REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Minint Lietuvos vėliavos dieną ketvirtadienį pakeista Vilniuje, Gedimino pilies bokšte, plevėsuojanti trispalvė.

Minint Lietuvos vėliavos dieną ketvirtadienį pakeista Vilniuje, Gedimino pilies bokšte, plevėsuojanti trispalvė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2014 metais Gedimino pilies bokšte plevėsavusi vėliava perduota saugoti Telšių Žemaitės gimnazijai. Šiai gimnazijai vėliava įteikiama už istorinės atminties puoselėjimą.

REKLAMA

Nuo 2006-ųjų metų senoji Gedimino pilies bokšto vėliava iškilmingai įteikiama mokyklai, pasižyminčiai pilietiniu ir tautiniu mokinių ugdymu, kurią nominuoja Krašto apsaugos ir Švietimo ir mokslo ministerijos.

Renginyje dalyvavusi Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė sakė, kad šalyje nėra kito tokio simbolio, taip stipriai suvienijančio žmones.

„Šiandien visi atiduodantys pagarbą Lietuvos vėliavai – civiliai ar kariškiai, kovų už laisvę dalyviai ar jau nepriklausomoje Lietuvoje gimę jaunuoliai – suvokia jos prasmę. Kylant vėliavai, kiekvieną apima pasididžiavimo savo tauta ir tikėjimo laisva valstybe jausmas, lydėjęs lietuvį visais istorijos etapais“, - sakė parlamento vadovė.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš kiekvieną kartą matau, kaip pakeliamos vėliavos vaizdas jaudina susirinkusiųjų širdis, kaip orumas ir rimtis atsispindi ją žvilgsniu palydinčių žmonių veiduose, kaip tėvai kelia savo vaikus į viršų, kad šie matytų: tai – mūsų trispalvė, mūsų Lietuva, tai – mes patys, mūsų istorija ir mūsų ateitis. Atminkime, kad kiekvienas iš mūsų yra Lietuvos vėliavininkas, kol nešame laisvės, gerumo ir teisingumo idėjas – vardan tos Lietuvos“, - kalbėjo L.Graužinienė.

Pirmą kartą Gedimino pilies bokšte Lietuvos trispalvę 1919 m. sausio 1 dieną iškėlė dešimties Lietuvos savanorių būrys: karininkas Kazys Škirpa, karo valdininkai Jonas Nistelis ir Petras Gužas, kareiviai Albinas Rauba, Romualdas Marcalis, Pranas Plauska, Jonas Norvila, Mikas Slyvauskas, Vincas Steponavičius ir Stasys Butkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vėliau lietuvišką trispalvę nuplėšė Vilnių okupavę bolševikai, vėliau - lenkai.

Po penkiasdešimtį metų trukusių okupacijų, prasidėjus Lietuvos tautiniam atgimimui, Gedimino pilies bokšte Lietuvos vėliava vėl iškelta 1988 metų spalio 7 dieną. Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, sausio 1-oji tapo valstybine švente - Lietuvos vėliavos diena, per kurią kasmet rengiama iškilminga vėliavos pakeitimo ceremonija.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų