REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaltę bandė suversti mirusiam veterinarui

Kauno apygardos teisme buvo paskelbtas nuosprendis kauniečiui Edvinui Šimonėliui (26 m.), kuris per valstybės sieną bandė pervežti labai didelį kiekį psichotropinės medžiagos. Patikra pasienyje

Kauno apygardos teisme buvo paskelbtas nuosprendis kauniečiui Edvinui Šimonėliui (26 m.), kuris per valstybės sieną bandė pervežti labai didelį kiekį psichotropinės medžiagos. Patikra pasienyje

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tą balandžio 7-osios dieną VSAT Lazdijų rinktinės pareigūnai, dirbę prie sienos su Lenkija, gavo informacijos, kad iš kaimyninės šalies automobiliu BMW 525 bus vežami narkotikai. Šią informaciją perdavę Pagėgių rinktinės Kriminalinės žvalgybos pareigūnai nurodė stabdyti visus prabangius automobilius. Pasieniečiai taip ir darė. Apie 13 valandą 30 minučių iš Lenkijos įvažiavusį juodą automobilį pareigūnai sustabdė Salaperaugio kaime. Vienas iš pasieniečių prisiminė, kad šis automobilis prieš daugiau nei dvi valandas įvažiavo į Lenkiją. Vairuotojas pakluso pareigūnų nurodymui sustoti ir iš karto pasuko į šalikelę. Apie sulaikytą automobilį pasieniečiai iš karto pranešė kriminalistams, tad po 5 minučių šie jau tęsė apžiūrą. Prasidėjo įprastinė patikra – automobilio dokumentai, vairuotojo pažymėjimas, įprastiniai pasieniečių ar muitininkų klausimai: ką vežate, ar neturite draudžiamų medžiagų, iš kur važiuojate? Atidaręs automobilio duris pareigūnas iš karto pastebėjo ant galinės sėdynės numestą prakąstą dešrainį. Pasieniečiai puikiai suprato, kad tai bandymas sutrukdyti dirbti jų šuniui, tačiau šuns net ir nereikėjo. Po priekine sėdyne gulėjo praplėštas paketas – geltonos spalvos vokas, tarsi pašto pakuotė, o viduje matėsi dar kitas paketas. Antrasis buvo užklijuotas. Ant jo buvo užrašyta, kad atsiųstas iš Ispanijos į Lenkiją. Kas yra jo viduje, nesimatė, tik paėmus į rankas jautėsi, jog tai – biri medžiaga.

REKLAMA

Nežinojo, ką veža

Iš pradžių vairuotojas pareigūnams aiškino, jog tai kvepalai žmonai, tačiau vyras negalėjo nuslėpti jaudulio, nervinosi. Po kurio laiko jis ėmė teigti, kad tai siuntinys, kurį prašė parvežti draugas. Sakė, kad jame – kreatinas (kreatino papildus dažnai vartoja atletai, kultūristai, kiti sportininkai, norintys padidinti raumenų masę – aut. past.). Pareigūnai sulaikė vairuotoją ir nusivežė į Kalvarijų užkardą. Apklausiamas E. Šimonėlis ir toliau blaškėsi. Iš pradžių aiškino, kad grįžta iš Varšuvos, kur ieškojo daržovių prekeivių kontaktų, nes, girdi, užsiimąs daržovių prekyba Lietuvoje. Po to ėmė aiškinti, kad buvo Suvalkuose pasiimti siuntinio, kurį parsisiuntė draugas. Minėjo, kad siuntinyje kosmetika, po to – kad kreatinas, kol galų gale pasakė, kad iš vis nežino, kas tame siuntinyje yra. Kriminalistai surašė įvykio vietos apžiūros protokolą, kuriame pažymėjo, kad iš automobilio paimtas vokas su užrašais, jog šis siųstas iš Madrido (Ispanija) į Suvalkus (Lenkijos Respublika) ir adresuotas E. Šimonėliui, 1 sidabrinės spalvos paketas, ant kurio užrašai ,,L-Carnitine Plius“ ir permatomas užtraukiamas polietileninis maišelis, kuriame biri balta medžiaga, su užrašu „JWH 307 500“.

REKLAMA
REKLAMA

Narkotikai ir chemikalai

Ekspertai patvirtino, kad toji rasta medžiaga „JWH-307“ – sintetinis kanabinoidas, o paprastai kalbant – narkotikai. Nauji ir labai pavojingi. Lietuvoje ši medžiaga į narkotinių ir psichotropinių medžiagų, draudžiamų vartoti medicinos tikslams, sąrašą įtraukta tik pernai vasario 21-ąją. Pasaulinėje rinkoje ji pasirodė 2012 metais. Pagal įstatymą labai dideliu šios medžiagos kiekiu laikoma 2,5 gramo. Tai, kad šios medžiagos 2 su puse gramo laikoma labai dideliu, rodo, jog šis narkotikas sukelia labai stiprų poveikį žmogui, jo psichinei sveikatai. Iš ant automobilyje rastų paketų esančių užrašų ir sąskaitos nustatyta, kad geltonos spalvos vokas yra siųstas tarptautiniu greituoju paštu iš Madrido (Ispanija) į Suvalkuose esantį ,,Logos“ viešbutį. Siuntos svoris: 535 gramai. Ant sidabrinio voko esančios etiketės nurodyta, kad tai Šanchajuje (Kinija) pagamintas birus kosmetinis ingredientas, skirtas tik techniniams tikslams. Tai buvo aukščiausios kokybės medžiaga grožio pramonei. Etiketė skelbė:,,Griežtai draudžiama vartoti žmonėms arba gyvūnams. Laikyti vaikams nepasiekiamoje vietoje“. Lenkijos paštas siuntą į viešbutį pristatė balandžio 7-osios rytą, 9 valandą 15 minučių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Suimtas iki teismo

Pradėjus ikiteisminį tyrimą krata buvo atlikta ir E. Šimonėlio namuose. Čia buvo rasta keletas SIM kortelių ,,Pildyk“, taip pat 50 užspaudžiamų maišelių, 1 polietileninis maišelis su pilkos spalvos milteliais, 1 polietileninis maišelis su baltos spalvos milteliais. Atlikus E. Šimonėlio šlapimo narkotikų nustatymo testą, šlapime buvo rasta kokaino skilimo produkto. Tad galima teigti, kad vyras naudojo kokainą. Tačiau paklaustas, ar vartoja narkotikus, šis prisipažino prieš dvi savaites tik parūkęs žolės. Kriminalistai nebuvo linkę paleisti E. Šimonėlio į laisvę, todėl teismo paprašė leisti jį suimti. Teismas leido ir tokia kardomoji priemonė įtariamajam buvo taikoma iki pat teismo. O okiteisminio tyrimo metu vyras vis keitė parodymus. Apklaustas įtariamuoju E. Šimonėlis sakė, kad vokas, kurį rado pareigūnai, yra jo, likęs automobilyje po to, kai kažką prieš porą savaičių iki sulaikymo parsisiuntė iš Anglijos. Vėliau teigė, kad voke buvusi pakuotė ir maišelis priklauso ne jam – girdi, pakuotę ir maišelį jam galėję pakišti du vyriškiai, kuriems jis buvo sustojęs padėti pakeisti padangą Lenkijoje. Dar vėliau jis atsisakė duoti bet kokius parodymus.

REKLAMA

Papildai sportuojant

O teisme E. Šimonėlis pateikė naują versiją – su pitbuliu ir veterinarijos gydytoju. Dabar vyras savo kaltę dėl pareikštų kaltinimų jau pripažino iš dalies: siunta buvo gauta jo vardu, ją vežėsi iš Lenkijos į Lietuvą. E. Šimonėlis teigė, kad prekiavo vaisiais ir daržovėmis, todėl dažnai važinėjo į Lenkiją. Laisvalaikiu sportuodavo, buvo nusipirkęs pitbulių veislės šunį, su kuriuo bėgiodavo.

Taigi, teisme E. Šimonėlis ėmė porinti, kad 2013 metais susipažino su P. G., kuris vertėsi veterinarijos praktika. Pas jį veždavo šunį skiepyti, kirpti ausis. Pradėjęs bendrauti su P. G., pasipasakojo šiam, jog sportuojąs. Veterinaras irgi, girdi, sakęs, kad domisi sportu, bet neturįs laiko sportuoti. Išsikalbėjo, jog užsienyje galima daug pigiau gauti maisto papildų, vaistų.

REKLAMA

Girdi, P. G. ir pasakęs, kur galima užsisakyti gerų maisto papildų ir paaiškinęs, kad firmos atstovybės yra tik Ispanijoje, Vokietijoje ir Lenkijoje, ir tik tose šalyse jų galima nusipirkti. Veterinaras pasisiūlė E. Šimonėlio vardu užsakyti tuos papildus ir sumokėti, o pastarasis, būdamas Lenkijoje, juos galėtų pasiimti. P. G. sakęs, kad papildai kainuos apie 70 litų, o analogiški Lietuvoje kainuoja 150–200 litų.

Tie maisto papildai – o tai turėjo būti karnitinas – skirti sportui, jie tonizuoja, skatina raumenis. E. Šimonėlis toliau įtikinėjo teismą, kad, girdi, sutikęs su pasiūlymu ir, kai sužinojo, kad važiuos į Lenkiją, užsuko pas P. G. ir su juo suderino papildų užsakymą. Buvo sutarta, kad papildus E. Šimonėlis pasiims Suvalkuose iš viešbučio administratorės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Būdamas Lenkijoje, pasiėmė siuntinį. Praplėšęs rado pramoniniu būdu užklijuotą pakuotę su etikete „L-CARNITINE PLUS“. Apie karnitiną, kaip maisto papildą, žinojo, nes buvo pirkęs Kaune parduotuvėjė, tik skystu pavidalu. Paketą įsidėjęs į automobilį, po sėdyne, kur pareigūnai jį ir rado. Toliau vyras aiškino, kad kai jį sulaikė pareigūnai, išsigando – galvojęs, jog maisto papildų į Lietuvą negalima vežti, užtat ir pasakęs, kad paketas ne jo, ir nutylėjęs apie P. G. Teisme E. Šimonėlis dar kartą patvirtino nežinojęs, jog pakete yra narkotinės medžiagos. Girdi, arba veterinaras jį apgavęs, arba gamykla įdėjusi ne tą turinį.

REKLAMA

Gynybinė versija

Teismas E. Šimonėlio parodymus apie veterinarijos specialistą, pitbulį ir maisto papildus vertino kaip jo gynybos versiją ir atmetė. Mat šie jo parodymai paneigti ikiteisminio tyrimo metu surinktais ir teisminio nagrinėjimo metu ištirtais bei įvertintais įrodymais. Teismo nuomone, E. Šimonėlio parodymai susiję su P. G. yra nelogiški ir nepatvirtinti jokiais bylos duomenimis.

E. Šimonėlis apie P. G. prabilo tik šiam mirus ir apklausus visus bylos liudytojus. Be to, patikrinus E. Šimonėlio pateiktą versiją, kad P. G. užsakė psichotropines medžiagas, negauta jokių tai patvirtinančių duomenų.

REKLAMA

Nors E. Šimonėlis nurodė, kad turėjo pitbulių veislės – kovinį – šunį, kurį būtina registruoti, šis nebuvo registruotas Taip pat vyras negalėjo pateikti ir jokių dokumentų – skiepų paso, receptų, kurie įrodytų P. G. suteiktas paslaugas.

Teisėja Jūratė Jakubonienė suabejo, ar E. Šimonėlis apskritai buvo pažįstamas su P. G., nes nežinojo nei veterinarijos klinikos, nei šio specialisto gyvenamosios vietos adreso, neturėjo jo telefono numerio. Teismas nustatė, kad toks žmogus iš tikrųjų buvo, jis vertėsi veterinarijos praktika, tačiau pernai spalio 27-ąją mirė. Aplinkiniai apibūdino šį žmogų kaip gerą savo srities specialistą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Griežta bausmė

Teismas priėjo prie išvados, kad E. Šimonėlis Suvalkuose, viešbutyje ,,Logos“ neteisėtai įgijo 496,71 g miltelių, turinčių savo sudėtyje labai didelį kiekį psichotropinės medžiagos – 478,33 g (96,3 %) sintetinio kanabinoido JWH-307 ir atvežė į Lietuvą.

Skirdamas bausmę E. Šimonėliui teismas atsižvelgė į padarytų nusikaltimų pavojingumo laipsnį, kaltės formą ir rūšį, padarytų veikų motyvus, kaltinamojo asmenybę bei kitas aplinkybes.

Kaltinamasis padarė du tyčinius, vieną labai sunkų ir sunkų, nusikaltimus. E. Šimonėlis jau teistas, teistumas neišnykęs, taip pat baustas administracine tvarka. Teismas, įvertinęs visą byloje surinktą medžiagą, kaltinamojo, liudytojų parodymus, specialisto išvadas, nusprendė pripažinti E. Šimonėlį kaltu.

Už didelio kiekio narkotikų vežimą teismas jam skyrė 12 metų laisvės atėmimo, ir dar 3 metus už kontrabandą. Subendrinus bausmes, galutinė būtų buvusi 12 metų nelaisvės. Tačiau vyras nebuvo atlikęs dalies bausmės, kurią buvo skyręs Kauno miesto apylinkės teismas už viešosios tvarkos pažeidimą ir neteisėtą disponavimą šaunamaisiais ginklais, tad galutinė subendrinta bausmė – 12 metų 3 mėnesiai.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų