REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip keisti įpročius?

Troškimai iškyla taip pamažu, kad mes net nesuvokiame

Žinių radijas

 

Charleso Duhiggo populiariosios psichologijos kategorijai priskirtinas kūrinys „Įpročio galia. Kodėl mes taip elgiamės ir kaip tai pakeisti“, kurį išleido leidykla „Baltos lankos“, yra knyga, kurioje aiškinama, kaip kasdieniai įpročiai apibrėžia mūsų gyvenimą kur kas daugiau, nei kartais galėtume manyti. Knygoje autorius tai nagrinėja remdamasis tiek naujausiais moksliniais tyrimais, tiek pateikiamais populiariai papasakotais pavyzdžiais.

 

Taip šios knygos prologe rašo autorius Charlesas Duhiggas. Charlesas Duhiggas yra žymus žurnalistas, dirbantis „New York Times“, jo žurnalistiniai nuopelnai įvertinti ir Pulitzerio premija.

 

Knyga „Įpročio galia“ visame pasaulyje buvo parduota milijono egzempliorio tiražu, „New York Times“ bestselerių sąraše ji išbuvo daugiau kaip 90 savaičių. Jeilio universitete jis studijavo istoriją, taip pat mokėsi Harvardo verslo mokykloje, „New York Times“ jis dirba nuo 2006 metų. Tarp žymesnių jo žurnalistinių tyrimų yra straipsnių ciklas „The iEconomy“ apie „Apple“ kompaniją. Pulitzerio premiją jis gavo 2013 metais.

REKLAMA
REKLAMA

 

 

Įpročiai nėra likimas, šioje knygoje teigia autorius. Jų galime nepaisyti, juos galima keisti ar vietoje jų įdiegti kitus. Pamatinė tiesa, rašo autorius, kai pasireiškia įprotis, smegenys nustoja dalyvauti priimant sprendimą. Jos liaujasi taip sunkiai dirbusios ar susitelkia į kitas užduotis. Tad jei sąmoningai nekovosit su įpročiu, jei nesiimsite naujo įprasto veiksmo, toks elgesio modelis rutuliosis automatiškai. Tačiau vien supratimas, kaip įpročiai veikia, vien įpročio ciklo struktūros supratimas leidžia lengviau juos valdyti. Tik išsklaidę įprotį į sudedamąsias dalis galite krapštytis su jo krumpliaračiais.

REKLAMA

 

Įpročiai tokie galingi, anot autoriaus, todėl, kad jie sukuria neurologinius troškimus, geidimus. Didumą laiko šie troškimai iškyla taip pamažu, kad mes net nesuvokiame, jog jie egzistuoja, tad dažniausiai neįvertiname jų įtakos. Bet kadangi susiejame signalus su tam tikru atlygiu, mūsų smegenyse kyla pasąmoningi troškimai, kurie įsuka įpročio ciklą.

 

Kaip sako neurologijos profesorius Wolframas Shulzas, mūsų smegenyse nėra įdiegta nieko, kas verstų mus, išvydusius spurgų dėžutę, geisti cukraus malonumo. Bet vos tik mūsų smegenys suvokia, kad spurgų dėžutėje yra labai gardaus cukraus ir kitų karbohidratų, jos pradeda stipriai to cukraus tikėtis. Mūsų smegenys pastūmės mus prie tos dėžutės. Ir jei mes nesuvalgysime spurgos, jausimės labai nusivylę“.

REKLAMA
REKLAMA

 

Galbūt kai kurie mūsų įpročiai nekelia mums jokios žalos, ir jų net nereikia keisti. Tačiau galbūt kai ką norėtume pakeisti, tačiau pristingame valios ar dar kažko. Kokia išeitis? Autorius siūlo čia auksinę įpročio keitimo taisyklę. Blogų įpročių tiesiog neįmanoma panaikinti. Norėdamas pakeisti įprotį, veikiau turi išsaugoti seną signalą ir seną atlygį, bet įdiegti naują įprastą veiksmą. Štai ta taisyklė: jeigu pasinaudoji tuo pačiu signalu ir suteiki tą patį atlygį, gali pakeisti veiksmą ir kartu įprotį. Kone kiekvieną įprotį galima pakeisti, jei signalas ir atlygis lieka tie patys. Tai taisyklė, padarisui didžiulę įtaką alkoholizmui, destruktyviam elgesiui, įvairiems sutrikimams gydyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Žinoma, viskas nėra taip paprasta, kaip gali atrodyti. Žmonės ir jų įpročiai yra be galo skirtingi, ir elgesio modelių aptikimas ir keitimas mūsų gyvenime irgi yra skirtingas, be to, kiekvieno žmogaus įpročiai yra skatinami skirtingų troškimų.

 

Taigi, ši knyga nepateikia vienintelio recepto. Tačiau ja perteikiamas įpročių veikimo mechanizmas ir gairės, padedančios eksperimentuoti juos keičiant. Vienus įpročius lengva suprasti ir pakeisti. Kiti yra sudėtingi ir sunkiau pasiduodantys, juos reikia nagrinėti nuodugniau Dar kitų įpročių keitimas – ilgas procesas, kuris iš esmės niekada nesibaigia.

 

Tačiau tai nereiškia, kad pokytis negali įvykti. Kiekviename knygos skyriuje paaiškinamas koks nors įpročių veikimo aspektas: kodėl jie egzistuoja ir kaip veikia. Žmonės gali pasirinkti taktikas remdamiesi konkrečiais patarimais, pavyzdžiais, pateikiamomis schemomis.

 

Keisti galime ne tik savo, bet ir įmonių, bendruomenių gyvenimą. Apie tai ir kalba Charlesas Duhiggas knygoje „Įpročių galia“, kuri gali tapti maža didelių pokyčių pradžia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų