REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
4
Karinėse pratybose Kairių poligone (Big Adventure nuotr.)

Aleksandras Matonis: JAV savaeigė haubica grakščiai pakelia vamzdį ir – salvė!

Gynybos apžvalgininko įspūdžiai tiesiai iš tarptautinių pratybų „Ugninis griausmas 2015“
4

Lietuvoje tęsiasi tarptautinės pratybos „Ugninis griausmas 2015“ (angl. „Flaming Thunder 2015“), kuriose dalyvauja gausus būrys NATO karių ir galinga mūsų sąjungininkų kovinė technika.

REKLAMA
REKLAMA

Įspūdžiais iš dvi savaites truksiančių pratybų, kuriose dalyvauja apie 450 karių iš keturių NATO šalių: Jungtinių Amerikos Valstijų, Lenkijos, Lietuvos ir Portugalijos, su naujienų portalo skaitytojais dalinasi žurnalistas, gynybos apžvalgininkas Aleksandras Matonis.

REKLAMA

Pribloškianti „Paladinų“ ugnies galia

„Mūsų komanda Kairių poligone prie Klaipėdos užfiksavo pirmąjį kovinių šaudymų etapą, kuriame dalyvavo JAV 155 mm savaeigių haubicų M-109A6 „Paladin“ būrys iš JAV 1-41 Lauko artilerijos bataliono ir LDK Butigeidžio dragūnų bataliono sunkiosios ginkluotės kuopa su 105 mm haubicomis M-50“, – komentuodamas nuotraukas, kurioms su redakcija pasidalino „Big Adventure“ komanda, sakė A. Matonis.

REKLAMA
REKLAMA

„Paladinų“ ugnies galia pribloškianti. Tai 20 amžiaus pabaigos ginklas, kuris mūsų dienomis nėra pirmaujantis, bet tai pribloškianti ugnies galia ir mobilumas. Lietuvos kariuomenei dabar itin aktualu susipažinti su savaeigės artilerijos galimybėmis – juk perkame vokiškąsias „PzH-2000“, – dalinosi įspūdžiais apžvalgininkas.

A.Matonis pasidalino ir vaizdo įrašu, kuriame jis užfiksavo JAV savaeigę haubicą: „Šaudybos iš haubicų gurmanams – JAV savaeigė haubica M-109A6 „Paladin“ grakščiai pakelia vamzdį ir – salvė!“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 Tokia ginkluotė reikšmingai padididna Lietuvos galimybes apsiginti

Šios pratybos – tai pirmas kartas, kai Lietuvos teritorijoje matome savaeigę artileriją, kurią dislokavo JAV kariškiai.

„Didžiausias įspūdis, kurį patyriau stebėdamas pratybas – šio ginklo milžiniška ugnies galia. Tai tikrai grėsmingas ginklas, kuris tinka manevrinei gynybai, o būtent jos ir reikia Lietuvos sąlygomis. Šios pratybos ir amerikietiškų savaeigių haubicų dislokavimas Lietuvoje yra itin svarbus šiuo metu, nes Lietuvos kariuomenė gali susipažinti ir išmokti sąveikauti su šio tipo ginklais", – dalijosi mintimis A. Matonis apie pirmą kartą pratybose Lietuvoje dalyvaujančią savaeigę artileriją, kurią disslokavo JAV kariškiai. 

REKLAMA

Pasak A. Matonio, pratybos, kuriose dalyvauja galinga NATO sąjungininkų technika, ir Lietuvos sprendimas įsigyti modernios kovinės technikos – yra itin svarbūs stiprinant mūsų šalies gynybinę galią. 

„Kaip žinome, Valstybės gynymo taryba pritarė savaeigės artilerijos įsigijimo projektui, o Lietuvos krašto apsaugos ministras Juozas Olekas ir Vokietijos gynybos ministrė dr. Ursula von der Leyen (Ursula von der Leyen) informavo, kad dėl to jau vyksta derybos tarp Lietuvos ir Vokietijos vyriausybių. Tai svarbu dėl to, kad  būrtent savaeigė artilerija labai daug lemia dabartiniame konflikte Rytų Ukrainoje", – sakė jis.

„Tai ginklas, kuris leidžia išlikti mažai pažeidžiamam priešo ir suduoti priešui labai tikslius galingus smūgius. Iki šiol tokių pajėgumų neturėjusi Lietuva, įsigydama tokio tipo ginkluotę labai reikšmingai sustiprina savo galimybę apsiginti ir užkirsti kelią potencialiam priešo skverbimuisi į Lietuvos teritoriją", – pabrėžė gynybos apžvalgininkas A. Matonis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų