REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Giedrė Baltrušytė, LRT Televizija, LRT.lt

Vasario 16-ąją, Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, įstaigoms, įmonėms ir gyventojams privaloma ant pastatų iškelti trispalves. Daugelis žino, kad neiškėlusiems vėliavų gresia administracinė atsakomybė, tačiau pasirodo, kad nuobauda gali būti skirta ir jei iškeltoji vėliava yra netvarkinga.

Vėliava nuo seniausių laikų yra valstybingumo simbolis – ją kariai mūšio lauke saugojo it savo akį. Kritusi ar atimta vėliava simbolizavo pralaimėjimą, o vėliavnešys ir jo pulko draugai už tai dažnai sumokėdavo gyvybe. Romėnai už pamestą ar kitaip prarastą pulko vėliavą skirdavo decimacijos bausmę: pulkas būdavo išrikiuojamas ir kas dešimtam kariui viešai nukirsdavo galvą.

Šios istorijos dvelkia praeitimi. O šiandieniniai pavyzdžiai verčia suabejoti, ar tik trispalvės nemylėjome smarkiau, kol ji dar buvo draudžiama: neretas atvejis, kai prie įstaigų plevėsuoja purvinos, nuo laiko ir dulkių patamsėjusios, savo spalvą pakeitusios valstybinės vėliavos. Už tokių vėliavų kėlimą gresia atsakomybė.

REKLAMA
REKLAMA

Policija per praėjusius metus užfiksavo 360 valstybinės vėliavos įstatymo pažeidimo atvejų. Didžioji dalis nusižengimų – vėliavos neiškėlimas, o penki – jos išniekinimas. Už pastarąjį gresia net baudžiamoji atsakomybė – bauda, areštas ar laisvės atėmimas iki dvejų metų. Už vėliavos neiškėlimą gyventojams skiriama bauda nuo 2-iejų iki 8-ių eurų. Savivaldybių atstovams ir asmenims, kurie atsakingi už vėliavų iškėlimą prie daugiabučių, baudos svyruoja nuo 8-ių iki 17-os eurų. O jei žmogus jau buvo baustas už tą patį nusižengimą, bauda dvigubėja. Norintiems suskubti įsigyti naują valstybinę vėliavą iki vasario 16-osios, derėtų nedelsti iki paskutinės minutės, nes valstybinių švenčių išvakarėse vėliavų paklausa padidėja penkiagubai.

REKLAMA

Jei nutarsite nusidėvėjusią ar sudriskusią valstybės vėliavą švystelėti į šiukšliadėžę, galite sulaukti nemalonumų – nors labai griežtų reikalavimų šiuo klausimu nėra, privalote įsitikinti, kad vėliava utilizuojama pagarbiai.

Vėliavą prie valstybės ir savivaldybės įstaigų, institucijų, įmonių ir organizacijų pastatų bei gyvenamųjų namų privalu kelti Lietuvos valstybės atkūrimo dieną – vasario 16-ąją, Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną – kovo 11-ąją ir liepos 6-ąją, kai minime Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo arba valstybės dieną. Heraldikos specialistai sako, kad tik visus reikalavimus atitinkanti ir deramai iškelta vėliava parodo pagarbą tam, ką ji simbolizuoja: valstybingumui, valstybės praeičiai, kovoms už nepriklausomybę, ir viltis tų, kurie jos taip ir nesulaukė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų