REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka trečiadienį paskelbė, kad vyriausybės pajėgos atlieka „planuotą ir organizuotą“ atsitraukimą iš strategiškai svarbaus Debalcevės miesto, kuris jau kelias savaites buvo apsiaustas Rusijos remiamų separatistų.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka trečiadienį paskelbė, kad vyriausybės pajėgos atlieka „planuotą ir organizuotą“ atsitraukimą iš strategiškai svarbaus Debalcevės miesto, kuris jau kelias savaites buvo apsiaustas Rusijos remiamų separatistų.

REKLAMA

Kalbėdamas snieguotame aerodrome šalia Kijevo, prieš išskrisdamas į kovos veiksmų zoną, P. Porošenka gyrė Ukrainos pajėgas, įvykdžiusias savo pareigą ginant Debalcevę, sakydamas, kad kariai pademonstravo pasauliui „banditų ir separatistų, kuriuos remia Rusija, tikrąjį veidą“.

Pasak prezidento, apie 80 proc. karių buvo išvesti iš Debalcevės su savo ginkluote, o vėliau iš miesto turėtų išvykti dar dvi kolonos.

(Papildyta 16.15) Netoli Debalcevės į lavoninę atvežta 13 nukautų karių

Mažiausiai 13 Ukrainos karių palaikai trečiadienį atvežti į Artemivsko miesto lavoninę netoli Debalcevės mūšio zonos, kai vyriausybės pajėgos pasitraukė iš šio strategiškai svarbaus transporto mazgo. Tai tvirtino lavoninės pareigūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Morgo direktorius Ruslanas Fedoniukas naujienų agentūrai AFP sakė, kad atvežti 13 ukrainiečių karių kūnai. AFP reporteris matė juos juoduose lavonmaišiuose ir laikinuose karstuose prie lavoninės vyriausybės kontroliuojamame Artemivske.

REKLAMA

Ukrainos kariuomenė traukiasi iš Debalcevės

Ukrainos vyriausybės pajėgos traukiasi iš prorusiškų separatistų šturmuojamo strategiškai svarbaus Debalcevės miesto šalies rytuose. Tai trečiadienį pranešė Ukrainos parlamento narys, vadovaujantis vienam savanorių batalionui.

„Pajėgų atitraukimas iš Debalcevės vykdomas planuotai ir organizuotai“, – Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“ citavo įstatymų leidėją Semioną Semenčenką, bataliono „Donbas“ vadą.

S. Semenčenka paneigė pranešimus, kad Ukrainos vyriausybės pajėgos tebekontroliuoja Debalcevės prieigose esančią Lohvynovės gyvenvietę ir per ją einantį strategiškai svarbų plentą, jungiantį Debalcevę su Artemivsko miestu.

REKLAMA
REKLAMA

„Visos pasakos apie Lohvynovės kontrolę lieka pasakomis – moliūgas nevirto karieta. Trasos Debalcevė–Artemivskas mes nekontroliuojame būtent dėl Lohvynovės“, – sakė jis.

Pasak S. Semenčenkos, kitus kelius kontroliuoja Kijevo vyriausybės pajėgos.

„Kitus kelius tvirtai gina Nacionalinė gvardija, „Donbas“ ir Ukrainos ginkluotųjų pajėgų daliniai“, – sakoma jo pranešime, paskelbtame socialiniame tinkle „Facebook“.

Bataliono vadas pridūrė, kad „priešas mėgina atkirsti tuos kelius ir sutrukdyti dalinių atsitraukimui“, kuris vykdomas dengiant Kijevo pajėgų artilerijai.

„Pradėjo dirbti mūsų artilerija, kuri neleidžia priešui susitelkti į smogiamąsias grupes, slopina jo ugnies taškus“, – aiškino jis ir pridūrė, kad pajėgų atitraukimą dengia „haubica, (salvinės raketų ugnies sistemos) „Grad“ ir „Uragan“, minosvaidžiai, tankai“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau prorusiški separatistai paskelbė, kad šimtai Kijevo vyriausybės pajėgų karių pasidavė Debalcevėje.

„Debalcevėje (vyriausybės) pajėgos masiškai sudeda ginklus. (Pasidavusieji) skaičiuojami šimtais“, – separatistų naujienų agentūra DAN citavo Donecko sukilėlių atstovą Maksimą Leščenką.

Debalcevėje, anot separatistų, užspeisti apie 3 tūkst. Ukrainos karių

Maždaug 3 tūkst. Ukrainos vyriausybės pajėgų karių yra užspeisti rytiniame Debalcevės mieste, o sukilėliai nuolat plečia savo kontroliuojamą teritoriją. Tai trečiadienį pareiškė prorusiškų separatistų pajėgų atstovas Eduardas Basurinas.

„Ten yra įvairūs Ukrainos armijos daliniai, – sakė E. Basurinas Rusijos televizijai „Rossija 1“. – Padėtis Debalcevėje nuolat kinta, o Ukrainos armijos daliniai supranta, kad nėra prasmės žūti, todėl gyvenamųjų teritorijų, kontroliuojamų DLR (separatistų paskelbtos Donecko liaudies respublikos, – red. past.) pajėgų, skaičius didėja.“

REKLAMA

Jis taip pat tvirtino, kad separatistai vienašališkai pradėjo sunkiosios ginkluotės atitraukimą kai kuriuose fronto ruožuose.

„Ten dislokuoti daliniai bus atitraukti, o kolonos grįš į savo bazes, – nurodė E. Basurinas. – Tai daroma siekiant įgyvendinti Minsko susitarimus.“ 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų