REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Maisto saugumas – nuo lauko iki lėkštės

Šiais metais, minint Pasaulinę sveikatos dieną, siekiama atkreipti dėmesį į mitybą, maisto saugą, saugaus maisto svarbą žmonių sveikatai.

Šiais metais, minint Pasaulinę sveikatos dieną, siekiama atkreipti dėmesį į mitybą, maisto saugą, saugaus maisto svarbą žmonių sveikatai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo Sveikatos Dangutė Mikutienė „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso|“ sakė, kad visi turėtume suvokti, jog tai, ką nes valgome, tiesiogiai susiję su mūsų sveikata:

REKLAMA

„Maisto sauga – tai sisteminis klausimas. Šiandieniniame pasaulyje, kai yra atviros sienos, kai žaliavos ateina iš įvairiausių Žemės kampelių, atsakomybė už maisto saugą paskirstoma tarp daugybės grandžių. Tai ir žaliavų tiekėjai, ir perdirbėjai, ir gamintojai, ir vežėjai, pardavėjai, pagaliau tarnybos, kurios rūpinasi maisto sauga ir kokybe“.

Anot D. Mikutienės, iš esmės Lietuvoje maisto produktai yra saugūs. Bet be maisto saugumo yra nemažai ir kitų problemų, su kuriomis susiduriama vartotojai visoje Europos Sąjungoje:

REKLAMA
REKLAMA

„Štai iki praėjusių metų nebuvo reglamentuota medžiagų, kurios liečiasi su maistu, kontrolė. Sakykim, iš kokių medžiagų pagaminta vieno ar kito maisto produkto pakuotė. Nuo praėjusių metų liepos tokia kontrolė pavesta VMVT. Beje, Lietuva, kaip žinoma, po penkerius metus trukusių procedūrų ir derinimų, pirmoji įvedė draudimą pardavinėti energetinius gėrimus nepilnamečiams. Dabar kitos šalys prašo iš mūsų tokio įstatymo projekto, jos taip pat nori tai reglamentuoti“.

Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė užsiminė, kad Danijoje yra labai sumažėjęs sergamumas širdies ir kraujagyslių ligomis:

„Viena to priežasčių – ši šalis yra reglamentavusi vadinamųjų transriebalų kiekį maisto produktuose. Taigi, kalbant apie maisto saugumą, labai svarbu yra ir gyventojų švietimas, kad žmonės bent jau suprastų, kad rašoma tose maisto produktų etiketėse. Beje, Lietuvoje kasmet užfiksuojama apie 20 tūkst. per maistą ir vandenį plintančių žarnyno infekcinių ligų atvejų. Nustatoma, kad apie 70 procentų ligonių užsikrėtė namų aplinkoje“, – sakė D. Mikutienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų