REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šokių virusas plinta nesustodamas

Lietuvos sportinių šokių federacija švenčia 25-metį ir nelaidoja vilties, kad ši sporto šaka taps olimpine Šiemet Lietuvos sportinių šokių federacija (LSŠF) švenčia pirmą rimtą jubiliejų – 25-erių sukaktį. „Šis jubiliejus rodo, kad LSŠF dar labai jauna. Tačiau sportinių šokių varžybos Lietuvoje pradėtos rengti prieš gerus 50 metų. Visai neseniai mūsų klubai „Sūkurys“, „Viesulas“ ir „Verpetas“ šventė pusės amžiaus jubiliejus.

REKLAMA
REKLAMA

Kitais metais laukia dar viena sukaktis – 80 metų, kai Kaune įvyko pirmasis pokylių šokių konkursas, kuriam vadovavo to meto šokių profesorius Vincas Mintaučkis“, – sako ketvirtą kadenciją LSŠF vadovaujantis prezidentas 55 metų Gintaras Skorupskas.

REKLAMA

Kiek dabar Lietuvoje veikia sportinių šokių klubų ir kuriais jų labiausiai didžiuojatės? – paklausėme G. Skorupsko. Šiuo metu Lietuvoje, pradedant didžiaisiais miestais ir baigiant tolimiausiais rajonais, yra registruoti 86 klubai, studijos, mokyklos. Sportinių šokių pratybas lanko apie 5 tūkst. įvairaus amžiaus porų – nuo penkiamečių vaikučių iki solidaus amžiaus senjorų. Nenorėčiau išskirti atskirų klubų, nes kiekvienas jų pagal savo galimybes stengiasi išugdyti poras, kad jos puikiai pasirodytų Lietuvos čempionatuose ir pirmenybėse. Mano, LSŠF prezidento, pareiga – padėti šokių specialistams, sudarantiems federacijos Vykdomojo komiteto branduolį, koordinuoti šokių judėjimą mūsų šalyje, spręsti klausimus tarptautinėje šokių erdvėje, ieškoti galimybių finansiškai paremti federacijos veiklą ir galvoti apie šokių strategiją bei viziją.

REKLAMA
REKLAMA

Nebeliko legendinės „Žuvėdros“, ar federacija ryšis ją atgaivinti, bandys kloti pamatus naujam ansambliui?

Ansamblis buvo mūsų pasididžiavimas, nuo 1996 m. Lietuvoje stengėmės rengti pasaulio ir Europos ansamblių čempionatus, per kuriuos klaipėdiečiai nuolat tapdavo čempionais ar prizininkais. Siekdama, kad čempionatai būtų kuo sklandesni, federacija rasdavo daug rėmėjų ir mus įvairių šalių ansamblių vadovai girdavo už šauniai suorganizuotus renginius. Žinoma, gaila, kad ansamblio šokėjai, ilgus metus garsinę „Žuvėdrą“, sukūrė šeimas ir išvažiavo dirbti į užsienį, o kiti metė sportuoti. Jų jau nesugrąžinsime. Kas buvo, tas buvo. Dabar reikia galvoti apie ateitį. Esant tokiai situacijai, ansamblio per vienus metus nesubursi ir neišugdysi, reikia daugiau laiko. Viliuosi, kad ateis toks metas, kai į Klaipėdos universitetą vėl plūstelės šokėjų, ir ansamblis pakils antram gyvenimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

LSŠF įgijo didelį patyrimą rengdama pasaulio ir Europos čempionatus, stambius tarptautinius konkursus, štai ir 2015-aisiais Vilniuje vyks pasaulio standartinių šokių čempionatas. Tad gal tikitės medalių?

Rengti daug stambaus masto sportinių šokių konkursų, čempionatų federacijai iš tiesų ne naujiena. Turime gana stiprų organizacinį Vykdomojo komiteto kolektyvą, jis per daug metų išmoko organizuoti ypač aukšto lygio renginius, kurie Tarptautinėje šokių federacijoje pripažįstami kaip turintys aukštą statusą. Lietuva garsėja standartinių šokių atlikėjais, džiugino pasaulio ir Europos čempionai Arūnas Bižokas ir Edita Daniūtė, pasaulio jaunimo čempionai Donatas Vėželis ir Lina Chatkevičiūtė, pasaulio jaunių čempionai Andrius Ivašauskas ir Karolina Skorupskaitė. Daug porų tapo pasaulio ir Europos čempionatų prizininkais, šoko finaluose.

REKLAMA

Šiuo metu dvi Lietuvos standartinių šokių poros – Evaldas Sodeika ir Ieva Žukauskaitė bei Vaidotas Lacitis ir Veronika Golodneva – užima aukštas vietas pasaulio reitinge, Evaldas ir Ieva šiemet Vienoje (Austrija) per pasaulio čempionatą pelnė bronzos medalius. Šios poros rengiasi dalyvauti 2015 m. pasaulio čempionate Vilniuje.

Laukiame sėkmingo mūsų sportininkų pasirodymo, tačiau šiuo metu prognozuoti vietos negalime. Vilniaus arena visada buvo laiminga mūsų šokėjams, tad gal ji tokia bus ir kitąmet.

 

Sportiniai šokiai nėra olimpinė sporto šaka, kaip manote, kada ji gali įsilieti į olimpinę šeimą?

REKLAMA

Olimpinės žaidynės kasmet keičia savo programas. Mes esame pripažinti olimpiniu sportu, tačiau patekti į žaidynes artimiausiais metais vargu ar galima tikėtis. Tam yra daug priežasčių. Tačiau, sakoma, kad viltis miršta paskutinė. Viliamės ir tikime, jog anksčiau ar vėliau mūsų sportininkai dalyvaus olimpinėse žaidynėse. Lietuvoje vyksta daug sportinių šokių konkursų, kurie labiausiai puošia jūsų vadovaujamą federaciją?

Lietuvoje tikrai daug rengiama sportinių šokių konkursų. Tarptautinės šokių federacijos pripažintos ir aukščiausią reitingą turinčios varžybos „Gintarinė pora“ vyksta jau 50 metų ir kitąmet iš Kauno halės persikels į „Žalgirio“ areną, taip pat konkursas „Lithuanian Open“, organizuojamas Vilniuje. Čia, arenoje „Siemens“, kovojama pasaulio Lotynų Amerikos šokių reitingo varžybose. Taip pat noriu pabrėžti, kad LSŠF ypač didelį dėmesį skiria ir Lietuvos čempionatams, kurie vyksta geriausiose mūsų šalies sporto bazėse. Kitais metais standartinių šokių poros dėl Lietuvos čempionato apdovanojimų kovos Prienuose, Lotynų Amerikos – Šiaulių arenoje, o dešimties šokių – Alytuje. Kad varžybos būtų objektyvios, pakviečiame teisėjauti ir devynis tarptautinės kategorijos arbitrus iš užsienio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai 2000-ųjų rugsėjo 1-ąją tapote LSŠF prezidentu, buvote nutolęs nuo sportinių šokių, nebuvote šokėjas. Dabar, manau, jau suaugote su jais.

Niekada nebuvau nutolęs nuo sportinių šokių, nes šoko mano dukra Karolina. Ji su savo partneriu A. Ivašausku Vilniuje tapo pasaulio jaunių čempionais.

Esate bendrovės „Boslita ir Ko.“ generalinis direktorius, ar sportiniais šokiais susirgo ir jūsų vadovaujamas kolektyvas?

Mūsų bendrovėje toleruojamas laisvas požiūris į „ligas“. Kiekvienas serga už tai, kas jam patinka. O pasirinkimas labai didelis. Aš, tarkime, sergu ne vien už šokius, bet ir už Kauno „Žalgirį“.

Marytė Marcinkevičiūtė, sportas.info

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų