REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikata iš kokoso riešuto

Parengė Sandra Miškinienė

Kodėl šį produktą vadina gyvybės eliksyru ir tvirtina, kad jį vartojant galima atsikratyti antsvorio. Kokosų vanduo mūsų kraštuose vis dar egzotiškas gėrimas, tačiau jo populiarumas didėja. Kas tai – tuščia mada? Vargiai.

REKLAMA
REKLAMA

Jaunų kokosų vanduo nuo senų laikų vadintas grožio, jaunystės ir sveikatos eliksyru. Tačiau anksčiau jis būdavo prieinamas tik atogrąžų gyventojams ir dar nebent keliautojams. Kol šiuolaikinės pakavimo technologijos, užtikrinančios ilgalaikį produktų šviežumą, pagaliau suteikė galimybę praktiškai kiekvienam norinčiajam įsitikinti išgirtąja kokosų vandens galia.

REKLAMA

Visi papildai viename riešute Kokosų vanduo – tai skaidrus skystis riešutinių kokospalmių jaunų vaisių viduje, atsirandantis apie trečią mėnesį nuo vaisiaus užsimezgimo, gausiausias – aštuntą brendimo mėnesį, o vėliau mažėjantis ir ilgainiui virstantis kokoso vaisiaus endospermu.

Kokospalmės auga atogrąžų kraštuose: Tailande, Malaizijoje, Brazilijoje, keliose kitose šalyse. Ir tik ten galima paragauti šio gėrimo šviežio. Bet tai padaryti verta, nes kokosų vandenyje gausu įvairiausių vitaminų, mineralų, antioksidantų ir aminorūgščių – visko, kas yra sveika ir maistinga. Kokosų vandenyje yra: • Vitaminų B3 (nikotino rūgšties, arba niacino), B1 (tiamino), B2 (ribo-flavino), B5 (pantoteno rūgšties), B6 ir B9 (folio rūgšties), C (askorbo rūgšties). • Mikroelementų: kalio, natrio, magnio, kalcio, fosforo, geležies, cinko, seleno, vario, mangano. • Nepakeičiamų aminorūgščių: fenilalanino, valino, metionino, leucino, treonino, triptofano, lizino, izoleucino. • 100 ml kokosų vandens yra 0,72 g baltymų, 0,2 g riebalų, 2,61 g angliavandenių, nuo 17 iki 45 kilokalorijų (kaloringumas priklauso nuo riešuto prinokimo).

REKLAMA
REKLAMA

Hipertonikams ir diabetikams Skystis, teliūškuojantis po stora neprinokusio kokospalmės vaisiaus žieve, yra tiesiog neįkainojamas, mat pasižymi unikaliomis savybėmis. Net jeigu riešutas užsimezga pačioje palmės viršūnėje ir kiaurą dieną yra kaitinamas atogrąžų saulės, vanduo jame vis tiek būna vėsus. Jis išgelbėjo ne vieną pavargusį keliautoją, nes puikiai malšina ne tik troškulį, bet ir alkį, taip pat tonizuoja, grąžina jėgas. Bet tai toli gražu ne visi kokosų vandens pranašumai.

Manoma, kad dėl didelio antioksidantų kiekio kokosų vanduo lėtina ne tik odos, bet viso organizmo senėjimą. Gėrimas atjaunina vidaus organus, pagerina veido spalvą, minkština epidermį ir suteikia jam elastingumo. O taip pat, kaip ir dera visiems antioksidantams, sėkmingai kovoja su organizme jau esamais ir naujai susidarančiais laisvaisiais radikalais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kokosų vanduo šalina iš organizmo toksinus (netgi gyvsidabrį!) bei šlakus. Teigiamai veikia virškinimo trakto darbą ir žarnyno mikroflorą, gerina medžiagų apykaitą, padeda įveikti virškinimo problemas ir išsigydyti gastritą. Kad poveikis būtų optimalus, gerti kokosų vandenį patariama tuščiu skrandžiu ir prieš kiekvieną valgį. Dar kokosų vanduo gerina kraujotaką, mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje ir neleidžia kraujagyslėse susidaryti aterosklerozinėms plokštelėms, valo kraują ir yra laikomas puikia infarkto ir Alcheimerio ligos profilaktikos priemone.

REKLAMA

Jau neminint to, kad šis skystis reguliuoja arterinį kraujospūdį, todėl yra itin rekomenduojamas hipertonikams. Kokospalmių riešutų sultys padeda subalansuoti cukraus kiekį kraujyje ir normalizuoti insulino išsiskyrimą, todėl jas galima gerti ir diabetu jau sergantiems žmonėms, ir priklausantiems rizikos grupei.

Suprantama, ligos atveju prieš pradedant vartoti kokosų vandenį visuomet būtina pasitarti su gydytoju – ir jokiu būdu nesiliauti vartojus skirtų vaistų, nes jokios sultys jų nepakeis. Kokosų vanduo stiprina ir imunitetą. O persišaldžius mažina karščiavimą, veikia kaip antibakterinė priemonė. Sveikstant po sunkių ligų ir chirurginių operacijų taip pat rekomenduojama gerti kokosų vandenį – jis padės organizmui atgauti jėgas, audiniams – regeneruoti, kaulams – greičiau suaugti.

REKLAMA

Sportininkams ir dietininkams

Ypač kokosų vandens nauda pabrėžiama sportininkams ir besilaikantiesiems griežtos dietos. Sportininkams – tiek profesionalams, tiek ir mėgėjams, – kokosų riešutų sultys yra natūralus ir labai galingas energinis gėrimas. Skirtingai nei sintetiniuose analoguose, kokosų vandenyje nėra jokių cheminių priedų. Vis dėlto jis taip pat veiksmingai padeda atgauti jėgas po sekinančių treniruočių bei papildo tų medžiagų ir mikroelementų, kurie iš organizmo pasišalina su prakaitu, atsargas. Kadangi kokosų vandenyje labai daug kalcio, jis stiprina kaulus. Kiti mikroelementai didina ištvermingumą, leidžia siekti aukštesnių sportinių rezultatų. Dėl visų šių priežasčių kokosų sultis patariama gerti ne tik po, bet ir per treniruotes. Atkreipti dėmesį į šį gėrimą derėtų ir žmonėms, bandantiems atsikratyti nereikalingų kilogramų. Itin griežtų monodietų (vieno produkto dietų) gerbėjus kokosų vanduo aprūpins praktiškai visais vitaminais, mikroelementais ir aminorūgštimis, būtinais, kad organizmas normaliai funkcionuotų. Dėl tos pačios priežasties galima visą savaitę misti vien tik pačiu kokosų vandeniu nesibaiminant pakenkti sveikatai. Kokosų sultys gerai papildo ir įprastą mitybą – ji tampa labiau subalansuota.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip ir kiek yra sveikiausia

Geriausia kokosų vandenį gerti šviežią ir vėsų – per šiaudelį iš ką tik nukirsto riešuto. Antrasis būdas – praktiškesnis ir prieinamesnis, – gerti sultis iš specialių pakuočių. Tačiau galima jų pilti ir į vairius patiekalus. Pavyzdžiui, kai kuriose šalyse su kokosų vandeniu gaminamas karis, verdamos sriubos, net gardinama kava, pieno kokteiliai bei kiti gėrimai. Tiesa, reikia turėti omenyje, kad terminis apdorojimas susilpnina profilaktines ir gydomąsias kokosų sulčių savybes. Tad jeigu norite išgauti kuo daugiau naudos visam organizmui, ne tik pasimėgauti rafinuotu ir pikantišku kokosų vandens skoniu, gerkite jį gryną, nepašildytą. Optimalia kokosų vandens doze laikoma 500–600 ml per parą. Tiek visiškai pakaks, kad aprūpintumėte organizmą naudingomis medžiagomis, atkurtumėte skysčių pusiausvyrą, palaikytumėte jėgas ir apsisaugotumėte nuo daugybės ligų. Bet galima dozę ir padidinti – pavyzdžiui, jeigu aktyviai sportuojate arba laikotės kokosų monodietos.

REKLAMA

Gerai, bet ne visiems

Laimė, sąrašas žmonių, kuriems gerti kokosų vandenį gali būti pavojinga, labai trumpas. Specialistams nepavyko nustatyti jokio šalutinio gėrimo poveikio, tačiau kaip ir kiekvienas egzotiškas produktas, jis gali sukelti alerginę reakciją dėl individualaus organizmo nepakantumo kokiai vienai ar kelioms kokosų vandenyje esančioms medžiagoms. Visais kitais atvejais – gerkite kokosų vandenį į sveikatą gryną arba pagardintą mangų sultimis ar mėtomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų