REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Šiurpus išpuolis Stambulo teismo rūmuose prieš prokurorą baigėsi įkaito mirtimi (nuotr. SCANPIX)
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Vienas aukšto rango Turkijos prokuroras ir du jį įkaitu paėmę ginkluoti vyrai žuvo per saugumo pajėgų šturmą, surengtą siekiant išvaduoti tą pareigūną po šešias valandas trukusios dramos Stambule.

7

Vienas aukšto rango Turkijos prokuroras ir du jį įkaitu paėmę ginkluoti vyrai žuvo per saugumo pajėgų šturmą, surengtą siekiant išvaduoti tą pareigūną po šešias valandas trukusios dramos Stambule.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Du ultrakairiųjų pažiūrų kovotojai anksčiau antradienį paėmė Stambulo prokurorą Mehmetą Selimą Kirazą (Mechmetą Selimą Kirazą) įkaitu jo paties biure, įrėmę į jam galvą pistoletą ir grasindami jį nužudyti, jeigu nebus įvykdyti jų reikalavimai.

REKLAMA

Užpuolikų reikalavimai buvo susiję M.S.Kirazo vadovaujamu tyrimu dėl paauglio Berkino Elvano, kuris mirė pernai kovą, 269 dienas išbuvęs komoje po to, kai buvo sužeistas policijos per vieną demonstraciją prieš vyriausybę 2013 metų vasarą.

Pareigūnai iš pradžių mėgino derėtis su pagrobėjais, tvyrant itin įtemptai atmosferai didžiausiame Turkijos mieste, kurį antradienį taip pat paveikė didelis elektros tinklų gedimas.

Tačiau galiausiai buvo nuspręsta pradėti prokuroro vadavimo operaciją, kai kalbantis telefonu su pagrobėjais pasigirdo šūviai, Stambulo policijos vadas Selami Altinokas (Selamis Altinokas) sakė žurnalistams prie teismo rūmų.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak S.Altinoko, abu „teroristai“ buvo nukauti. Pašautas M.S.Kirazas buvo išvežtas į ligoninę, bet greitai mirė nuo žaizdų, sakoma per televiziją paskelbtame gydytojų pranešime.

„Kai atvykome, jis buvo pašautas į galvą ir krūtinę. Jo kvėpavimas ir širdies plakimas liovėsi“, – sakoma pranešime.

Prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas), atvykęs su vizitu į Rumuniją, sakė, kad užpuolikai įžengė į teismo rūmus, persirengę teisininkų togomis.

Pasak jo, M.S.Kirazas buvo triskart pašautas į galvą ir dukart – į kitas kūno vietas, bet daugiau detalių nepateikė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Premjeras Ahmetas Davutoglu (Achmetas Davotohlu) sakė: „Mūsų šalis šią ataką laiko ne vien išpuoliu prieš mūsų prokurorą Mehmetą Selimą Kirazą, bet ir išpuoliu prieš Turkijos teismus, Turkijos demokratiją ir visus Turkijos piliečius.“

Jis pareiškė žurnalistams Ankaroje, kad policijos operacija, nors jos atomazga buvo kruvina, „didžiąja dalimi pasiekė savo tikslą“.

Atsakomybę dėl tos įkaitų dramos prisiėmė radikali Marksistų revoliucinė liaudies išvadavimo partija-Frontas (DHKP-C), kuri per pastaruosius kelerius metus surengė ne vieną išpuolį.

REKLAMA

Ta grupuotė anksčiau paskelbė nuotraukų, kuriose matomas vienas jos kovotojas, prisidengęs veidą šaliku su raudonos ir geltonos spalvos DHKP-C simboliais, laikantis prikišęs pistoletą prie M.S.Kirazo galvos.

A.Davutoglu nurodė, kad abu užpuolikai buvo atpažinti ir kad jie buvo vyresni negu 20 metų vyrai.

DHKP-C reikalavo, kad iki galutinio termino antradienio popietę prokuroras įvardytų policijos pareigūnus, atsakingus už B.Elvano nužudymą, ir priverstų juos „tiesiogiai prisipažinti“. Pagrobėjai grasino nušauti prokurorą, jeigu jis neįvykdys jų reikalavimų.

REKLAMA

B.Elvanas buvo sužalotas ašarinių dujų kanistro, iššauto policijos per masinius protestus 2013 metų vasaros pradžioje prieš R.T.Erdogano, kuris tuomet buvo premjeras, vyriausybę.

Jaunuolis mirė būdamas 15 metų, o jo mirtis išprovokavo naujus masinius protestus visoje šalyje, kuriuos taip pat numalšino policija.

B.Elvanas tapo pasipriešinimo simboliu Turkijos ultrakairiesiems, o jo šalininkai kaltina valdžią nuslėpus jaunuolio sužalojimo ir mirties aplinkybes.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.su

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų