REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Politologas, ISM Ekonomikos ir politikos studijų programos vadovas Vincentas Vobolevičius mano, kad Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną švelninti toną verčia dar didesnės izoliacijos baimė ir griežtėjanti Turkijos pozicija.

Politologas, ISM Ekonomikos ir politikos studijų programos vadovas Vincentas Vobolevičius mano, kad Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną švelninti toną verčia dar didesnės izoliacijos baimė ir griežtėjanti Turkijos pozicija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai redakcijos žurnalistams jis sakė komentuodamas ketvirtadienį vykusią tiesioginę Rusijos lyderio V. Putino konferenciją.

REKLAMA

Jo tonas buvo šiek tiek švelnesnis negu praėjusiais metais. Pabrėžta, kad Rusija nesipyktų su Vakarais, jeigu Vakarai neeskaluotų ir taip toliau. Bet kyla klausimas – kodėl?

Tikrai nemanau, kad tai dėl sankcijų poveikio, nors artimiausia jo aplinka, oligarchai šiek tiek nukentėjo nuo sankcijų. Žinoma, nukentėjo ir eiliniai žmonės, bet jų nuomonės nelabai paisoma. Rusija labai didelė šalis, ir tam kad eiliniai žmonės išeitų į gatves ir nuverstų valdžią, turėtų būti nežmoniško dydžio organizacinė veikla. Spontaniškai jie nesusiorganizuos, o organizacijų, kurios galėtų tai padaryti, Rusijoje nėra.

REKLAMA
REKLAMA

Sankcijos turėtų sumažinti oligarchų palankumą V. Putinui, bet oligarchai yra įbauginti Michailo Chodorkovskio, Boriso Berezovskio ir kitų pavyzdžių. Be to, sankcijos juos nelabai paveikė. Jų vaidmuo yra žymiai mažesnis, negu Vakarams gali atrodyti. Didžiausią vaidmenį palaikant V. Putino valdžią vaidina regioniniai gubernatoriai. Jis tikrai turi paramą regionuose per draugiškus gubernatoriams verslus. Taip pat kariuomenė, kuri gali nuraminti bruzdėjimus viename ar kitame mieste, kad jie neišplistų po visą šalį. Todėl galima sakyti, kad V. Putino padėtis „namų fronte“ taip labai nepablogėjo ir kalbos, kad jo kėdė kliba – nelabai įtikinamos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Manau, kad viena iš priežasčių, kodėl jis sušvelnimo retoriką – Turkija. Turkai išreiškė gana aštrią kritiką Rusijai dėl Krymo totorių situacijos. Turkai problemas išsakydavo gana tyliai, neeskaluodami to – mes negirdėjome apie Rusijos-Turkijos konfliktus – ir išspręsdavo juos gana ramiai. Bet dabar jie pradeda užimti griežtesnę poziciją Rusijos atžvilgiu.

Gal būt tai yra NATO ir JAV bandymas įtraukti Turkiją į tam tikrą žiedą šalių – nuo Suomijos ir Baltijos šalių šiaurėje iki Turkijos pietuose – kuris būtų jei ne priešiškas Rusijai, tai bent jau nekooperuotų, sakykime dujotiekio tiesimo ar kitais klausimais, kur Rusija norėtų rasti kooperaciją.

REKLAMA

Turkijai šiuo metu Rusijos agresija negresia ir gal būt siekiama, kad Turkija būtų lojalesnė Vakarams? Pavyzdžiui, aukšto rango JAV diplomatinio korpuso nariai pastaruoju metu dažnai važiuoja į Turiją, vyksta kažkokios derybos, ir manau, kad tie ženklai duoda vaisių, o Turkija iš labiau neutralios pozicijos pereina į labiau vakarietiškas pozicijas.

Manau, kad Rusija šiek tiek išsigando galimos dar didesnės izoliacijos, nes vienas dalykas, kai prieš ką kovoja saujelė Rytų Europos šalių, kurios pasaulyje nėra labai svarbios, ir kitas dalykas, kai labai svarbus regioninis žaidėjas, koks yra Turkija, nuo kurios daug kas priklauso Irane ir visame arabų pasaulyje, pereina į kitą stovyklą.

REKLAMA

Gali būti, kad Rusija šiek tiek švelnins savo bent jau žodinę retoriką ir gal būt šiek tiek net pagerės Krymo totorių padėtis, nes Turkija yra gana svarbi Rusijai, – sakė politologas, ISM Ekonomikos ir politikos studijų programos vadovas Vincentas Vobolevičius, dalindamasis mintimis apie ketvirtadienį vykusią tiesioginę Rusijos lyderio V. Putino konferenciją.

 

.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų