REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 VL žurnalistė Nijolė Baronienė

Netrukus dirbtinėmis ir natūraliomis eglutėmis bus papuoštos ne tik miesto aikštės, įstaigos, bet ir gyvenamųjų namų kiemai, butai. Tačiau ne visi žino, kaip tinkamai puošti namus, kad šventinės eglutės neprišauktų nelaimės.

Netvarkingi elektros laidai

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, dėl eglučių ir jų girliandų per 2009–2013 m. ugniagesiai 4 kartus vyko gesinti įsiplieskusios ugnies. O Tarptautinės ne pelno siekiančios Nacionalinės priešgaisrinės apsaugos asociacijos (JAV) statistika rodo, kad vieną iš trijų Kalėdų eglučių gaisrų sukelia netvarkingi elektros laidai, o vieno iš penkių gaisrų priežastis – per arti eglučių esantys šilumos šaltiniai: židinys, kiti namų šildymo prietaisai.

Pasak ugniagesių, nesaugiai pastatyta eglutė, neteisingai naudojamos elektros lempučių girliandos ir kalėdiniai žaislai, pakabinti ant jos šakų, gali sukelti gaisrų, dėl kurių žūsta žmonės, patiriama kūno sužalojimų ir materialinių nuostolių. Nors per žiemos šventes eglučių gaisrų Lietuvoje užregistruojama nedaug, tačiau gelbėti žmonių, kilus gaisrui, ugniagesiai kviečiami kiekvienais metais.

REKLAMA
REKLAMA

Pavojų kelia ir žaislai

Šiaulių apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus (VPPS) vyriausiasis specialistas Gintaras Zonis patarė pirmiausia gerai pagalvoti apie savo artimųjų saugumą. Pasak jo, perkant gyvą eglutę, būtina žinoti, kad ji yra sakinga, dažniausiai į prekyvietę atvežama jau padžiūvusi, todėl kelia didesnę gaisro grėsmę nei dirbtinė eglutė. Didelį pavojų kelia sintetiniai ir popieriniai žaislai, kuriais dabinamos eglutės. Ypač pavojingos prie eglės šakų prisegtos žvakutės ar pakabintos apgaulingosios bengališkosios ugnelės, kurios ne tik gražiai žybsi, bet ir per akimirką gali sukelti gaisrą. Pavojų kelia, specialisto nuomone, ir eglutės, pastatytos ne ant tvirto pagrindo, be priežiūros ant jų paliekamos šviečiančios lempučių girliandos, kurios dėl trumpo elektros jungimo taip pat gali sukelti gaisrą.

REKLAMA

Skaudi nelaimė

„Prieš keletą metų Šiauliuose per gaisrą, įsiliepsnojus eglutei, tragiškai baigėsi pirmoji Naujųjų metų naktis. Tėvai miegančius vaikus paliko su seneliais, o patys išėjo švęsti pas draugus. Koridoriuje stovėjusi girliandomis papuošta eglutė netikėtai užsiliepsnojo. Virtuvėje sėdėję seneliai ne iš karto pajuto dūmų kvapą. Atvykę ugniagesiai, vaikus kambaryje rado uždususius nuo dūmų. Gaisro priežastis – netvarkingas elektros ilgintuvas, kuris sukėlė trumpą jungimą“, – apie skaudžią nelaimę pasakojo G.Zonis.

REKLAMA
REKLAMA

Būtina laistyti

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento darbuotojai primena gyventojams, kad eglutę galima statyti tik ant tvirto pagrindo, saugiu atstumu nuo elektrinių šildymo prietaisų ir kitų šilumos šaltinių. Natūrali eglutė turi būti įstatytą į indą su vandeniu, o augančią vazone būtina palaistyti, nes išdžiūvusi eglutė, padabinta elektros lempučių girliandomis, gali virsti liepsnojančiu deglu. „Prieš puošdami eglutę elektrinių lempučių girliandomis, atidžiai perskaitykite naudojimo instrukciją. Jei girlianda naudojama ne pirmus metus, būtina įsitikinti, ar nepažeista izoliacija, – sakė pašnekovas. – Nepuoškite eglutės savadarbėmis elektrinių lempučių girliandomis, nedekite ant jos žvakių ir nekabinkite ant šakų bengališkųjų ugnelių, nes ir nuo menkos žiežirbos eglutė gali suliepsnoti. Nepalikite mažų vaikų ir naminių gyvūnėlių be priežiūros šalia žaliaskarės, o eidami miegoti ar išeidami iš namų, elektrines girliandas visada išjunkite. Tai padės išvengti gaisro.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Patarė versti ant grindų

Pasak G.Zonio, jei patalpoje užsiliepsnojo eglutė, pirmiausia reikia išjungti elektrinę girliandą iš maitinimo tinklo ir skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112. Degančią eglutę jis patarė nuversti ant grindų, kad liepsnos nekiltų į viršų, neužsidegtų sienų apmušalai, užuolaidos ir kiti šalia esantys daiktai. Liepsną patariama gesinti vandeniu arba storu audiniu (pavyzdžiui, antklode). Kilus gaisrui, neatidarinėti langų ir durų, kad ugnis dar labiau neįsipliekstų, o patalpoje esančius žmones išvesti į laiptinę ar į kiemą. Tik tada, kai gaisras užgesintas, galima atverti langus ir išvėdinti patalpas. Beje, ugniagesiai pataria namuose turėti gesintuvą ir storą audinį, nes jais galima greičiau užgesinti gaisrą. Daugelio tragiškų gaisrų pasekmių būtų galima išvengti, jei gyvenamosiose patalpose būtų įrengti dūmų jutikliai, kurie, „suuodę“ dūmus, garsiniu signalu įspėtų patalpoje esančius žmones.

Priešgaisrinės tarnybos specialistai prašo, pasibaigus šventėms, nekrauti eglučių šalia gyvenamųjų pastatų, nes neatsargiai numesta nuorūka ar degtukas gali sukelti gaisrą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų