REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
23
 Minint Šv. Patriko dieną Vilnelė nusidažė žaliai  (nuotr. Fotodiena.lt/Edvardo Blaževičiaus)

Pernai Vilniaus Turizmo informacijos centruose apsilankė daugiau nei milijonas užsieniečių – tai daugiau nei 80 procentų visų į Vilniaus apgyvendinimo įstaigas atvykusių svečių. Apie 17 procentų sostinės turistų buvo lietuviai. Lyginant su 2013 metais, lankytojų skaičius padidėjo beveik 5 procentais. Tačiau nors miesto svečių skaičius kasmet auga, Vilniaus gidai skundžiasi, kad dėl viešųjų tualetų trūkumo priversti prašyti kavinių įsileisti turistus atlikti gamtinių reikalų, o kartais vesti juos tiesiog prie Vilnelės.

23

Pernai Vilniaus Turizmo informacijos centruose apsilankė daugiau nei milijonas užsieniečių – tai daugiau nei 80 procentų visų į Vilniaus apgyvendinimo įstaigas atvykusių svečių. Apie 17 procentų sostinės turistų buvo lietuviai. Lyginant su 2013 metais, lankytojų skaičius padidėjo beveik 5 procentais. Tačiau nors miesto svečių skaičius kasmet auga, Vilniaus gidai skundžiasi, kad dėl viešųjų tualetų trūkumo priversti prašyti kavinių įsileisti turistus atlikti gamtinių reikalų, o kartais vesti juos tiesiog prie Vilnelės.

REKLAMA

Lietuvos gidų gildijos vadovė Jovita Česnulevičienė tikina, kad viešųjų tualetų trūkumas – sena ir itin opi problema. O gidai priversti ne tik vesti ekskursijas, bet ir dirbti socialiniais darbuotojais.

„Visame senamiestyje nėra kur, atsiprašant, nueiti gamtos reikalų. Paskui kenčia Prezidentūros siena, aišku, aš čia juokauju, tačiau dėl tualetų turime rimtą problemą. Gidai priversti ne tik dirbti gidais, bet ir būti socialiniais darbuotojais, kurie turi pasirūpinti nuo to, kur nusipirkti vandens buteliuką iki sutarimo su kavinėmis, kad įsileistų mūsų turistų grupes į savo tualetus“, – pasakoja gidų gildijos vadovė.

REKLAMA
REKLAMA

Labiausiai kenčia turistų grupės

Vilniaus Turizmo centro vadovė Jolanta Beniulienė sako, kad viešųjų tualetų trūkumas didesnė problema turistų grupėms ir gidams nei pavieniams Vilniaus svečiams.

REKLAMA

„Geriausiai problemą gali identifikuoti patys gidai, nes jie tiesiogiai dirba su turistų grupėmis. Problema atsiranda ne pavieniams turistams, nes vienas žmogus suras vietą, kur apsilankyti. O kai jau yra grupė, didesnis žmonių skaičius – tada atsiranda problema. Aišku, lyginant kokia aštri problema buvo prieš penkerius metus, dabar mes jau turime vieną kitą tualetą, kurie yra tvarkingi, pavyzdžiui, prie Katedros aikštės. Tačiau galėtų būti daugiau tualetų, kurie skirti ne vienam žmogui, o didesnei žmonių grupei, – čia klausimas net neginčijamas. Taip pat daugelį metų opi problema buvo tualetai prie Trijų kryžių kalno, jie labai apleisti ir tikrai nekokie. Šiai dienai, panašu, kad ta problema vis dar išlikusi. Sakyčiau, kad situacija Vilniuje nėra tragiška, tačiau nėra ir pakankamai gera", – viešųjų tualetų situaciją Vilniuje komentuoja Vilniaus Turizmo cento vadovė.

REKLAMA
REKLAMA

Ir nors tiek vietinis, tiek atvykstamasis turizmas auga, tačiau, pasak gidų gildijos vadovės J. Česnulevičienės, Vilniaus savivaldybė nesurūpina miesto svečių poreikiais. „Tavo pūslė – tavo problemos, ką nori, tą daryk, – sako J. Česnulevičienė. Pavyzdžiui, visiškai nėra kur dėtis pradėjus vesti ekskursiją nuo Aušros vartų. Ji trunka beveik apie 1,5 val. Gidai prašosi įleidžiami į kavines pakeliui Didžiąja ir Pilies gatvėmis, kol ateiname į katedros aikštę”.  

Gidams trūksta informacijos

Vilniaus miesto savivaldybė 2014 metais pasirašė sutartį su „Lietuvos spaudos“ kioskus valdančia bendrove „Reitan Convienience Lithuania“, pagal kurią bendrovė įrengė ir perdavė valdyti miestui du modernius, neįgaliųjų poreikiams pritaikytus viešuosius tualetus. Tualetai buvo įrengti 2014 metų rugpjūtį šalia bendrovės projektuojamų prekybos paviljonų „Narvesen“ T. Vrublevskio ir Tilto gatvių sankryžoje prie Katedros ir Geležinkelio g. prie skvero priešais Geležinkelio stotį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat buvo įrengti nauji viešieji tualetai viešojo transporto stotelių laukimo paviljonuose: Kalvarijų g., ,,Žaliojo tilto“ stotelėje, Maironio g. ,,Dailės akademijos“ stotelėje, Kalvarijų g. ,,Kunigo Broniaus Laurinavičiaus“ stotelėje, Vokiečių g. šalia Rotušės aikštės.

Tačiau gidų gildijos vadovė J. Česnulevičienė paklausta apie šiuos tualetus sako apie juos negirdėjusi.

,,Atvirai pasakysiu, pirmą kartą girdžiu apie tualetus ,,Narvesen“ kioskuose ir kad galima jais naudotis. Taip pat neteko matyti, kad kas nors naudotųsi tualetais sustojimuose. Matyt mūsų maršrutas jų nesiekia. Todėl sunku pasakyti, kiek jie yra patikimi. Verkiant reikia normalių ar laikinų tualetų prie Petro ir Povilo bažnyčios. Dabartiniai ,,tarybiniai“ yra atgyvenę ir juos pasiekti, reikia kirsti judrią Olandų gatvę. Todėl siunčiu į šalia esančią kavinę, bet nemanau, kad jie dėl to laimingi“, – pripažįsta J. Česnulevičienė.

REKLAMA

Kiek vėliau, pakalbėjusi su gidais, gidų gildijos vadovė sako sužinojusi, kad ,,visiškai neaišku, ar veikia tualetas prie šv. Onos bažnyčios. Gidės net nebandė ten eiti su turistais. Tiesiog prie pat Vilnelės. Visur esantys tualetai yra tiesiog ,,užslėpti“. Nežinant konkrečiai, labai sunku rasti. Reikia bendros informacijos apie tualetus Vilniuje.“

Tualetams nėra pinigų

Be to, Lietuvos gidų gildijos vadovė J. Česnulevičienė teigia, kad tualetai turėjo būti įrengti šalia Rotušės, tačiau savivaldybės pažadai prieš naują sezoną taip ir liko pažadais.

„Stovint veidu į Rotušę, kairėje pusėje, nuo Šv. Kazimiero bažnyčios, toje pusėje pravedė komunikacijas, kurių gali prireikti, tačiau nieko ten taip ir nepastatė. Tačiau čia jau yra grynai savivaldos reikalas, Zuokas paliko, nesutvarkė iki galo ir dabar vėl nauji tie dalykai (...). Pernai jie įsipareigojo (įrengti tualetus – red.past.) Rotušės aikštėje, Bernardinų soduose ir Vingio parke ir daugelyje kitų vietų. Nors mes kėlėm problemą ir didžiausias rūpestis yra būtent dėl senamiesčio, čia sutvarkyti, kad atsirastų daugiau tualetų. Jie žadėjo Lietuvos gidų gildijai, įsipareigojot raštu, kad tai bus daroma, o dabar prasideda naujas sezonas", – pasakjo J. Česnulevičienė.

REKLAMA

Susisiekus su Vilniaus savivaldybe paaiškėjo, kad viešųjų tualetų įrengimui nėra pinigų.

,,Vilniaus miesto savivaldybė neturi lėšų papildomų viešųjų tualetų įrengimui. Todėl šį klausimą buvo nuspręsta spręsti bendradarbiaujant su privačiu sektoriumi – dar praėjusiais metais buvo įrengti du modernūs, neįgaliųjų poreikiams pritaikyti viešieji tualetai: Geležinkelio g. greta Vilniaus autobusų stoties ir T. Vrublevskio ir Tilto g. sankryžoje. Į juos įmonė „Narvesen“ investavo per 400 tūkst. Lt. Šiuo metu jau yra keli nauji viešieji tualetai viešojo transporto stotelių laukimo paviljonuose: Kalvarijų g., ,,Žaliojo tilto“ stotelėje, Maironio g. ,,Dailės akademijos“ stotelėje, Kalvarijų g. ,,Kunigo Broniaus Laurinavičiaus“ stotelėje, Vokiečių g. šalia Rotušės aikštės. Dar dešimt viešųjų tualetų Vilniuje veikia Lukiškių ir Kudirkos aikštėse, Bazilijonų, B. Radvilaitės, Vokiečių, Maironio, Olandų, Pamėnkalnio, Kauno gatvėse, Konstitucijos prospekte. Vasaros sezono metu, kur vyksta didesni renginiai, esant poreikiui ir galimybėms įrengiami biotualetai. Šiuo metu biotualetai įrengti prie Baltojo tilto, prie Vingio parko pėsčiųjų tilto prie Birutės gatvės, prie Rasų kapinių, Verkių seniūnijoje esančiame Balsių mitologiniame parke", – situaciją komentuoja Vilniaus savivaldybės Viešųjų ryšių skyriaus vyr. specialistė Inga Simanonytė.

Beje, balsas.lt žiniomis praeitą savaitę neveikė nei „Narvesen“ tualetas prie Katedros, nei tualetas stotelės laukimo paviljone šalia Rotušės aikštės.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų