REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pirmadienį pasitrauks iš įtemptų derybų dėl Irano branduolinės programos ir sugrįš kitą dieną, jeigu atsiras reali galimybė pasirašyti sutartį, pranešė jos atstovė.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pirmadienį pasitrauks iš įtemptų derybų dėl Irano branduolinės programos ir sugrįš kitą dieną, jeigu atsiras reali galimybė pasirašyti sutartį, pranešė jos atstovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ko gera, jeigu rytoj (antradienį) bus reali susitarimo tikimybė, jis sugrįš“, – Rusijos URM atstovės Marija Zacharova sakė žurnalistams Šveicarijos mieste Lozanoje.

REKLAMA

(papildyta 14.48) Kremlius pastebi teigiamų ženklų derybose dėl Irano branduolinės programos

Kremlius pirmadienį pranešė, kad yra „teigiamų signalų“ iš Lozanoje vykstančių pasaulio galių ir Teherano derybų dėl Irano branduolinės programos, tačiau apie galimus jų rezultatus kalbėti anksti.

„Dabar nespėliokime, ar stiklinė yra pustuštė, ar puspilnė. Iš Lozanos yra tam tikrų teigiamų signalų, dabar ten dirba ministrai, šiandien jie dar dirbs, palaukime reakcijos iš ten“, – Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas sakė žurnalistams Maskvoje.

REKLAMA
REKLAMA

Daugiau informacijos jis nepateikė.

(papildyta 14.48) Derybos su Iranu stringa dėl trijų klausimų, sako Vakarų diplomatas

Laiko spaudžiamos derybos dėl Irano branduolinės programos vis dar stringa dėl trijų svarbių klausimų, vienas Vakarų šalių diplomatas sakė pirmadienį, likus mažiau negu dviem paroms suderinti išsamios sutarties politinius metmenis.

Dabar atėjo laikas pasakyti „taip arba ne“ tai sutarčiai, pabrėžė diplomatas.

Jis pridūrė, jog vis dar ginčijamasi, kiek laiko turėtų galioti potenciali sutartis, kokiu būdu turėtų būti atšauktos Jungtinių Tautų sankcijos Iranui ir koks turėtų būti potencialaus sankcijų grąžinimo mechanizmas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Derybos dėl Irano branduolinės programos artėja prie galutinio termino

Pasaulio galybių užsienio reikalų ministrai pirmadienį spaudė Irano diplomatijos vadovą, siekdami suderinti paskutinius, bet taip pat opiausius klausimus planuojamoje sutartyje dėl Teherano branduolinės programos apkarpymo, artėjant galutiniam terminui, kuris sueis vidurnaktį iš antradienio į trečiadienį.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Philipas Hammondas (Filipas Hamongas), atvykęs į lietingą Šveicariją paskutinis iš tose derybose dalyvaujančių ministrų, sakė kad jie „tiki, jog sutartis gali būti pasiekta“.

REKLAMA

„Tačiau tai turi būti sutartis, kuri padarytų (atominę) bombą Iranui nepasiekiamą“, – pabrėžė jis.

Lenktyniaujant su laiku, JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris), Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas (Mohamadas Džavadas Zarifas), Ph.Hammondas ir Rusijos, Kinijos, Prancūzijos bei Vokietijos diplomatijos vadovai susitiko pirmąkart nuo praeitų metų lapkričio.

Jie iki antradienio pabaigos siekia susitarti dėl politinių pagrindų išsamiai sutarčiai, kuri, kaip tikimasi, užkirs kelią Iranui pasigaminti atominių ginklų ir užbaigs krizę, kuri pastaruosius 12 metų kėlė nuogąstavimus dėl pavojingo eskalavimo galimybės.

REKLAMA

Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris (Frankas Valteris Šteimejeris) sakė, kad po pusantrų metų trukusių derybų yra prieita „baigiamoji fazė“. Jam antrino ir Irano vyriausiasis derybininkas Abbasas Aragchi (Abasas Aragčis).

Bet A.Aragchi pažymėjo, kad derybos „labai sunkios“, o F.-W.Steinmeieris savo ruožtu perspėjo, kad „galutiniai metrai patys sunkiausi“.

Pagrindų susitarimas, jeigu pavyktų jį sudaryti, turėtų būti galutinai suderintas iki birželio 30 dienos. Bet susitarimo oponentai jau dabar sako, kad jis toli gražu nelaiduoja, jog Iranui bus visiškai užkirstas kelias pasigaminti branduolinę bombą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarp nesutaikomų sutarties priešininkų ypač išsiskiria JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) oponentai respublikonai ir Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahu), kuris sekmadienį pasmerkė susitarimą kaip „pavojingą“.

„Šis pavojingas susitarimas, dėl kurio deramasi Lozanoje (Šveicarija), patvirtina mūsų susirūpinimą ir net blogiau“, – sakė B.Netanyahu per savo vyriausybės posėdį, kurį transliavo visuomeninis radijas.

Pasak jo, „Irano-Lozanos-Jemeno ašis“ yra „pavojinga visai žmonijai“, o drauge su Teherano įtaka regione susitarimas branduoliniu klausimu galėtų sudaryti Iranui sąlygas „užkariauti“ Artimuosius Rytus.

REKLAMA

Izraelio vyriausybės vadovui iš dalies antrino ir JAV Atstovų Rūmų pirmininkas Johnas Boehneris (Džonas Beineris).

„Nesuprantu, kodėl turėtumėme pasirašyti susitarimą su grupe žmonių, kuri, mūsų nuomone, nėra nusiteikusi laikytis savo žodžio“, – sakė jis CNN.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų