REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiosios Britanijos verslo magnatas Richardas Bransonas (Ričardas Bransonas) šeštadienį pažadėjo išsiaiškinti, kodėl kosmoso turizmo kompanijos „Virgin Galactic“ futuristinės išvaizdos erdvėlaivis „SpaceShipTwo“, pritaikytas suborbitiniams skrydžiams, bandomojo skrydžio metu subyrėjo į kelias dalis, tačiau išreiškė troškimą tęsti komercinių skrydžių į kosmosą svajonės įgyvendinimą.

REKLAMA
REKLAMA

Per „SpaceShipTwo“ katastrofą penktadienį žuvo vienas jo pilotas, o kitas pilotas buvo sužeistas. Kerno apygardos šerifo įstaigos paskelbtame pareiškime sakoma, kad žuvusysis yra 39 metų Michaelas Alsbury (Maiklas Alsberis), o sužeistasis – 43 metų Peteris Sieboldas (Piteris Siboldas).

REKLAMA

R.Bransonas atvyko į Mohavių dykumą Kalifornijoje susitikti su savo „Virgin Galactic“ komanda ir federaliniais pareigūnais, kurie pradeda katastrofos – jau antros komercinėms kosmoso kompanijoms per mažiau nei savaitę – tyrimą.

„SpaceShipTwo“ subyrėjo per bandomąjį skrydį, jo nuolaužos pažiro didelėje teritorijoje Mohavių dykumoje, maždaug 150 km į šiaurę nuo Los Andželo.

„Mes skolingi savo pilotams išsiaiškinimą, kas tiksliai pasisuko blogai, – spaudos konferencijoje sakė R.Bransonas. – Jei galėsime tai įveikti, absoliučiai užtikrinsime, kad svajonė gyvuotų toliau“.

REKLAMA
REKLAMA

M.Alsbury, kuris, pasak šerifo atstovo, buvo iš Tehačapio Kalifornijoje, buvo projekto inžinierius ir pilotas bandytojas kompanijoje „Scaled Composites“, kuri yra „Northrop Grumman Corp“ padalinys, suprojektavęs ir pagaminęs tą erdvėlaivį kompanijai „Virgin Galactic“.

P.Sieboldas penktadienį pilotavo „SpaceShipTwo“, o M.Alsbury buvo antrasis pilotas, sakoma „Scaled Composites“ pareiškime.

M.Alsbury erdvėlaiviu „SpaceShipTwo“ skrido devintą kartą; jis buvo antrasis pilotas ir per pirmą raketos varomą bandomąjį skrydį 2013 metų balandžio 29 dieną, sakoma jo biografijoje kompanijos interneto svetainėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis buvo rastas negyvas erdvėlaivyje, penktadienį sakė Kerno apygardos šerifas Donny Youngbloodas (Donis Jangbladas).

P.Sieboldas katapultavosi iš „SpaceShipTwo“ ir buvo rastas už maždaug pusantro kilometro nuo fuzeliažo, sakė D.Youngbloodas. Piloto sužeidimai yra nuo vidutinio sunkumo iki sunkių; jis sraigtasparniu buvo nuskraidintas Antilopių slėnio ligoninę.

Penktadienio katastrofa buvo jau antroji nelaimė, supurčiusi privatųjį kosmoso sektorių per kelias pastarąsias dienas: antradienį raketa nešėja „Antares“, turėjusi nugabenti atsargų į Tarptautinę kosminę stotį (TKS), sprogo tuojau po to, kai pakilo nuo starto aikštelės Virdžinijos pakrantėje.

Tai yra smūgis besiformuojančiai komercinei kosmoso industrijai, prisiimančiai darbus, kuriuos tradiciškai atlikdavo vyriausybės.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų