REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aušrinė Šėmienė

Lietuvoje viešėję pasaulinio garso gydytojai teigia žiną, kaip pasveikti nuo mirtinų širdies bei kraujagyslių ligų ir daugiau niekada nebepatirti infarkto ar insulto. Tiesa, jų siūlomas išgijimo būdas lietuviams gali sukelti pasipiktinimo audrą.

Nulis riebalų

JAV Klivlando klinikos Welness instituto įkūrėjas dr. Caldwellas B.Esselstynas yra Onos Varapickaitės, pirmosios kartos išeivės iš Lietuvos, Amerikoje žinomos kaip Anna Wigmore, mokymo pasekėjas. Septintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje A.Wigmore sukūrė gyvo maisto principus, kurių dabar laikosi žaliavalgiai – žmonės, kurie yra veganai ir valgo tik termiškai neapdorotą maistą. A.Wigmore teorija sulaukė daugelio pasekėjų, nes ši moteris savo pavyzdžiu įrodė, kad pakeitus mitybą galima pasveikti net nuo sunkiausių ligų: A.Wigmore, būdama 50 metų, žaliu maistu išsigydė žarnyno vėžį.

Dr. C.B.Esselstynas valgo ne tik žalią, bet ir termiškai apdorotą maistą. Tačiau jis teigia, kad didžiausią žalą organizmui daro ne virtas maistas, o riebalai. Todėl jis paskelbė šūkį – „0 riebalų“! Taigi jei norite būti sveiki, negalite valgyti ne tik gyvūninių riebalų, kas mes jau seniai žinome, bet ir augalinių, net išgirtojo alyvuogių aliejaus. Tyrimai parodė, kad ir jis žaloja kraujagysles. Kitaip tariant, negalima valgyti nieko, kas turi akis ir mamą. Savo sukurtą gydymo metodą gydytojas pristatė pirmą kartą Europoje organizuotoje Tarptautinėje gyvenimo būdo medicinos konferencijoje, kurios renginiai vyko Vilniuje ir Kaune.

REKLAMA
REKLAMA

Įspūdingi rezultatai

Dr. C.B.Esselstyno gydymo rezultatai išties įspūdingi: žmonės, kurie patyrė infarktą, ar kuriems buvo šuntuota širdis ir suformuotos dirbtinės kraujo apylankos, be vaistų ir operacijų, be cholesterolį mažinančių prepatarų jau po 7 savaičių pajunta akivaizdų pagerėjimą, o po 32 mėnesių susiaurėjusios kraujagyslės vėl tampa normalios. Jie išvengia mirties!

REKLAMA

„Mano metodas duoda puikių rezultatų, nes aš daug dėmesio skiriu smulkmenoms. Visų nurodymų reikia griežtai laikytis. Negalima manyti, kad „vienas kąsnis – nieko tokio“, – teigė specialistas. Garsas apie šio gydytojo stulbinančius laimėjimus kovoje su širdies ligomis pasklido taip plačiai, kad net JAV prezidentas Bilas Clintonas tapo jo pacientu ir, laikydamasis C.B.Esselstyno nurodymo, pataisė sveikatą. Beje, kadaise ir pačiam C.B.Essesltynui grėsė mirtis nuo širdies ligos, tačiau, pakeitęs gyvenimo būdą ir mitybą, jis išgyveno ir gelbsti kitus.

REKLAMA
REKLAMA

Ligos atsinaujina

Dr. C.B.Esselstynas savo gydymo metodą sukūrė po ilgų metų kruopščių tyrimų. Dirbdamas Klivlando ligoninėje, kurioje gydydavo krūties vėžiu sergančias moteris, o vėliau atlikdavo širdies operacijas, jis suprato, kad kovoja tik su ligų pasekmėmis, t. y. nedaro nieko, kad padėtų ligoniams pasveikti, ir akivaizdu, kad po tam tikro laiko šių žmonių ligos atsinaujins.

Į teisingą kelią gydytoją išvedė žinia, kad, pavyzdžiui, Kenijoje krūties vėžiu serga net 40 kartų mažiau moterų nei Amerikoje, o Japonijos kaimų moterys praėjusio amžiaus viduryje nė neįtarė, kad yra tokia liga. Tačiau japonių, kurios persikėlė gyventi į JAV, dukros ir vaikaitės imdavo sirgti krūties vėžiu taip pat dažnai, kaip ir amerikietės. Panašiai yra ir su širdies ligomis. Pavyzdžiui, Afrikoje, jomis žmonės beveik neserga. Užtat Vakaruose nuo jų miršta daugiausia žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dr. C.B.Esselstynas priėjo išvadą, kad tikriausiai tos tautos, kurios valgo daug augalinio maisto, neserga širdies ligomis ir vėžiu. Kad hipotezė būtų patvirtinta, 1984-aisiais pradėtas mokslinis tyrimas: 198 ligoniams, kurie sirgo sunkia širdies liga, rekomenduota pereiti prie augalinės mitybos. 177 iš jų liovėsi valgę mėsą, žuvį, pieno produktus, riebalus ir daugiau nepatyrė širdies ligos simptomų. Tačiau iš 21 paciento, kuris nepakeitė mitybos, trylika jautėsi vis prasčiau ir prasčiau.

Savo tyrimų ir gydymo rezultatus dr. C.B.Esselstynas aprašė knygoje „Širdies ligos: prevencija ir išgydymas“, kurią jau galime skaityti lietuviškai. Joje, beje, pateikta ir daug kraujagyslių nežalojančių patiekalų receptų, kuriuos sukūrė gydytojo žmona Anna Crile Esselstyn. Tiesa, lietuviams daugelį jų būtų sudėtinga pasigaminti, nes pas mus nėra tokių produktų, daržovių ir vaisių.

REKLAMA

Beje, pagrindinis veganiškos mitybos priešininkų argumentas: jei nevalgysite mėsos, iš kur gaustie nepakeičiamųjų riebalų rūgščių omega-6 ir omega-3. Dr. C.B.Esselstynas turi atsakymą į šį klausimą: pirmųjų tikrai nepritrūksite, nes jų yra vynuogėse, moliūguose, saulgrąžose, o omega-3 gausite pakankamai su žaliomis lapinėmis daržovėmis. Taip pat galite valgyti sėmenų arba čija sėklų.

Galime tapti lyderiais

Šiandien vis daugiau žmonių Vakarų pasaulyje serga ligomis, kurių atsiranda dėl netinkamos mitybos. Gydymui išleidžiama vis daugiau pinigų, bet miršta vis daugiau žmonių. Klaipėdos universiteto profesorius kardiologas Algimantas Kirkutis teigė per 35-erius darbo metus pastebėjęs, kad kuo daugiau ligonių gydoma, tuo jų atsiranda daugėja. Kai į jo rankas pakliuvo Vydūno darbų, jis rimtai susimąstė apie tai, kas yra sveikata. Vydūnas jau prieš šimtą metų teigė, kad liga – gyvenimo būdo pasekmė.

REKLAMA

Į minėtą konferenciją atvykęs JAV Hipokrato instituto, kuriame lėtinėmis ligomis sergantys žmonės gydomi gyvu maistu, specialistas dr. Brianas Clementas apgailestavo, kad Amerika į kitas šalis „eksportavo“ greitą maistą ir dabar pasaulis serga tokiomis pat ligomis, kaip ir Amerika. „Lietuva yra jauna šalis. Jūs dar nespėjote nueiti labai toli blogais keliais, todėl galėtumėte daug nuveikti, keisdami požiūrį į maistą“, – teigė gydytojas.

Ką valgyti?

Daugėja įrodymų, kad gyvenimo būdas skatina lėtinių ligų atsiradimą, kai kurios iš jų, pavyzdžiui, diabetas, jau tampa epidemija. Tačiau mūsų medikai vis dar užsispyrę teigia, kad maitintis „vakarietiškai“ yra gerai. Beje, pasak B.Clemento, vis daugiau žmonių tampa vegetarais ar veganais. Jie nepasitiki oficialios medicinos rekomendacijomis, nes mato, kaip serga jų tėvai ir seneliai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, kaip žmogui susigaudyti daugybėje mitybos teorijų, kurios dažnai viena kitą neigia, Vilniaus universiteto dėstytojas dr. Darius Kubilius teigė, kad reikia maitintis „pilnos struktūros“ augalais, jų papildomai negardinant aliejumi. „Nepalgavokite, kad skatiname tapti žaliavalgiais. Augalus galite virti, kepti, trinti, bet be riebalų. Pakeisti mitybą nelengva, nes būti pavalgiusiam yra esminis instinktas, tik pavalgę jaučiamės saugūs. Dėl saugumo jausmo ieškome kaloringesnio maisto. O toks yra riebus maistas. Todėl keisti mitybą reikėtų palengva“, – aiškino gydytojas.

Dr. C.B.Esselstynas mano, kad mokslininkai turėtų peržiūrėti mitybos rekomendacijas ir sutarti, ką valgyti iš tiesų yra sveika. „Įrodyta, kad kenkia gyvulinės kilmės produktai, riebalai ir cukrus. Štai Suomijoje, Karelijos srityje, 1972 m. sergamumas širdies ir kraujagyslių ligomis buvo vienas didžiausių Europoje. Tačiau kai karelai ėmė mažiau valgyti gyvulinių riebalų ir nustojo rūkyti, sergamumas per 30 metų sumažėjo 80 proc. Šie rezultatai stulbina. Dabar reikia tik susitarti, ką valgyti“, – sakė gydytojas.

REKLAMA

„Oficialūs mokslininkai teigia, kad pieną gerti gerai, sūrį valgyti – taip pat, mėsos irgi reikia. Bet su mityba susijusių ligų paplitimas rodo, kad tokios rekomendacijos klaidingos. Be to, daug mokslo tyrimų rodo, kad augalinis maistas ne tik gydo nuo ligų, bet ir trukdo joms išsivystyti. Deja, žmonės ima keisti mitybą tik tada, kai suserga, nors turėtų savimi rūpintis anksčiau“, – sakė Europos gyvenimo būdo medicinos asociacijos atstovas prof. Clausas Leitzmannas iš Vokietijos.

Paklaustas, ką mano apie sveikos mitybos piramidę, prof. C.Leitzmannas ėmė juokauti: „Egipte buvau tris kartus. Mačiau piramides ir supratau, kad jei jos teisingai pastatomos, gali stovėti tūkstantmečius. Todėl mūsų sveikos mitybos piramidė gerokai skiriasi nuo oficialiosios. Ją sudaro daržovės, grūdai, ankštiniai, vaisiai, riešutai. Manau, patys galite nuspręsti, ką valgyti ir ko ne, mes galime tik patarti.“ Kiti specialistai pridūrė, kad dabartinei sveikos mitybos piramidei, kurią perša oficialioji medicina, didelę įtaką padarė ne tik mokslininkai, bet ir mėsos bei pieno pramonė.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų