšį su teta, o tai, vertinant mergaitės praradimą (žuvusią motiną), neatitiktų vaiko interesų ir gali negrįžtamai sužaloti vaiko emocinį stabilumą.

REKLAMA

Teismo atstovės spaudai Kristinos Petrošienės teigimu, nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Pripažino globėja

Tarp šių dviejų teismų įvyko ir dar vienas – Klaipėdos miesto apylinkės teismas visiškai patenkino žuvusios šilališkės sesers ieškinį ir nusprendė motinos netekusią mažametę atskirti nuo tėvo. Moteris, iki šiol buvusi laikinąja, pripažinta nuolatine vaiko globėja.

Tokį sprendimą paskelbęs Klaipėdos miesto apylinkės teismo teisėjas Vaclovas Paulikas jį ir pakomentavo. „Sprendimui įtakos turėjo tai, kad iš Nyderlandų Karalystės gavome informacijos apie neigiamą vaiko tėvo reputaciją, jis buvo ne kartą teistas už tyčinius nusikaltimus, už kuriuos atliko realią laisvės atėmimo bausmę, ir kurie, teismo manymu, nesuderinami su galimybe auginti mažamečius vaikus. Taip pat buvo atsižvelgta į tai, kad atsakovas ilgą laiką nebendravo su vaiku“, – teigė sprendimą priėmęs teisėjas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak V. Pauliko, Jungtinių Tautų Vaiko teisių konvencijoje ir Lietuvos nacionaliniuose teisės aktuose įtvirtintas principas, kad vaikas turi teisę būti globojamas tėvų, išskyrus atvejus, kai tai reikalinga vaiko interesais. Įvertinus byloje paaiškėjusias aplinkybes, teismas padarė išvadą, jog šiuo atveju būtina taikyti šią išimtį, nes toks išskyrimas vaikui yra būtinas, siekiant išvengti pavojaus vaiko gyvybei, sveikatai, būtina pasirūpinti jo priežiūra, auklėjimu, apsaugoti kitus svarbius vaiko interesus.

Teismas šioje byloje sprendė ir jurisdikcijos bei taikytinos teisės klausimą, t.y., kokioje valstybėje – Lietuvos Respublikoje ar Nyderlandų Karalystėje – turi būti nagrinėjama byla. Europos Sąjungos reglamentas numato, kad jurisdikcijos pagrindai, susiję su tėvų pareigomis, yra suformuluoti kuo labiau atsižvelgiant į vaiko interesus, ypač į artumo kriterijų. Tai reiškia, kad jurisdikcija, nepriklausomai nuo turimos pilietybės, turėtų pirmiausiai priklausyti vaiko nuolatinės gyvenamosios vietos valstybei. Bylos duomenimis nustatyta, kad 2014 metų vasarą mergaitė bendru tėvų sutikimu, kartu su mama atvyko į Lietuvą atostogauti, nuo to laiko ji čia ir gyveno.

REKLAMA

„Todėl teismas, atsižvelgdamas į nustatytas faktines aplinkybes, pažymi, kad vaiko nuolatinė gyvenamoji vieta yra Lietuvos Respublika, ir kad byla dėl ieškovės pareikštų reikalavimų yra teisminga Lietuvos Respublikos teismams ir tuo pačiu taikytina Lietuvos Respublikos teisė“, – konstatavo teisėjas V. Paulikas.

Šį nuosprendį M. T. Islamas dar gali apskųsti ir taip padarys, nes tvirtino sieksiąs, kad dukra būtų su juo. Žinant Apeliacinio teismo teisėjų sprendimą kitoje byloje, vargu ar kas gali pasikeisti ir reikia tikėtis, kad mergaitė augs Lietuvoje.

Petras KURMELIS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų