REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Verdam košę makalošę

paprastas, bet skanus ir maistingas patiekalas

 Košės – skanus, maistingas ir, svarbiausia, sotus patiekalas, kurį labiausiai tinka valgyti per pusryčius ar vakarienę. Košė, pavyzdžiui, bulvių, grikių, gali būti ir kaip atskiras patiekalas, ir kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patiekalų. Jas galima gaminti ir valgyti saldžias, galima užsikrėsti ir padažo iš mėsos, grybų ar svogūnų.

 Košės – skanus, maistingas ir, svarbiausia, sotus patiekalas, kurį labiausiai tinka valgyti per pusryčius ar vakarienę. Košė, pavyzdžiui, bulvių, grikių, gali būti ir kaip atskiras patiekalas, ir kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patiekalų. Jas galima gaminti ir valgyti saldžias, galima užsikrėsti ir padažo iš mėsos, grybų ar svogūnų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Manų košė su moliūgais

400 ml pieno, 100 g moliūgo, 100 g manų kruopų, 1 valgomasis šaukštas cukraus, žiupsnis druskos, šiek tiek sviesto.

REKLAMA

Moliūgo minkštimą supjaustykite gabaliukais ir sudėkite į verdantį vandenį. Virkite 10–15 min. Išgriebkite kubelius ir sutrinkite. Užvirkite pieną ir į jį sijodami suberkite kruopas. Virkite nuolat maišydami (ant mažos ugnies) ir sudėkite moliūgų masę (viską virkite apie 5–7 min.). Įberkite druskos ir pasaldinkite cukrumi. Patiekite su sviesto gabaliuku.

Žirnių košė su spirgais

500 g žirnių (geriau neskaldytų), 150 g lašinių (galima rūkytų), 1 didelis svogūnas, druska.

Žirnius pamerkite, kad pabrinktų, po to išvirkite su druska. Lašinius supjaustykite ir tirpdykite keptuvėje. Svogūną susmulkinkite ir pakepkite su lašiniais. Košę pagardinkite padažu.

REKLAMA
REKLAMA

Puri ryžių košė

0,5 stiklinės ryžių, 0,5 kg moliūgo, 0,5 l pieno, šiek tiek sviesto, 50 g druskos, truputį kario, 2 valgomieji šaukštai razinų, 1 arbatinis šaukštelis cukraus.

Moliūgą nulupkite ir sutarkuokite. Pridėkite ryžių, supilkite pieną, suberkite razinas, kario miltelius ir viską išmaišykite. Viską sudėkite į garų puodą (į puodą įpilkite nedidelį kiekį vandens) ir virkite 15–20 min., kol košė taps puri. Patiekite su cukrumi ir sviestu.

Ropių piurė

2 vidutinio dydžio ropės, 2 morkos, 1 pastarnokas, 1 bulvė, 1 karpis, 3 valgomieji šaukštai druskos, juodieji pipirai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vidutinio dydžio puode sumaišykite visas daržoves, įberkite gerą žiupsnį druskos ir įpilkite vandens (2 cm). Užvirkite, sumažinkite ugnį, dėkite žuvį ir virkite 30–40 min. Išvirus leiskite nugaruoti, dėkite sviesto, druskos ir sugrūskite košę. Galite pagardinti mėgstamais žalumynais.

Košės desertas

1 l pieno, 1 l vyšnių kompoto, 200 g sviesto, 2 valgomieji šaukštai cukraus, 1 valgomasis šaukštas kvietinių miltų, 3 stiklinės manų kruopų, šiek tiek druskos.

Užvirinkite pieną. Ugnį sumažinkite ir suberkite manų kruopas. Supilkite vyšnių kompotą, cukrų ir išmaišykite. Ištirpinkite sviestą keptuvėje, suberkite miltus, įdėkite žiupsnelį druskos ir išmaišykite. Pakepinkite 1–2 min. ir lėtai supilkite į puodą. Virkite nuolat maišydami apie 20 min. Po to uždenkite ir palikite pastovėti 5 min.

REKLAMA

Lęšių ir ryžių košė

4 skiltelės česnako, 5 morkos, 1 svogūnas, 1 stiklinė lęšių, 1 stiklinė ryžių, šiek tiek druskos, juodieji pipirai.

Užvirinkite vandenį, įberkite druskos, įpilkite aliejaus, supilkite lęšius su ryžiais. Išvirę galite palikti išbrinkti. Smulkiai supjaustykite svogūną, stambiai sutarkuokite morkas ir pakepkite aliejuje. Kai aliejaus lieka vos vos, dar paskrudinkite morkas ir svogūną. Suberkite supjaustytus česnakus, pipirus. Ant morkų supilkite kruopas ir kartu ant ugnies patroškinkite.

Perlinių kruopų košė su tunais

150 g tunų aliejuje, 300 g perlinių kruopų, 1 nedidelė cukinija, 2 morkos, 1 svogūnas, aliejus, druska, juodieji pipirai.

REKLAMA

Perlines kruopas iš vakaro pamerkite šaltame vandenyje. Po to užpilkite švariu vandeniu, kad apsemtų, ir virkite apie 1 val. Perplaukite šaltu vandeniu ir palikite nuvarvėti. Supjaustykite cukiniją, morkas ir svogūną, pakepinkite aliejuje, kol suminkštės, įdėkite druskos, pipirų. Kruopas sumaišykite su daržovėmis ir tunais.

Avižinių dribsnių apkepas

3 stiklinės avižinių dribsnių, 2 kiaušiniai, aliejus, 1 stiklinė pieno, klevų sirupas, 2 obuoliai, 0,3 stiklinės linų sėmenų, 2 arbatiniai šaukšteliai cinamono, 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sumaišykite dribsnius su aliejumi ir kiaušiniais. Sudėkite likusius komponentus ir dar kartą sumaišykite. Viską sudėkite į kepimo skardą ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 °C. Kepkite 30–35 min. Jei kepimo skarda didelė ir apkepas plonas, pakaks kepti ir 25 min.

Grikių desertas

2 stiklinės grikių, 1 stiklinė smulkiai tarkuotų morkų, 1,3 stiklinės sojų pieno, klevų sirupas, 1 valgomasis šaukštas vanilės ekstrakto, 2 valgomieji šaukštai cinamono, 1 arbatinis šaukštelis malto imbiero, 1 arbatinis šaukštelis muskatų, 1 sauja graikinių riešutų, kokosų drožlės.

Grikius užpilkite 4–5 stiklinėmis vandens ir bent valandai palikite išbrinkti. Elektriniu maišytuvu suplakite visus kitus produktus, išskyrus morkas. Prieš patiekdami sumaišykite grikius, morkas ir pieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų