REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nutukimas pasauliui kainuoja brangiau nei karai ar rūkymas

Nutukimo sukeliamos problemos pasauliui kainuoja ypač brangiai – brangiau nei rūkymas, kariniai konfliktai, alkoholizmas ar aplinkos užterštumas. Pagrindinės išlaidos susijusios su nutukimo sukeltomis ligomis, jų gydymu, sumažėjusiu darbingumu ir t.t. Makenzio (Kanada) instituto duomenimis, nutukimas kasmet „suėda“ apie 1,3 trilijonų dolerių arba 2,8 proc. visų šalių bendro vidaus produkto.

REKLAMA
REKLAMA

Antsvoris bei nutukimas kamuoja apie 30 proc. Žemės gyventojų, tai yra apie 2,1 milijardo žmonių. Su nutukimu susiję finansiniai nuostoliai didėja kasmet. Prognozuojama, kad 2030 metais net pusė planetos gyventojų bus nutukę.

REKLAMA

Tyrėjai teigia, kad šią problemą būtina spręsti globaliai ir tam reikalingos sisteminės priemonės bei drąsūs politiniai sprendimai. „Remtis vien asmens atsakomybe nebepakanka, reikia keisti egzistavimo sąlygas“, - rašoma minėto instituto pranešime. Omenyje turimi tokie pasiūlymai, kaip kalorijų ribojimas maisto produktuose, taip pat platesnės greito maisto ir pusfabrikačių sąvokos.

Mokslininkai tiki, kad tokios priemonės būtų veiksmingesnės nei produktams, kuriuose yra dideli cukraus ar riebalų kiekiai, taikomi didesni mokesčiai ar vykdomos sveikos gyvensenos propagavimo kampanijos.

Taip pat svarstytos ir svorio kontrolės programos bei fizinio aktyvumo darbo vietose didinimas. Pranešime daroma išvada, kad būtina globali kovos su nutukimu strategija, nes antsvorio problema pasaulyje tampa krizinė.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų