REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tris žmones pražudžiusiam vairuotojui – ilgi metai kalėti

 Kovo mėnesį Utenoje automobiliu „Audi“ tris žmones užmušusį ir keleivius sužalojusį 25 metų Mantą Široną Panevėžio apygardos teismas nuteisė už nužudymą ir skyrė 14 metų laisvės atėmimo bausmę pataisos namuose bei atėmė teisę trejus metus po bausmės atlikimo vairuoti.

 Kovo mėnesį Utenoje automobiliu „Audi“ tris žmones užmušusį ir keleivius sužalojusį 25 metų Mantą Široną Panevėžio apygardos teismas nuteisė už nužudymą ir skyrė 14 metų laisvės atėmimo bausmę pataisos namuose bei atėmė teisę trejus metus po bausmės atlikimo vairuoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teismas sukūrė precedentą

Nuteistasis taip pat turės atlyginti neturtinę žalą žuvusiųjų artimiesiems – daugiau kaip pusketvirto milijono litų. „Čia Lietuva, čia lietūs lyja. Esu šokiruota. Policininkai po 3–4 vaikus užmušė ir tai tiek negavo. Tai absurdo teatras. Skųsime nuosprendį“, – emocingai reagavo M. Širono advokatė Regina Šaltenienė.

REKLAMA

Jos nuomone, adekvati bausmė ginamajam galėjo būti 8–10 metų kalėti. Esą paprastai tiek gauna neblaivūs vairuotojai, pražudę ne vieną žmogų.

R. Šaltenienės teigimu, tai beprecedentis atvejis, kai asmuo, neblaivus padaręs avariją, kurioje žuvo žmonės, nuteistas už žmogžudystę iš chuliganiškų paskatų, o ne už Kelių eismo taisyklių pažeidimus ir avarijos sukėlimą. Esą teismų praktikoje nėra buvę tokių sprendimų.

REKLAMA
REKLAMA

Advokatė sako, kad 14 metų už grotų pasiųstas M. Šironas neturės jokių galimybių atlyginti nukentėjusiesiems neturtinę žalą, nes kalėjime, kaip žinia, darbo nėra. Kaltę pripažino

Prokuroras Donatas Skrebiškis teismo buvo prašęs uteniškiui skirti 17 metų laisvės atėmimo bausmę ir patenkinti 450 tūkst. litų avarijoje žuvusiųjų artimųjų civilinius ieškinius.

Panevėžio apygardos teismas sprendimą skirti M. Šironui 14 metų kalėti motyvavo tuo, kad jis ne dėl neatsargumo, o tyčia pažeidė Kelių eismo taisykles: dieną dideliu greičiu automobiliu skriejo per miestą, kirsdamas pagrindines gatves, sankryžoje nepaisė degančio raudono šviesoforo signalo. Be to, buvo apsvaigęs nuo alkoholio, jo kraujyje rasta 2,02 prom. Prieš tai jis ne kartą buvo baustas už Kelių eismo taisyklių pažeidimus, taip pat ir vairavimą neblaiviam.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tą dieną uteniškis bėgo nuo policijos, nemąstydamas, kad kelia pavojų aplinkiniams. Tokią jo veiką teismas traktavo kaip netiesioginę tyčią. M. Šironas savo kaltę pripažino ir gailėjosi dėl to, ką padarė. Beje, jau po padarytos avarijos, būdamas sulaikytas, vaikinas su savo drauge, kuri lemtingąją dieną kartu su juo važiavo automobiliu, sukūrė šeimą. Atostogos baigėsi tragedija

M. Šironas eismo įvykį Utenoje sukėlė praėjusių metų kovo 29 dieną. Iš Anglijos, kur dirbo, grįžęs vaikinas su bičiuliais visą naktį linksminosi. Kovo 29-osios rytą, dar prieš 8 valandą, jis sėdo prie „Audi Avant 6“ vairo ir įsodinęs bičiulius išvažiavo į miestą.

REKLAMA

J. Basanavičiaus gatvėje, netoli prekybos centro „Senukai“, jo vairuojamas automobilis sustojo prie bankomato draudžiamoje vietoje. Tuo metu pro šalį važiavo Utenoje patruliuojantis policijos ekipažas. Pareigūnai iš karto atkreipė dėmesį į neleistinoje vietoje stovinčią mašiną tamsintais stiklais ir nusprendė ją patikrinti. Kai policininkai įsuko į aikštelę, „Audi“ dideliu greičiu išlėkė. Įsijungę garso signalą ir švyturėlius, pareigūnai nusivijo bėglį, tačiau į reikalavimą sustoti „Audi“ vairuotojas nereagavo.

REKLAMA

Mašina didžiuliu greičiu, kaip vėliau paaiškėjo 128 kilometrų per valandą, nuskriejo šalutine A. Baranausko gatve, kurią kerta kelios pagrindinės gatvės. Kadangi buvo šeštadienis, mieste eismas buvo gana intensyvus. Vairuotojas, net nepristabdęs mašinos, pervažiavo dvi sankryžas, vieną – degant raudonam šviesoforo signalui. Trečioje sankryžoje kelionė baigėsi ne tik M. Šironui ir jo kompanijai, bet ir dar trims niekuo dėtiems žmonėms. „Audi“ susidūrė su pagrindine gatve važiuojančiu taksi automobiliu „Renault“. Nuo stipraus smūgio į šoną pastarasis buvo nublokštas tolyn.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vietoje žuvo taksi vairuotojas 56 metų Utenos gyventojas Gintautas Titenis ir dvi jo keleivės: 64-erių Ona Čiplienė ir 62-ejų Aldona Nagornaja.

Taksistas šias moteris vežė į turgų, jos buvo nuolatinės jo klientės.

Žuvusiųjų kūnus iš sulamdytos mašinos ištraukė ugniagesiai. Jie iš „Audi“ padėjo išsivaduoti ir trims ant užpakalinės sėdynės sėdintiems vaikinams.

Šalia M. Širono sėdėjusiai 27 metų jo draugei nustatyti raktikaulio ir krūtinkaulio lūžiai. Jai ir dar vienam vaikinui ekspertai nustatė nesunkų sveikatos sutrikdymą. Jie buvo pripažinti nukentėjusiaisiais, tačiau M. Šironui civilinių ieškinių nepareiškė.

Inga Smalskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų