REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienas buvęs Antrojo pasaulinio karo japonų jūrininkas ketvirtadienį pareiškė atpažinęs savo nuskandinto savo šarvuotlaivio, kuris buvo vienas didžiausių to tipo laivų, nuolaužas, kurias praeitą savaitę netoli Filipinų krantų rado komanda, vadovaujama vieno iš IT milžinės „Microsoft“ įkūrėjų Paulo Alleno.

REKLAMA
REKLAMA

Shizuhiko Haraguchi tarnavo artilerijos karininku šarvuotlaivyje „Musashi“, kai jis buvo įrengiamas Japonijoje prieš išplaukdamas į Ramųjį vandenyną 1943 metais.

REKLAMA

Buvęs jūreivis sakė atpažinęs P. Alleno komandos po vandeniu padarytose nuotraukose matomą didelį pabūklų bokštą ir laivo lėktuvų katapultą.

„Atpažinau pagrindinį bokštą, prie kurio buvau priskirtas“, – 93 metų Sh. Haraguchi sakė duodamas interviu telefonu iš savo namų Nagasakio uostamiestyje, kuriame „Musashi“ buvo pastatytas, įrengtas ir išbandytas.

„Pajutau didelę nostalgiją, kai tai pamačiau“, – pridūrė jis.

„Musashi“ pagrindinę artilerijos sistemą sudarė trijuose bokštuose įrengti devyni 46 cm (18 colių) kalibro pabūklai, iš kurių kiekvienas buvo 20 m ilgio, sakė buvęs įgulos narys.

REKLAMA
REKLAMA

Sh. Haraguchi nurodė, kad kitos detalės, atskleistos P. Alleno, įtikino jį, kad surastas nuskendęs karo laivas tikrai yra „Musashi“. Pasak jo, laivo pirmagalyje nufotografuotas apskritas pagrindas, prie kurio kadaise buvo pritvirtinta imperatoriškoji emblema – chrizantemos žiedas, yra būdingas tik didžiausiems Japonijos imperatoriškųjų jūrų pajėgų laivams.

P. Allenas nurodė, kad jo komanda surado nuskendusį šarvuotlaivį 1 km gylyje Sibujano jūroje, naudodama autonominį povandeninį aparatą. Šis atradimas buvo padarytas po ilgiau negu aštuonerius metus trukusių tyrimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak P. Alleno, „Musashi“ buvo „inžinerijos stebuklas“. Milijardierius džiaugėsi, kad jam teko garbė surasti vieną iš svarbiausių laivų karinių jūrų pajėgų istorijoje.

„Musashi“ buvo vienas iš trijų „Yamato“ klasės laivų, pastatytų Japonijos per karą. šis 263 metrų ilgio laivas, kartu su savo broliu dvyniu „Yamato“, buvo didžiausias kada nors pastatytas šarvuotlaivis. Trečiasis šios klasės laivas „Shinano“ statant buvo pertvarkytas į lėktuvnešį.

„Musashi“, kuris buvo priimtas į karinį jūrų laivyną 1942 metais, buvo nuskandintas 1944-ųjų spalį Sibujano jūroje per Leitės įlankos mūšį, o maždaug pusė iš 2,4 tūkst. jo įgulos narių žuvo. Tik keli šimtai tų jūreivių galiausiai grįžo namo gyvi.

REKLAMA

Per lemtingąjį mūšį į šarvuotlaivį pataikė daug torpedų ir bombų, numestų iš Sąjungininkų lėktuvnešių pakilusių lėktuvų.

Šis jūrų mūšis, kuris buvo didžiausias per Antrąjį pasaulinį karą, pakirto Imperatoriškųjų karinių jūrų pajėgų galią, atkirto Japoniją nuo naftos išteklių ir sudarė sąlygas JAV pajėgų invazijai į japonų okupuotus Filipinus.

„Musashi“ suradimas buvo išties miela staigmena, – sakė Sh. Haraguchi. – Atrodo, jog minint 70-ąsias (laivo žūties) metines mums su juo nuskendusių įgulos narių dvasios tarsi sakytų prisiminti juos.“

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų