REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Aukšto rango JAV pareigūnas anksti trečiadienį pareiškė, kad dar nepavyko pasiekti visiško sutarimo dėl esminių sutarties, kuria siekiama užkirsti Iranui kelią susikurti branduolinį arsenalą, punktų.

 Aukšto rango JAV pareigūnas anksti trečiadienį pareiškė, kad dar nepavyko pasiekti visiško sutarimo dėl esminių sutarties, kuria siekiama užkirsti Iranui kelią susikurti branduolinį arsenalą, punktų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dėl visų klausimų dar nesusitarta“, – naujienų agentūrai AFP pareigūnas sakė apie derybas, kurios, kaip tikimasi, turėtų užbaigti krizę, pastaruosius 12 metų kėlusią nuogąstavimus dėl pavojingo eskalavimo galimybės.

REKLAMA

Savo komentarą jis išsakė po to, kai Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad derybų maratone dalyvaujančios pasaulio galybės iš principo sutarė dėl visų siekiamo susitarimo „esminių aspektų“.

„Galima su pakankamu tikrumu tarti, kad dėl visų esminių šios problemos galutinio sureguliavimo aspektų mes ministrų lygiu pasiekėme principinį susitarimą, kuris artimiausiomis valandomis, na, tikiuosi, galbūt dienos laikotarpiu, bus išdėstytas popieriuje“, - citavo S.Lavrovą naujienų agentūra „Ria Novosti“.

REKLAMA
REKLAMA

S.Lavrovas savo pastabas išsakė po visą dieną trukusių derybų, kurių galutinis terminas, kaip buvo numatyta, turėjo sueiti vidurnaktį iš antradienio į trečiadienį.

Kitos galybės atsargiau vertino įtemptas derybas, vykusias prie ežero įsikūrusiame Šveicarijos mieste.

Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas žurnalistams po derybų pareiškė puoselėjantis viltį, kad sutarties pagrindų metmenis pavyks suderinti vėliau trečiadienį.

„Pasiekėme visai nemažai, bet žmonėms reikia kiek pailsėti ir pradėti anksti ryte, – pažymėjo M.J.Zarifas. - Viliuosi, kad užbaigsime darbą trečiadienį ir, reikia tikėtis, prasidės (galutinės sutarties) redagavimo procesas.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kad ir dėl kokių politinių išsamios sutarties metmenų būtų susitarta Lozanoje jos detales dar reikėtų galutinai derinti iki birželio 30 dienos.

Vis dėlto susitarimo oponentai jau dabar sako, kad jis toli gražu nelaiduoja, jog Iranui bus visiškai užkirstas kelias pasigaminti branduolinę bombą.

Tarp nesutaikomų sutarties priešininkų ypač išsiskiria JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) oponentai respublikonai ir Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahu), kuris sekmadienį pasmerkė susitarimą kaip „pavojingą“.

REKLAMA

Antradienį vakare jis vėl pareiškė, kad susitarimas dėl Irano branduolinės programos „atvers kelią“ šiitiškai respublikai turėti branduolinį ginklą.

„Didžiausia grėsmė mūsų saugumui ir mūsų ateičiai buvo ir yra Irano pastangos apsiginkluoti branduoliniais ginklais“, – sakė jis parlamente.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų