REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Namų sporto salė su keletu ne pačių brangiausių treniruoklių galėtų atsipirkti vidutiniškai per trejus metus, bet yra didelė rizika, kad sportuoti namuose pritrūks motyvacijos, o treniruokliai ims kaupti dulkes. Tačiau ar tikrai sportui namuose reikalinga krūva treniruoklių?

 Namų sporto salė su keletu ne pačių brangiausių treniruoklių galėtų atsipirkti vidutiniškai per trejus metus, bet yra didelė rizika, kad sportuoti namuose pritrūks motyvacijos, o treniruokliai ims kaupti dulkes. Tačiau ar tikrai sportui namuose reikalinga krūva treniruoklių?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Namuose įsirengę sporto salę, sutaupote laiko ir kelionių išlaidas, tačiau tikrai kokybiškas sporto salės inventorius kainuoja brangiai“, – pažymi asmeninis treneris Rimas Petraitis.

REKLAMA

Vilniečiai sportuoja brangiausiai

LRT.lt pasidomėjo didžiausiomis ir mažiausiomis sporto klubų mėnesio narystės abonemento kainomis didžiuosiuose Lietuvos miestuose.

Mėnesis sostinės sporto klubų treniruoklių salėse atsieis nuo 30 iki 284 eurų. Tiesa, kai kurie iš jų be papildomo mokesčio suteiks galimybę lankytis grupinėse treniruotėse (pvz., aerobikos) bei baseinuose. Esama ir tokių sporto klubų, kuriuose teks sumokėti vienkartinį 50–100 eurų siekiantį nario mokestį, suteiksiantį jums klubo nario titulą, o tuomet jau galėsite mokėti kelių mėnesių ar metų abonentinį mokestį.

REKLAMA
REKLAMA

Kauniečiai nesunkiai suras pigesnių vietų sportui: esama sporto klubų, kurie mėnesio abonementą treniruoklių salėje siūlo už 17 eurų per mėnesį. Klaipėdos sporto klubų kainos svyruoja nuo 22 iki 69, Šiauliuose – nuo 18 iki 49, o Alytuje nuo 27 iki 40 eurų per mėnesį.

Trys metai sporto klube ar nuosavi treniruokliai?

Jei sugalvosite savo namo rūsyje ar laisvame kambaryje įsirengti sporto salę, greičiausiai neapsiribosite vien bėgimo takeliu (tuomet turbūt geriau tiesiog pabėgioti stadione ar parke). Tačiau jei nuspręstumėte įsigyti bėgimo takelį, tai padaryti galėtumėte ir už 202, ir už beveik 12 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skirtingų gamintojų ir savybių dviratis treniruoklis atsieis nuo 84 iki 8,5 tūkst. eurų, elipsinis treniruoklis – nuo 130 iki 10 tūkst. eurų. Daugiafunkciai treniruokliai, kuriuos iš esmės gali atstoti svarmenys, kainuos nuo 167 iki maždaug 5,5 tūkst. eurų.

Jei nuspręsite tiesiog įsigyti svarmenis ir su jais atlikti įvairius pratimus, išleisite nuo 3 iki 132 eurų. Tai priklausys nuo jų kokybės bei jūsų poreikių. Fiziniam aktyvumui ir formai palaikyti pakaks nedidelio svorio svarmenų, tačiau jei norėsite vis didinti krūvį ir auginti raumenų masę, teks pirkti vis naujus svarmenis arba išsyk įsigyti visą rinkinį svorių, kuriuos galėsite keisti. Taip pat pravers specialus suolelis sportui. Šį galima surasti ir už maždaug 35, ir kelių šimtų eurų kainą.

REKLAMA

Taigi, nutarę įsigyti keletą ne pačių pigiausių, tačiau toli gražu ir ne brangiausių treniruoklių, greičiausiai išleisite apie tūkstantį eurų. Per kiek laiko jie jums atsipirktų, palyginti su apsilankymais sporto klube, priklausytų nuo sporto klubo, kuriame lankotės, abonemento kainos. Tūkstančio litų vertės sporto salės inventorius atsipirktų vidutiniškai per trejus metus.

Namuose pritrūksta valios

Sportas namuose gali pakeisti sporto klubą. Viskas priklauso nuo paties sportininko fantazijos ir sugebėjimo prisitaikyti treniruotes namuose.

REKLAMA

Su minimalia įranga galima atlikti tokius pat pratimus, kaip sporto salėje, naudojantis ten esančiais treniruokliais. Pavyzdžiui, naudojantis TRX diržais, aerobinėmis gumomis, laisvais svoriais. Tačiau pratimo atlikimo su laisvais svoriais technika yra sudėtingesnė, ne taip pasukus alkūnę ar riešą, galima gauti traumą, o treniruokliai dažnai būna patogesni, saugesni“, – sako asmeninis treneris Tomas Stūglys.

Pašnekovo teigimu, sportui namuose užtenka nedidelių svarmenų, su kuriais puikiausiai galima atlikti įvairių pratimų visam kūnui. „Jei pratimai atliekami teisingai ir taisyklingai, didelių svorių tikrai nereikia, – apie sportą fiziniam aktyvumui ir formai palaikyti kalba treneris. – Žinoma, kai sportininko lygis didėja, tampa sunkiau apsieiti su mažais svarmenimis.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kad ir kaip gerai iš pirmo žvilgsnio atrodo mintis sportuoti namuose, LRT.lt kalbinti treneriai pastebi, kad dažniausiai sportui namuose pristinga valios, atrandama priežasčių praleisti treniruotę, o nenaudojami treniruokliai ima kaupti dulkes.

„Motyvacija sportuoti namuose yra tikrai mažesnė. Iš patirties galiu pasakyti, kad neretai žmonės, kurie namuose įsirengia sporto sales, susiperka visą sportinę įrangą, pritrūksta valios. Atvažiavus į sporto klubą, jo aplinka ir sportinė atmosfera labiau nuteikia sportui“, – tikina T. Stūglys.

REKLAMA

Pataria užsibrėžti gana lengvai pasiekiamą tikslą

Paklaustas, kaip prisiversti namuose sportuoti reguliariai, R. Petraitis sako, kad labai svarbu užsibrėžti konkretų, tačiau ne per didelį tikslą.

„Nusistačius tikslą, pravartu jį užsirašyti, pavyzdžiui, ant sienos sporto salėje. Tikslų nereikia kelti labai didelių, jie turi būti pakankamai lengvai pasiekiami, kad pamačius, jog tai nėra taip paprasta, nedingtų motyvacija.

Merginoms motyvacija dažnai tampa gražus, tačiau kiek per mažas rūbas. Jį reikėtų pasidėti matomoje vietoje. Galima susirasti garsų žmogų, kurio kūnas būtų jūsų idealas“, – pataria R. Petraitis.

REKLAMA

Jei sunkiai pavyksta laikytis režimo, T. Stūglys siūlo su kuo nors susilažinti arba porą kartų į savaitę save fotografuoti ir stebėti teigiamus pokyčius, kurie suteiks valios nesustoti.

Tačiau namuose pritrūksta ne tik valios, bet žinių, kaip taisyklingai atlikti pratimus.

„Kiek kai kurie pratimai gali būti geri, tiek jie gali būti ir žalingi, jei atliekami netinkamai. Neteisingai darant pritūpimus, stipriai apkraunant kelius, galima juos sužaloti. Todėl prieš pradedant savarankiškai sportuoti namuose, tikrai reikia įgyti šiek tiek žinių. Patartina pasikonsultuoti su treneriu, bent vieną treniruotę praleisti su juo. Treneriai sudaro programą treniruotėms namų sąlygomis“, – aiškina T. Stūglys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų