REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atsižvelgiant į būtinybę suformuoti gausesnį ir geriau parengtą Lietuvos kariuomenės rezervą bei įtemptą geopolitinę padėtį, Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija šiandien palaikys įstatymo pataisas, laikinai įvedančias privalomąją pradinę karo tarnybą šalyje.

REKLAMA
REKLAMA

 

Tačiau Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis sako, kad pataisoms liberalai iš esmės pritars tik esant trims sąlygoms – aiškiai įtvirtinant principą, kad kuo daugiau karių bus kviečiama savanoriškumo pagrindu, toliau stiprinant finansines ir motyvacines paskatas prisijungti prie profesionalios kariuomenės, ir nevykdant aklos bei trumparegiškos loterijos dėl privaloma tvarka šaukiamų karių. Liberalai taip pat ragina kariuomenės vadovybę suteikti kuo platesnes galimybes prie krašto apsaugos realiai prisidėti tokioms savanoriškoms organizacijoms, kaip Lietuvos šaulių sąjunga.

REKLAMA

 

„Liberalai ir toliau laikosi pozicijos, kad šalį geriausiai apgins profesionalai ir savo noru prie kariuomenės prisijungę žmonės. Tačiau susiklosčius dabartinei padėčiai už Lietuvos sienų ir atsižvelgiant į tai, kad dalis kariuomenės batalionų suformuoti mažiau nei penktadaliu, reikia kompromisinių sprendimų. Vis dėlto net ir priimant laikinus sprendimus turime nepamestigalvos ir vadovautis sveiku protu – savanorišką ir profesionalią tarnybą reikia dar aktyviau skatinti. Tai privalo būti tvirtas pamatas, ant kurio statysime savo gynybos pajėgumus“, – sako E. Masiulis.

REKLAMA
REKLAMA

 

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija tinkamu pavyzdžiu laiko Lenkiją, kur ilgalaikėje perspektyvoje buvo užtikrintas deramas finansinis ir kitoks paskatų mechanizmas kariams profesionalams bei savanoriams. Dėl to dabar net apie 20 tūkst. jaunuolių kaimyninėje šalyje laukia savo eilės prisijungti prie kariuomenės.

 

„Didinant finansavimą karinei ginkluotei įsigyti, būtina užtikrinti ir padorų, didesnį nei šiuo metu esamą atlygį tarnaujantiems kariuomenėje“, – sako E. Masiulis.

 

Liberalo teigimu, įvedant laikinus pakeitimus dėl privalomos tarnybos pirmiausia būtina užtikrinti protingą ir skairdrią atrankos sistemą, kad dirbantys ar ką tik universitetus baigę jauni žmonės nebūtų kviečiami vietoj tų, kurie baigė vidurinę mokyklą ir dar nepasirinko savo gyvenimo kelio.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų