REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Švietimo ir mokslo ministerijos siūlymas nustatyti minimalų stojimo balą „prasilenkia su ES politika“ aukštojo mokslo srityje, sako išrinktasis Mykolo Romerio universiteto rektorius, buvęs švietimo ministras Algirdas Monkevičius.

 Švietimo ir mokslo ministerijos siūlymas nustatyti minimalų stojimo balą „prasilenkia su ES politika“ aukštojo mokslo srityje, sako išrinktasis Mykolo Romerio universiteto rektorius, buvęs švietimo ministras Algirdas Monkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis žada siūlyti Švietimo ir mokslo ministerijai (ŠMM) keisti šią nuostatą pristatydamas alternatyvas - motyvacinį pokalbį, įvesti paramos studentams sistemą. Priešingu atveju esą dalį studentų nuvilios užsienio aukštosios mokyklos.

REKLAMA

„Manau, kad turėtumėme taikyti kitus instrumentus - motyvacinį pokalbį, įsigilinimą į studentų poreikius ir paramos suteikimą. O tas minimalus balas - net jei įsivesti tą aukščiausiąjį balą, tai kalba yra apie 10-12 proc. studentų. Tai yra žmonės, kurių tikrai nereikėtų atsisakyti, nes jie puikiausiai bus pritraukti užsienio universitetų“, - BNS trečiadienį sakė išrinktasis MRU rektorius.

Jis tvirtino, kad taip pat bus svarstoma galimybė prastai egzaminus išlaikiusiems ir anksčiau mokyklas baigusiems studentams leisti pasitempti iki prasidedant studijoms, tačiau kaip tai būtų daroma, nedetalizavo. Pasak A.Monkevičiaus, brandos atestatą gavęs abiturientas „turi teisę rinktis“, o universiteto sėkmės rodikliai turėtų būti ne aukštas stojamasis balas, bet tai, kiek studentų įstojo, sėkmingai baigė universitetą ir įsitvirtino darbo rinkoje.

REKLAMA
REKLAMA

„Čia yra pagrindiniai sėkmės rodikliai, o ne apriboti žmonėms galimybę įstoti į universitetą. Mano galva, tai (minimalus balas) prasilenkia su ES politika aukštojo mokslo srityje. Žmonės, kuriems sunkiau sekasi bendrojo ugdymo mokykloje, dažniausiai yra iš socialiai jautrių grupių. Tai būtent didesnis dėmesys mokykloms dirbant su tokiais vaikais, kad jie galėtų sėkmingiau baigti mokyklas ir kuo geriau būtų pasirengę stoti į aukštąsias mokyklas - čia dėmesio reikia daugiau“, - savo matymą pristatė A.Monkevičius.

Sėdęs į rektoriaus kėdę, jis taip pat žadėjo „kūrybiškai tęsti tai, kas pradėta“, pavyzdžiui, plėsti bendradarbiavimą su Azijos universitetais įgyvendinant paklausių tyrimų projektus, gerinti studijų kokybę ir didinti jų prieinamumą, didinti universiteto sąsajas su kitomis ugdymo įstaigomis ir netgi darželiais derinant ugdymo metodikas, aplinką ir kt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Buvusį švietimo ir mokslo ministrą, Seimo narį A.Monkevičių naujuoju MRU rektoriumi penkerių metų kadencijai universiteto taryba vienbalsiai patvirtino trečiadienį. Su juo dėl posto varžėsi dar trys kandidatai: MRU ir Midlsekso universiteto Verslo ir medijų mokyklos direktorius docentas daktaras Marius Lanskoronskis, buvęs MRU Socialinės informatikos fakulteto dekanas daktaras Saulius Norvaišas ir Elektronikos platintojų asociacijos vadovas daktaras Mantas Varaška. Pastarasis savo kandidatūrą prieš MRU Tarybos posėdį atsiėmė.

REKLAMA

Iškilminga naujojo Mykolo Romerio universiteto rektoriaus inauguracija vyks balandžio 29 dieną.

2014 metais mažiausią stojamąjį balą buvo įsivedusios keturios aukštosios mokyklos. ŠMM paragintos, šių metų priėmumui stojamojo balo kartelę nusistatė 21 iš 27 valstybinių aukštųjų mokyklų. Iš 14 universitetų vienintelis to nepadarė MRU, minimalų balą įsivedė 8 iš 13 kolegijų. Dauguma universitetų nustatė didesnį nei 1 minimalų stojimo balą, minimalų planuoja taikyti Aleksandro Stulginskio ir kiek didesnį, 1,2 - Šiaulių universitetas.

REKLAMA

ŠMM Vyriausybei svarstyti yra pateikusi pataisas, pagal kurias minimalų stojamąjį balą numatytų aukštosios mokyklos sutartys su ministerija. Tokio balo reikalingumui yra pritarusi Lietuvos universitetų rektorių konferencija, tačiau jam priešinasi MRU Senato sudaryta darbo grupė, tvirtindama, kad tai pažeistų Konstitucijos garantuojamą aukštųjų mokyklų autonomiją.

Stojamojo balo kartelę, ministerijos duomenimis, šiemet iš viso planuoja taikyti beveik du trečdaliai Lietuvos aukštųjų mokyklų (28 iš 45). Konkursinis balas stojantiesiems į aukštąsias mokyklas apskaičiuojamas konvertavus keturių mokomųjų dalykų – brandos egzaminų arba metinių pažymių – rezultatus į 10 balų sistemą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų