REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Su „al Qaeda“ susijęs Somalio islamistų judėjimas „al Shebab“ šeštadienį pagrasino surengti „daugiau skerdynių“ Kenijoje, praėjus dviem dienoms po kruvino išpuolio viename šios šalies universitete, kur buvo nužudyti 148 žmonės.

 Su „al Qaeda“ susijęs Somalio islamistų judėjimas „al Shebab“ šeštadienį pagrasino surengti „daugiau skerdynių“ Kenijoje, praėjus dviem dienoms po kruvino išpuolio viename šios šalies universitete, kur buvo nužudyti 148 žmonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Palaikomi Dievo, mes nevengsime jokių priemonių, kad atkeršytume už mūsų brolių musulmonų žūtis, kol jūsų vyriausybė nutrauks savo priespaudą ir kol visi musulmoniški kraštai bus išvaduoti iš Kenijos okupacijos“, – sakoma „al Shebab“ pranešime.

REKLAMA

„Iki to laiko Kenijos miestai nusidažys raudonai nuo kraujo. ... Tai bus ilgas, siaubingas karas, kuriame jūs, Kenijos žmonės, būsite pirmosios aukos“, – perspėjo islamistai.

Ketvirtadienį visą dieną trukusi apsiaustis rytiniame Garisos mieste veikiančiame universitete pagal aukų skaičių buvo didžiausias išpuolis Kenijoje nuo JAV ambasados sprogdinimo 1998 metais Nairobyje ir iki šiol kruviniausia „al Shebab“ kovotojų įvykdyta ataka.

REKLAMA
REKLAMA

Elektroniniu paštu išplatintame „al Shebab“ pranešime taisyklinga anglų kalba, kurio autentiškumą kalbėdamas telefonu patvirtino grupuotės atstovas, sakoma, kad kovotojai per išpuolį universitete specialiai atrinko nemusulmonus, daugiausiai krikščionis, ir juos išžudė.

Likę gyvi incidento liudininkai pasakojo, kad užpuolikai ragino išeiti iš savo kambarių bendrabučiuose ir gultis ant žemės veidu žemyn, bet vėliau juos sušaudė.

Vienoje to pastato viduje padarytoje nuotraukoje, kurią matė naujienų agentūra AFP, ant žemės guli daugiau negu 50 nužudytų studentų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Modžahedai šturmavo universiteto kompleksą ir greitai pasklido gyvenamosiose patalpose, kur jie surinko visus gyventojus, – sakoma „al Shebab“ pranešime. – Kadangi ši ataka rengta tik prieš nemusulmonus, visiems musulmonams buvo leista saugiai evakuotis, o netikėliams buvo įvykdyta egzekucija.“

Pranešime taip pat kalbama apie „neįsivaizduojamus Kenijos saugumo pajėgų žiaurumus prieš musulmonus Rytų Afrikoje“ – tiek Kenijos šiaurės rytiniame regione, kur gyvena daug etninių somaliečių, tiek pietų Somalyje, kur Nairobis 2011 metais pasiuntė savo pajėgas kautis su islamistais.

REKLAMA

Užpuolikai Garisoje norėjo „atkeršyti už tūkstančių musulmonų mirtį nuo Kenijos saugumo pajėgų rankų“, sakoma pranešime.

Tačiau Kenijos vyriausybė pareiškė nesileisianti „įbauginama“.

„Al Shebab“ taip pat perspėjo visuomenę, kad jos kovotojai atakuos žmones „mokyklose, universitetuose, darbo vietose ir netgi jūsų namuose“, nes jie išrinko savo vyriausybę.

„Pasirinkimai sukelia pasekmių; jūs išsirinkote vyriausybę savo noru, todėl ruoškitės pasekmėms dėl savo veiksmų – jums teks visa našta dėl (vyriausybės) daromų kvailysčių“, – pabrėžė „al Shebab“.

REKLAMA

„Jūs ne tik toleruojate despotišką savo vyriausybės politika, nepasisakydami prieš ją, bet ir stiprinate šią politiką, ją rinkdami, – pridūrė „al Shebab“. – Todėl jūs sumokėsite už tai savo krauju“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų