REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Narkotikų vartotojams nebaisios nei bausmės, nei greita mirtis

Narkomanai ne tik prekiauja kvaišalais, bet neretai ryžtasi ir kitiems nusikaltimams

Kriminalistai dirba net išsijuosę ir neleidžia atsikvėpti narkotikų platintojams bei vartotojams, bet potraukis kvaišalams (ir pinigams) yra toks galingas, jog juos vartojantiems nebaisios nei bausmės, nei galima greita mirtis. Kad gautų „dozę“, narkomanai ne tik prekiauja kvaišalais, taip susiveikdami „porciją“ ir sau, bet neretai ryžtasi ir kitiems nusikaltimams.

Kriminalistai dirba net išsijuosę ir neleidžia atsikvėpti narkotikų platintojams bei vartotojams, bet potraukis kvaišalams (ir pinigams) yra toks galingas, jog juos vartojantiems nebaisios nei bausmės, nei galima greita mirtis. Kad gautų „dozę“, narkomanai ne tik prekiauja kvaišalais, taip susiveikdami „porciją“ ir sau, bet neretai ryžtasi ir kitiems nusikaltimams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neseniai Klaipėdos apylinkės teismas nuteisė gana spalvingą narkotikų prekeivių (kai kurie jų ir kvaišalų vartotojai) kompaniją: Igorį Linovskį (12 k. teistas), Valdemarą Malinauską (teistumai išnykę), Aleksandrą Gorbatenką (13 k. teistas), Vladislavą Abakumovą (7 k. teistas), Rimvydą Bagdoną (teistumai išnykę) ir vienintelį dar nesėdėjusį teisiamųjų suole – Sigitą Škitiną. Pasak daugelį metų su narkotikų prekeiviais kovojančių kriminalistų, narkomanai vienas kitą kitą „užuodžia“ iš toli, todėl ir šie vyrai susibūrė neatsitiktinai.

REKLAMA

Be „dozės“ – nė dienos

I. Linovskis uostamiesčio pareigūnams žinomas jau seniai. Pirmą kartą – 1997 metais – į tuometinę auklėjimo darbų koloniją jis buvo pasiųstas už vagystę.

Anksčiau laiko paleistas į laisvę – 1998 metais apsivogė vėl ir vėl pakliuvo už grotų. Laisvėje vyras dorai gyventi nemokėjo: arba vogdavo, kas pakliūdavo po ranka, „švarindavo“ automobilius arba virdavo taip vadinamą „širkę“.

REKLAMA
REKLAMA

Policininkai ne kartą buvo užklupę I. Linovskį vieną ir su bendrais besigaminantį aguonų nuovirą, aptikę smulkintų aguonų bei jau pagaminto rudo skysčio – „širkės“.

Teistumai byrėjo kaip iš gausybės rago. Tačiau vyrui tai buvo tarsi nuo žąsies vanduo. Pagyvendavo pataisos namuose vidutiniškai po metus kitus, o išleistas į laisvę, vėl imdavosi įprastų „darbų“: vartojo narkotikus, o kadangi nedirbo, tai pinigų prasimanydavo kaip jau buvo įpratęs – vagiliaudavo.

Pirmą kartą kiek rimčiau įklimpo 2007 metais. Vieną gražią birželio naktį uostamiestyje, prie Šv. Kazimiero bažnyčios, su draugeliais užpuolė automobilyje su draugu sėdėjusį Gražvydą B. Grasindamas dujiniu pistoletu I. Linovskis liepė šiam atidaryti automobilio bagažinę, o Gražvydui B. nesutikus, iš arti šovė jam į veidą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyro sužalojimą teismo medicinos ekspertai vėliau įvertino kaip nesunkų, tačiau Gražvydas B. tvirtino, jog be plastinių operacijų neapsiėjo.

Po šūvio I. Linovskis iš Gražvydo B. bagažinės pasigrobęs rankinę su 20 pakelių brangių cigarečių, pradingo tamsoje.

Tačiau neilgam – pareigūnai greitai nustatė plėšikus ir nors Klaipėdos apylinkės teismas buvo I. Linovskį išteisinęs, 2008 metais apygardos teismas patenkino prokuroro skundą ir nusprendė, kad I. Linovskio naktinis „žygis“, kurio metu buvo apiplėštas ir sužalotas žmogus (LR BK 180 str. 3 d.), vertas 6 metų ir 3 mėnesių laisvės atėmimo bausmės. Per tą laiką Igoris jau buvo užsidirbęs dar vieną teistumą – už narkotikų platinimą, o bausmė pailgėjusi iki 11 metų nelaisvės.

REKLAMA

Tačiau Bausmių vykdymo įstatymas numato, kad gerai besielgiantis nuteistasis gali būti paleistas į laisvę ir neatlikęs visos bausmės. Taigi, recidivystu pripažintas narkomanas į laisvę išėjo gerokai anksčiau – į uostamiestį I. Linovskis grižo 2014-ųjų sausį.

Susirado draugų

Grįžęs į Klaipėdą, Igoris tuoj pat susirado dar per ankstesnius sėdėjimus „zonoje“ įgytą pažįstamą, užkietėjusį narkomaną – V. Malinauską, kuris žinojo, kur gauti kvaišalų. „Aš jau 31 metus priklausomas nuo narkotikų, – teisme aiškino Valdemaras. – Ir labai gerai suprantu, kas darosi, kai ima kankinti abstinencija...“

REKLAMA

Tad V. Malinauskas kartu su tokiu pačiu narkomanu ir Igoriui taip pat gerai pažįstamu A. Gorbatenka pernai sausį susimetė pinigų (o tiksliau V. Malinauskas paėmė 790 litų kreditą) ir Aleksandras išvyko į sostinės čigonų taborą.

A. Gorbatenka – žmogus be pilietybės, iki 2001-ųjų, kuomet už eilinę vagystę buvo nuteistas vieneriems metams su pusės turto konfiskavimu, gyveno Klaipėdoje, tačiau paleistas iš tuometinės auklėjimo kolonijos Vilniuje, užsiliko sostinėje 10-iai metų.

Per tą laiką vyras 6 kartus buvo nuteistas už vagystes – narkotikams reikėjo pinigų – simbolinėmis arešto bausmėmis arba trumpomis realiomis bausmėmis jų vykdymą atidedant.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per tą laiką Aleksandras puikiai išstudijavo, kur ir kaip galima gauti pigesnio heroino. Niekam ne paslaptis, jog tokia vieta sostinėje – Kirtimuose esantis čigonų taboras. Tereikėjo tik žinoti, kam paskambinti, kur pabelsti.

Atskiedė kvaišalus Taigi, gavęs 790 litų A. Gorbatenka išbildėjo į Vilnių parvežti kvaišalų. Jų, žinoma, nupirko, kaip jis pats sakė „iš nepažįstamo žmogaus“.

Tą pačią dieną grįžo su 4 g „gelsvos spalvos miltelių“, kuriuos per pusę pasidalijo su V. Malinausku. Šis atsinešęs kvaišalus į savo sandėliuką sufasavo į 16 folijos lankstinukų ir porą jų tą patį vakarą pardavė I. Linovskiui.

REKLAMA

Kitų dozių parduoti nespėjo – netikėtai užgriuvę policijos pareigūnai per kratą viską susirinko. Nors ekspertai nustatė, kad grynosios medžiagos – heroino – tėra tik 0,361 g, tačiau pagal įstatymą toks kiekis laikomas dideliu. Beje, šie pardavėjai atsivežtą iš taboro kvaišalų kiekį atskiedė gliukozės milteliais, taip padidindami „dozių“ kiekį.

Geresnė kokybė

Dar vienam I. Linovskio vaikystės draugui – kvaišalų platintojui V. Abakumovui heroiną tiekdavo buvęs jonaviškis S. Škitinas. Iki šiol neteistas vyras su narkomanais susidėjo, matyt, tokiu būdu norėdamas „pralobti“.

REKLAMA

Beje, V. Abakumovas – irgi vartojo narkotikus. Niekur nedirbantis klaipėdietis pirmą kartą į įkalinimo įstaigą už vagystę trejiems su puse metų pakliuvo dar 1991 metais. Po to keletą metų gyveno palyginti ramiai, tačiau narkotikams reikėjo pinigų, tad 1999 metais vėl įkliuvo už vagystę.

Žodžiu, Vladislavo gyvenimas taip ir tekėjo: porą metų už grotų, porą – laisvėje. Ir vis – už vagiliavimą. 2008 metais Klaipėdos apylinkės teismas jį jau nuteisė už narkotikų vartojimą, bet, kaip sakoma, „kuproto nė grabas neišlygins“. Taip atsitiko ir V. Abakumovui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Malinausko gauti iš taboro narkotikai buvo silpni, užtat V. Abakumovas turėjo savo tiekėją – S. Škitiną, kuris gaudavo daug geresnės kokybės kvaišalų. Juos jam atveždavo iš Jonavos. Ten „darbavosi“ toks R. Bagdonas, kuris irgi „iš nežinomų asmenų“ gaudavo heroino.

Sekė pareigūnai

Pernai kovo pradžioje R. Bagdonas, gavęs iš S. Škitino užsakymą ir 1700 litų, atvežė į vieną netoli uostamiesčio esančią degalinę beveik 10 g gelsvos spalvos miltelių, kurių sudėtyje (vėliau nustatė ekspertai) buvo ne mažiau nei 2,378 g heroino. O tai laikoma labai dideliu narkotikų kiekiu.

REKLAMA

Tik va, bėda – visą tą laiką šiems prekeiviams ir narkomanams iš paskos ėjo policijos sekliai ir kantriai fiksavo įkalčius.

Kriminalistai žino, kaip sunku tokiose bylose teisme įrodyti, kad narkotikų prekeiviai iš tikrųjų platino kvaišalus. Šie, vos įtarę, kad yra stebimi, meta kvaišalų dozes, kur papuola ir visomis keturiomis ginasi, kad „jie tik važiavę pro šalį“, „kad paliko draugas, kurio nepažįsta“, kad apskritai „nežino, kas įdėjo kvaišalus“ į jų kišenę ir pan.

Tad visi šeši vyrai buvo sučiupti nusikaltimo vietoje ir su svariais įkalčiais. Kadangi, kaip minėjau, beveik visi jie ragavę kalėjimo duonos ir ne kartą trynę teisme kaltinamųjų suolus, puikiai žinojo, kad prisipažinimas, jei neturi šansų išsisukti, yra švelninanti aplinkybė, todėl visi kaip vienas savo kaltę pripažino.

REKLAMA

Teismo verdiktas

Klaipėdos apylinkės teismo teisėja Laimutė Venckuvienė įvertino visų šešių kaltinamųjų indėlį į nusikaltimą, sunkinančias ir lengvinančias aplinkybes, pasvėrė surinktus kriminalistų argumentus, išklausė liudininkų bei kaltinamųjų parodymus ir paskelbė klaipėdiečiams verdiktą.

I. Linovskį pripažino kaltu pagal BK 259 str. 2 d. (neteisėtas disponavimas narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas parduoti) ir nuteisė jį 45 parų areštu.

Tačiau šis ponas yra neatlikęs didelės dalies anksčiau paskirtų bausmių, tai, kai teisėja jas susumavo, tai I. Linovskiui draugai per pataisos namų tvorą narkotikus turės mėtyti gana ilgai – net 11 metų.

REKLAMA
REKLAMA

V. Malinauskas ir A. Gorbatenka pripažinti kaltais pagal BK 260 str. 1 d. (neteisėtas disponavimas narkotinėmis medžiagomis su tikslu parduoti). V. Malinauskui skirta vienerių metų ir 4 mėnesių, o A. Gorbatenkai – subendrinus ir pagal įstatymą sušvelninus skirtąsias bausmes, 3 su puse metų laisvės atėmimo bausmės. A. Gorbatenkai vis tik teks sumokėti anksčiau skirtąją 5 MGL (188 eurų) dydžio baudą.

Na o V. Abakumovas, S. Škitinas ir R. Bagdonas pripažinti kaltais dėl didelio kiekio kvaišalų platinimo (BK 260 str. 2 d.). V. Abakumovui už grotų teks praleisti 5 metus ir 4 mėnesius, S. Škitinui ir R. Bagdonui – po 5 metus ir 8 mėnesius.

V. Malinauskas, V. Abakumovas, S. Škitinas ir R. Bagdonas teismo nuosprendį apskundė. Klaipėdos apygardos teismas skundus nagrinės balandžio viduryje.

Aurelija ŽUTAUTIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų