REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Avarijos kaltininkų negalima laikyti žudikais

 Lietuvos apeliacinis teismas (LapT) „kelių ereliui“ uteniškiui Mantui Šironui (26 m.), kuris savo automobiliu sutraiškė 3 žmones ir sužalojo dar 4, sutrumpino bausmės laiką ir perkvalifikavo nusikalstamą veiką. Mat pernai gruodį Panevėžio apygardos teismas M. Široną pripažino kaltu pagal LR BK 129 str. (nužudymas) ir skyrė griežtą 14 metų laisvės atėmimo bausmę.

 Lietuvos apeliacinis teismas (LapT) „kelių ereliui“ uteniškiui Mantui Šironui (26 m.), kuris savo automobiliu sutraiškė 3 žmones ir sužalojo dar 4, sutrumpino bausmės laiką ir perkvalifikavo nusikalstamą veiką. Mat pernai gruodį Panevėžio apygardos teismas M. Široną pripažino kaltu pagal LR BK 129 str. (nužudymas) ir skyrė griežtą 14 metų laisvės atėmimo bausmę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sutrumpino bausmę

LapT pakeitė pirmosios instancijos teismo nuosprendį, nes, anot trijų teisėjų kolegijos, sukėlus eismo įvykį baudžiamasis įstatymas numato bausmę pagal LR BK 281 str. (eismo saugumo ar transporto priemonių eksploatavimo taisyklių pažeidimas), o ne pagal 129 str. ( nužudymas).

REKLAMA

Panaikinę Panevėžio apygardos teismo nuosprendį LapT teisėjai nusprendė, kad M. Šironas už grotų turėtų praleisti 9 metus. Už tokį nusikaltimą LR BK numato maksimalią – 10 metų laisvės atėmimo bausmę.

Nuosprendis pakeistas pagal M. Širono ir jo advokatės Reginos Šaltenienės apeliacinius skundus. Tuoj po pirmosios instancijos teismo verdikto gynėja piktinosi, kad teismas netinkamai pritaikė baudžiamąjį įstatymą ir esą nepagrįstai ėmė formuoti naują teismų praktiką, kai girtus vairuotojus sieks įkalinti kaip už tyčinius nužudymus.

REKLAMA
REKLAMA

„Esu šokiruota. Policininkai po 3-4 vaikus užmušė ir tai tiek negavo. Tai absurdo teatras“, – po nuosprendžio paskelbimo televizijos žinių laidoje emocingai kalbėjo advokatė. Gynėjos nuomone, pagal įstatymą adekvati laisvės atėmimo bausmė kaltininkui galėjo būti nuo 8 iki 10 metų. Paprastai tiek ir skiriama neblaiviems vairuotojams, pražudžiusiems ne vieną žmogų.

Advokatė sakė, kad tai – beprecedentis atvejis, kai asmuo, neblaivus padaręs avariją, kurioje žuvo žmonės, nuteistas už žmogžudystę iš chuliganiškų paskatų, o ne už Kelių eismo taisyklių pažeidimus ir avarijos sukėlimą. „Teismų praktikoje nėra buvę tokių sprendimų, – piktinosi R. Šaltenienė. – 14 metų už grotų pasiųstas M. Šironas neturės jokių galimybių atlyginti nukentėjusiesiems neturtinę žalą, nes kalėjime, kaip žinia, darbo nėra!”.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Advokatė burnos tuščiai neaušino – abu su savo ginamuoju parašė skundas ir, kaip žinia, laimėjo.

Spruko nuo pareigūnų

„Akistata“ apie šį tragišką įvykį yra ne kartą rašiusi. Priminsime, jog pernai kovo 29-ąją Utenos rajono, Kuktiškių kaimo gyventojas M. Šironas, girtas sėdo už „Audi A6 Avant“ vairo ir, bėgdamas nuo policijos, trenkėsi į „Renault Megane“ markės taksi automobilį, kuriame į turgų važiavo dvi pagyvenusios moteriškės.

Tą rytą pareigūnai Utenoje vykdė reidą, per kurį tikrino vairuotojų blaivumą. Pamatęs policijos ekipažą ir stengdamasis jiems neįkliūti M. Šironas padidino greitį ir nestabdydamas nulėkė miesto gatvėmis. Jo vairuojamas „Audi“ dideliu greičiu nuskriejo šalutine gatve pro miesto A. ir M. Miškinių viešąją biblioteką, kirto Maironio gatvės sankryžą, degant raudonam šviesoforo signalui, praūžė Aušros gatvės sankryžą ir įskriejęs iš šalutinės A. Baranausko į pagrindinę – Užpalių gatvę – trenkėsi į taksi automobilį. „Renault“ automobilio vairuotojas Gintautas T. (56 m.) buvo išsviestas iš automobilio, o dvi jo keleives – Aldoną N. (62 m.) ir Oną Č. (64 m.) – iš metalo gniaužtų teko laisvinti gelbėtojams-ugniagesiams. Deja, medikų pagalbos nei vienam iš trijulės jau nebeprireikė – visi žuvo iš karto po smūgio.

REKLAMA

Avarijos kaltininkui M. Šironui buvo nustatytas 2,02 prom. girtumas, jis atsipirko nubrozdinimais ir galvos sutrenkimu. Šalia vairuotojo sėdėjusi jo draugė nukentėjo labiau – jai buvo sulaužytas krūtinkaulis ir raktikaulis. Kiti trys kartu važiavę M. Širono draugai irgi patyrė sunkesnes traumas nei avarijos kaltininkas. Kai kuriuos jų iš automobilio taip pat teko traukti gelbėtojams. Visi buvo paguldyti į ligoninę.

Ne kartą baustas

Pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl trijų taksi važiavusių žmonių žūties ir dar keturių sužalotų asmenų.

REKLAMA

M. Šironas vietos policijai buvo gerai žinomas – anksčiau keletą kartų jis buvo baustas už Kelių eismo taisyklių pažeidimus, tame tarpe ir už vairavimą neblaiviam bei neturint teisės vairuoti. Tačiau šių administracinių nuobaudų galiojimas jau išnykęs, kaip ir teistumas už chuliganizmą.

M. Šironas tik prieš kelias dienas buvo grįžęs namo iš Anglijos, kur pastaruoju metu dirbo. Prie vairo jis sėdo atšventęs draugo gimtadienį. Ko girtas M. Šironas sugalvojo važiuoti į Uteną, taip ir liko neaišku.

Ekspertai nustatė, kad judriomis miesto gatvėmis, sprukdamas nuo policijos ekipažo, jaunuolis net kelis kartus viršijo leistiną greitį – skriejo 128 km/h greičiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prilygino nužudymui

Panevėžio apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Donatas Skrebiškis, kontroliavęs ikiteisminį tyrimą, priėmė precedento neturintį sprendimą – M. Širono nusikalstamą veiką kvalifikavo ne kaip avariją, kurios metu žuvo du ar daugiau asmenų, tačiau kaip tyčinį dviejų ar daugiau žmonių nužudymą.

Pasak prokuroro, ikiteisminio tyrimo metu buvo surinkta pakankamai duomenų, kad mirtiną avariją M. Šironas sukėlė ne tik tyčia pažeisdamas daugybę Kelių eismo taisyklių reikalavimų, bet ir nepaisydamas visuomenėje pripažintų elgesio normų. Jis milžinišku greičiu lėkė judriomis miesto gatvėmis, keldamas pavojų ne tik savo bendrakeleiviams, kurie jį ragino sustoti, tačiau ir visiems aplinkiniams žmonėms. Per baigiamąsias kalbas prokuroras pirmosios instancijos teismo prašė M. Šironui skirti 17 metų laisvės atėmimo bausmę ir patenkinti 450 000 litų (130 329 eurų) avarijoje žuvusiųjų artimųjų civilinius ieškinius. Tokios griežtos bausmės reikalavo ir vienos žuvusiosios artimieji.

REKLAMA

Panevėžio apygardos teismas, išnagrinėjęs visus surinktus duomenis, sutiko su prokuroro pozicija ir skyrė M. Šironui 14 metų nelaisvės.

Taip pat teismas nusprendė, jog M. Šironas turės atlyginti nukentėjusiesiems 72 400 eurų (250 000 litų) neturtinės žalos. Nors ekspertai teisiamojo draugams nustatė nesunkų sveikatos sutrikdymą ir jie buvo pripažinti nukentėjusiaisiais, tačiau civilinių ieškinių kaltininkui nepareiškė. O tą lemtingąjį rytą šalia M. Širono sėdėjusi jo draugė ir patyrusi nemenkus sužalojimus už jo ištekėjo.

REKLAMA

Nors LapT nuosprendis įsiteisėjo iš karto po jo paskelbimo, jį dar galima skųsti kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui (LAT).

TIK FAKTAI:

Per šių metų tris mėnesius Lietuvoje užregistruoti 643 eismo įvykiai.

Juose žuvo 55 ir buvo sužeista 800 žmonių.

Iš jų – 2 žuvę vaikai ir 40 sužeista.

Valstybinės reikšmės keliuose žuvo 37 žmonės.

Dėl neblaivių vairuotojų kaltės žuvo 20 ir sužeisti 183 žmonės.

Daugiausia žuvusiųjų – po 8 – Kauno ir Panevėžio apskrityse.

Aurelija ŽUTAUTIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų